Почетна / БРОЈ 363 / Псовачи и њихова паства

Псовачи и њихова паства

СТАВ / ХЕРМЕНЕУТИКA ВОЈВОЂАНСКИХ  ВРЕДНОСТИ /

Пише Недељко Куљић
Којим то вредностима, културним стандардима и „цивилизацијским“ предностима  удовољавају борци за туђу истину о нашим животима, и откуда самопоуздање којим изричу своје темељне тврдње : Срби, погрешни су вам нација, и историја, писмо и религија. Ви сте главна препрека нашем европском путу и пројекту?

Може ли се о смислу „војвођанских“  вредности судити на основу излива јавног самообожавања, својатања политичког морализма и европејства ЛСВ, РТВ, НДНВ, приватних  НВО и „независних“ удруга из Новог Сада?

Ако закључујемо на основу онога што смо чули и видели – не. Њихова основна идеја, збијена у небројеним слоганима, иступима и саопштењима, одвећ банална да би захтевала домишљање, гласи: Срби, погрешни су вам нација, и историја, писмо и религија. Ви сте главна препрека нашем европском путу и пројекту.

О свему се већ подоста зна; околности се мењају, али поредак вредности не. Лабудова песма покрајинских екстремиста није променила ни тоналитет, ни партитуру. Европске дедукције смењују псовке и увреде, а атрофирана српска јавност не реагује. Новине су препуне политичке дидактике, множе се  кодекси и правила, а просташтво не посустаје. Предњаче „мултикултурни“ и „независни“. Отуда и питање.

Којим то вредностима, културним стандардима и „цивилизацијским“ предностима  удовољавају борци за туђу истину о нашим животима? Наводимо три примера у прилог могућем одговору.

Пример први

Бранећи војвођанство, председник НДНВ Сабахудин Грухоњић на једном хрватском интернет порталу пише „…док ови који се називају Народни покрет Динара – Дрина – Дунав … ‚Трећа Србија‘, а нарочито СНС гуслају своје патриотске мелодије, истовремено се као свиње тове нашим новцима. И онда грокћу о крсним славама, православљу, српству, Косову“. На мети овога грађанског првака су сви који подижу три прста, „она иста три прста која је користио Збор познатог србијанског фашисте из Другог светског рата, Димитрија Љотића. Иста су то три прста која су користили Хитлерови СС-овци и Павелићеве усташе“ (21. 1. 2015). На мети је и почивши патријарх Павле који је са својим свештенством „позивао на етничко чишћење“ и „благосиљао ратне злочине“, а затим и стотине хиљада оних што су му  одали последњу пошту, које Грухоњић назива „некрофилима“. Најпосле и читав народ у којем СПЦ и даље ужива велики углед, због чега врли војвођански дужносник закључује – „Је*еш такав народ“. Овде се његови еврорегионални назори сусрећу са отоманским  –  по којима  Срби „артиљеријом отклањају властити страх, а камама засјењују достојанство гориле… (па отуда) једва имају право на животињско име, те их ваља назвати Сатаниним синовима“. (Расим Муминовић, Феноменологија српске геноцидне свијести, Анкара, 1995). Све у контексту примедбе европског званичника Џејмса Кер-Линдзија о „недовољној укључености цивилног сектора и НВО у процес креирања политике“.

 

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Један коментар

  1. Ne, oni se više i ne stide da ogoljeno iznesu svoje separatne zahteve!Nisu oni dužni materijalno /preko RBV/ samo Vojvodini, oni su dužni Srbiji, kako da objasne gde je novac i odgovornost za političko stanje u pokrajini! Da objasne državi kojoj /nažalost/ pripadaju zašto je ne vole! Nije Čanak preko RTS table gazio TV, pre petnaest godina, nego – Srbiju! Nije on tukao čoveka, nego Srbina iz Beograda! VOJVODJANERI ne volu Srbiju! Ako je ne vole, eno im Seged-Roske, i ne povratili se! Šteta što „objektiv“ nije obuhvatio i zgradu što se nazire, a to je Radnički univerzitet, koji je u NORMALNO vreme imao vrlo značajnu i obrazovnu ulogu! Njega su „upalili“ davne dvehiljadite čuveni /pljuvatorski/ radio 021 jer su zbog neznanja i aljkavosti preopteretili el. instalacije i napravili požar! Ova dva „spomenika“ jedan pored drugog apsolutno simbolišu recidive vlasti u Vojvodini! RBV i RU u strogom centru N. Sada su danas RUGLO kao što su RUGLO i vladari iz TAME!

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *