Почетна / БРОЈ 364 / Страх од руске карте

Страх од руске карте

за „Печат“ из Берлина Мирослав Стојановић
Узбуна у Бриселу и Берлину поводом Ципрасове посете Москви и „флерта с Русима“: спекулације да би Грчка могла да искочи из европског спољнополитичког „воза“, у контексту кризе у Украјини, зарад руске политичке подршке и, посебно, снажније економске и финансијске помоћи

Политичке страсти ће се, вероватно, бар мало стишати и доста тога, иако не све,  биће јасније кад овај број „Печата“ осване на киосцима, од онога што је почетком седмице изазвало, и изазивало (велику) узбуну у Бриселу и Берлину: биће, наиме, окончана дводневна посета (8. и 9. април) грчког премијера Алексиса Ципраса Москви, не и све спекулације које су плануле поводом ње.
Узбуна је настала из страха од (јаке) руске карте која би могла да се нађе на европском столу: Атина би, упозоравали су, готово хорски и узбуђено, бројни западни политичари од имена, утицаја и формата, могла да „трампи“ европску „зиму“ (санкције према Москви) за грчко-руско „пролеће“. И да искочи из спољнополитичког „воза“, у контексту кризе у Украјини, зарад руске политичке подршке преточене у економску (лабављење руских контрасанкција за грчке пољопривредне производе) и финансијску (спомињали су се могући, повољнији кредитни аранжмани, „тешки“ милијарде евра) помоћ.
И раније се, иначе, баратало веровањем да ће Ципрас, у мучним преговорима са западним повериоцима, посегнути за руском картом, што је у ужареној атмосфери беспоговорног и уцењивачког разврставања – ко је с нама не сме бити с Русима – добијало, и добило, чудовишне и претеће размере и било посебно (политички) интригантно.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *