Почетна / БРОЈ 363 / СТРЕЉАЊЕ ЈЕ ПРЕВИШЕ ЛАКА СМРТ

СТРЕЉАЊЕ ЈЕ ПРЕВИШЕ ЛАКА СМРТ

Украјински злочин против човечности
Пише Филип Родић
Конгрес САД усвојио је 23. марта резолуцију којом председника Барака Обаму позива да „Украјини пружи војну помоћ“. Да ли је Конгрес као „помоћ“ кијевским снагама, коју сматра неопходном да се заштити од руског агресора сврстао и клинове, разне врсте акумулатора и других средстава којима, како тврде сведоци, украјинске снаге муче своје заробљенике?

Злочини које припадници Исламске државе чине над својим заробљеницима медијски су дигнути на највиши ниво. Када год се догоди нови гнусни злочин ових вашингтонских марионета, информације о њему преплаве сав информативни простор, од интернета, преко телевизије до штампе. Сигурно је да се ни ти злочини, нити медијска помпа која их прати, не би догодило да то није у интересу Вашингтона. Иначе, ово би био први пут у историји да неко сопственом пропагандом демонизује самог себе, а не непријатеља. Са друге стране, подједнако грозни злочини које чине друге америчке марионете – снаге кијевске хунте – остају заташкани и представљају табу у међународној заједници.

Према извештајима руске невладине организације Фонд за истраживање демократије, који је своје налазе представио и Савету за људска права Уједињених нација, и грађански рат у Украјини, као и практично све друге братоубилачке сукобе, прати огроман број гнусних злочина против човечности.

Два извештаја, под насловом „Ратни злочини украјинских оружаних и безбедносних снага: Мучење и злостављање житеља Донбаса засновани су на сведочењима више од три стотине сведока који су се нашли у заробљеништву украјинских регуларних и паравојних формација. Први је објављен крајем новембра 2014, а други крајем јануара 2015. Други, актуелнији, извештај започет је злокобним констатовањем да „подаци прикупљени од првог извештаја дају основу да се закључи да мучење и нељудско понашање Украјинске службе безбедности (СБУ), Украјинских оружаних снага, Националне гарде и других формација у оквиру Министарства унутрашњих послова Украјине, као и нелегалних оружаних група, као што је Десни сектор, не само да се настављају, него добијају на обиму и постају систематски“. Сведочења која су наведена у овим извештајима прикупљена су између 25. августа 2014. и 20. јануара 2015.

Украјинска маштовитост

Извештаји указују да су заробљеници били подвргнути електрошоковима и сурово пребијани више дана заредом помоћу различитих предмета као што су гвоздене шипке, бејзбол палице, штапови, кундаци пушака, бајонети, гумене палице… Украјинске снаге у великој мери су користиле и тактике мучења као што су наливање водом (што је истовремено и омиљена метода коју користе амерички иследници у затвору Гвантанамо и другим сличним казаматима), али гушење справом коју су назвали „бандерашка давилица“ (по Степану Бандери, вођи украјинских националиста и нацистичких колаборациониста из Другог светског рата). У неким случајевима, заробљеници су убијани тако што су слани у минска поља, или гажени војним возилима. Украјинске војне и безбедносне снаге користиле су, као методе мучења, и ломљење костију, убадање и сечење ножем, жигосање усијаним предметима, упуцавање различитих делова тела из оружја малог калибра, излагање ниским температурама, ускраћивање хране и воде као и убризгавање психотропних супстанци које изазивају бол. Огромна већина заробљеника је била подвргнута лажним погубљењима и претњама да ће чланови њихових породица бити силовани и убијани. У извештају се истиче да многи од оних који су били заточени и мучени нису били припадници самоодбране Доњецке и Луганске Народне Републике.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *