Почетна / БРОЈ 371 / Они знају шта раде

Они знају шта раде

Предраг Радоњић / уредник КиМ радија

Заједница српских општина, требало је да представља некакав уступак Београду и Србима на Косову и Метохији и некакву слабашну утеху. И она се, и као могућност и као идеја, од самог почетка жестоко и вешто опструира

Приштина не разуме своје обавезе“, наводи се у саопштењу Листе „Српска“ поводом најава које пристижу из косовске владе да се о Заједници српских општина као делу Бриселског споразума који се тиче посебних права Срба на Косову и Метохији неће у седишту Европске уније ни овога пута преговарати. Све док се не испуне остале одредбе споразума Београда и Приштине, како наводи саветник косовског премијера Валон Муртезај.

ВЕЛИКИ И БОЛНИ УСТУПЦИ Приштина апсолутно добро разуме и своје обавезе и начине како да их избегне. И до сада, на другим примерима, она је показивала не само одлучност већ и умешност (уз несумњиву подршку САД без којих им све ово не би превише помогло) како да и уз тешку муку, натезање и притиске постигнутих споразума извуче само оне делове који њој одговарају и минимализује по албанске интересе негативно доживљене аспекте који макар и симболички ограничавају њихову пројектовану апсолутну самосталност.

Бриселски споразум углавном садржи ставке које представљају велике и болне уступке српске стране. У питању је претежно списак обавеза укидања српских институција,општинских администрација, правосуђа и безбедносних структура и њихово предавање у руке Приштине.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *