Почетна / БРОЈ 370 / Распродаја државних и пословних тајни

Распродаја државних и пословних тајни

Зa „Печат“ из Љубљане Светлана Васовић-Мекина
Како је Дојче телеком на превару и по драстично нижој цени покушао да се докопа Телекома Словеније

Најбољи репер цене коју би на тендеру могао да постигне српски Телеком биће продаја словеначког Телекома, која би ускоро требало да се спроведе. „Видећемо колику цену може да достигне сам контролни пакет акција“, недавно је, поводом најављене продаје Телекома Србије, за београдске медије оценио берзански аналитичар Ненад Гујаничић.

 

ОФШОР ПОНУДА Уколико је продаја словеначког Телекома заиста „репер“ за продају српског, онда би влада Србије требало, поучена словеначким примером, дубоко да се замисли. У Словенији продаја домаћег Телекома не само да није ишла глатко него је поткрај тендера, од чијег успеха се много очекивало у вези са крпљењем државног буџета, понуду, и то много нижу од очекиване (1,5 милијарди евра) дао само Инвестициони фонд Цинвен. Немачки ДТ (Дојче телеком) у финишу је неочекивано одустао, а Цинвен је био спреман да плати једва половину очекиване суме свега 860 милиона евра! Убрзо је у јавност, међутим, процурило да потенцијални „стратешки партнер“ словеначког Телекома Цинвен – има седиште у пореској офшор оази Гернзи у Ламаншу, као и да послује у складу са једноставном логиком: купити, поделити или удружити (приде отпустити прекобројне раднике) и што пре препродати тек купљено предузеће. И све то, јасно, уз минимална или никаква улагања.

Последњих седмица је, захваљујући жучној препирци између словеначке опозиције и владе премијера Мира Церара, испливало још много других, ништа мање занимљивих података и анализа. Најшокантнија је, међутим, спознаја да су овај међународни фонд – који је уједно и берзански посредник Дојче телекома! – и сам Дојче телеком, као најпожељнији купац словеначког, уско повезани те да Цинвен заправо купује словеначки Телеком за рачун ДТ-а, али по много нижој, срозаној цени. Цинвен је, како откривају приватни љубљански медији, требало да одигра ролу посредника и „привременог купца“ а уз то би, пре него што би словеначки Телеком препустио у шаке ДТ-а, прво морао да га „очисти“ од свих потраживања; тек потом би „уступио“ словеначко предузеће крајњем купцу – Дојче телекому.

Метод Драгоња, словеначки државни секретар задужен за приватизације, потврдио је медијима да је и сама Церарова влада закључила да је Цинвенов план управо такав, уз напомену да „ако се погледају активности оба (поменута) купца, онда се не ради ни о чему другом него о усклађеном деловању са намером максималног снижавања вредности акција и самог предузећа (Телекома Словеније)“. Да су Цинвен и ДТ уско повезани, потврдио је и словеначки министар привреде Здравко Почивалшек.

 

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *