Почетна / БРОЈ 365 / Смрт „Српског Холивуда“ (систематски уништеног од корисних идиота)

Смрт „Српског Холивуда“ (систематски уништеног од корисних идиота)

Уочи предстојеће, наводно коначне, продаје некада најмоћнијег југословенског филмског студија, „Авала филма“, јавиле су се нове-старе дилеме, ламенти и углавном непродуктивни коментари заинтересованих и оних који би само да оставе утисак да су такви, као и мудро ћутање оних који би морали да буду заинтересовани, а то из разних разлога нису

Пише Владислав Панов

Ових дана стари „случај Авала филма“ требало би да добије епилог. Заправо да некада понос филмског стваралаштва на овим просторима, наш највећи филмски студио, „Авала филм“, буде продат. Датум проглашења његове агоније за коначну смрт је 22. април. Било је, додуше, и у претходним годинама, од када је 2012. године објављено његово банкротство и по слову закона падање у руке стечајног управника, покушаја да се стави на рабош не би ли се исплатили волшебни повериоци и дуговања према осамдесетак радника који су отпуштени с даном проглашења банкротства. Повериоци су, показало се, углавном државна предузећа, а њихова укупна потраживања су смешно мала према имовини, па чак и приходима овог студија од изнајмљивања простора. Ипак, пошто је запао у дугове, поставши „ничија брига“, „Авала филм“ је доживео судбину готово свих наших културних институција. У земљи која деценијама нема биоскопе, дичи се запуштеним или безнадно затвореним музејима, где постоје градови који су заборавили како изгледа биоскоп и да тако нешто уопште постоји, а Народној библиотеци, рецимо, требала је скоро цела деценија да на једвите јаде поново отвори врата, где су пропагатори нових друштвених вредности таблоиди и најпримитивнија телевизијска „забава“, односно, где је већ дуго на снази системско подстицање животињских нагона, неморала и стида према свему што чини нашу културу, национално биће и историју, није чудно што некада највећи филмски студио умире у стечајним мукама и чека да доживи судбину свих осталих некада моћних предузећа претворених у извор зараде тајкунима демократских ослободилаца од комунизма који су нас увели у по њихове џепове веома срећно доба капитализма.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

3 коментара

 1. А елита и САНУ академци ћуте, јер битнија је апанажа него друштвена одговорност!
  И после кукамо н Титино време, а тада је Авала Филм одређен као југословенски Холивуд, као основа за прављење не само југословенских филмова него и светских, долазиле су Холивудске диве, а данас?

  И услед јавашлука и лоповлка и тешке неодговорности надлежних органа и министарстава, пропада наше благо, а имамоприлику да баш у Авалафилму повратимо славу!

  Лошији смо него што мислимо, нажалост!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Predlog. Emir Kusturica treba da postane novi vlasnik Avala-filma. Kad je Kole mogao svojevremeno da postane vlasnik 3 secerane za 3 evra, zasto danas najveci srpski reziser po istim uslovima mogao da postane vlasnik Avale. Mislim da bi to mogla biti pametna investicija buduci „srpski holivud“ ili „serbivud“.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Gospoda političari na vlasti ne prezaju od uništenja svake važne institucije Srbije kako bi se , po nalogu Imperije, uništilo seme srpstva i tradicija srpskog naroda! Ako se, usput, još može i nešto zaraditi, utoliko bolje!
  Naravno, treba kupiti novi Falcon za predsednika, treba skupiti pare za plate guvernerke Narodne Banke, Zaštitinika gradjana, i druge gospode koje imaju primanja preko 2.000 eura mesečno!
  U tu svrhu predlažem da se ponudi na prodaju spomenik neznanog junaka na Avali, spomenik pobednika na Kalimegdanu, Narodni muzej, a što da ne, i Saborna crkva se može ponuditi našim prijateljima arapima! Ako je Aja Sofija mogla bidi pretvorena iz hrišćanske crkve prvo u konjušarnicu a zatim u Džamiju, zašto naše crkve ne bi mogle biti pretvorene u hotel za kamile, pa zatim u džamije!

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *