Почетна / БРОЈ 369 / Вацлав Дворжак – Чешка између Путина и НАТО

Вацлав Дворжак – Чешка између Путина и НАТО

Разговарала Наташа Јовановић 
У Прагу, који је један од пет најбогатијих градова у Европи, увек ћете чути да су сви задовољни и Европском унијом и НАТО-ом. Али то је такозвано крем друштво, које се руководи личним интересима. Тек што искорачите из Прага, наићи ћете на незадовољне и трезвене људе. Њих етикетирају као „путиновце“

 

Дубоко сам саосећао са српским народом током бомбардовања 1999. Туга је родила инат. Рекао сам себи: ако већ морам да живим у свету у којем насиље спроводи једна суперсила, не морам живот да прихватим као општу појаву. Могу да се борим. Могу и морам да кажем шта мислим. Био је то врисак, а не реч, каже у разговору за „Печат“ чешки редитељ Вацлав Дворжак, аутор филма „Отето Косово“.

Узели сте учешће на Конференцији „Србија никад у НАТО“. Долазите, притом, из земље која је чланица НАТО. Да ли чешки народ дели ваше ставове?

Народ у мојој земљи није наклоњен НАТО. То питање је за моје суграђане постало проблематично оног дана када су бомбе почеле да падају на тадашњу Југославију. Чеси су у тренутку схватили о каквом савезу је реч и да припадност тој алијанси не значи чување мира, већ распламсавање рата. Недужне жртве страдале у акцији „Милосрдни анђео“ биле су горко искуство за народ који је непосредно пре ове агресије приступио НАТО-у. Мислим да нико није био поштеђен осећаја да је и сам томе допринео, иако, истина, већина није ни питана за мишљење. Као резултат те огорчености која се запатила у чешком народу након бомбардовања Југославије, покренута је широка акција којом је спречено постављање НАТО радара у Чешкој.

Позив на учешће у овој конференцији прихватио сам и зато што ми се веома допала група младих људи окупљених око Српског сабора „Заветници“. Нисам се двоумио. Помислио сам да би та клица, преко деловања Сабора, могла кроз коју годину да никне и у Чешкој и у другим земљама где је питање Отаџбине остало резервисано за старији свет, попут мене.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *