Почетна / БРОЈ 366 / Фашистичка прошлост и будућност Украјине

Фашистичка прошлост и будућност Украјине

За „Печат“ из Москве Богдан Ђуровић
Против украјинских опозиционих снага које нуде радикални политички заокрет у односу на садашњу прозападну политику примењују се све могуће мере – од забране до физичких ликвидација

Нека пуцају! Погинућемо али се нећемо предати! – тако каже украјински ветеран из Другог светског рата Дмитриј Стадњук, коментаришући најновије законе Врховне раде. Њима, људима који су пре седам деценија своју крв проливали за ослобођење земље од Немаца, парламент Украјине ускратио је право да не само носе већ и да поседују одликовања која садрже комунистичку симболику. Тако старци, којима се већ ближи стота, могу постати лака и легална мета оних које су победили 1945. године. Оно што нормалан човек још увек не може да схвати јесте да сарадници нациста, којима се у другим земљама и дан-данас суди због њихових недела, у Украјини бивају слављени као хероји, а њихови идеолошки следбеници седе у Скупштини и доносе законе којима се извитоперује и прошлост и садашњост ове земље. Тиме се јасно показује – каква ће бити њена будућност.

СЕРИЈА УБИСТАВА Западни медији праве се као да не примећују ништа од овога. Исто као што им не смета када Саудијска Арабија пошаље 100.000 до зуба наоружаних војника и хиљаде јединица борбене технике у суседни и суверени Јемен – они то не доживљавају као инвазију. Ни када Вашингтон својим ратним бродовима потпуно опколи ову земљу како би, наводно, спречио дотурање наоружања, ни то није кршење међународних норми. Да се на тренутак замислимо и пресликамо актуелна јеменска дешавања на Украјину годину дана раније. Да је бивши председник Украјине Виктор Јанукович кренуо силом да рашчишћава „Мајдан“ и западне украјинске регионе, а онда у помоћ позвао Русију да уђе са својом војском и угуши побуну – шта би се тада десило? Да ли би Запад то тумачио као заштиту правног поретка Украјине, или као оружану агресију?

Отуда не чуди ни што је закон Врховне раде којим се изједначавају нацизам и комунизам сасвим мирно прихваћен у „антифашистичкој Европи“. Забранивши подједнако и нацистичку и комунистичку симболику, укључујући и легалну Комунистичку партију Украјине, Рада је широм отворила врата националистичкој иконографији, не обазирући се на то да је веома танка линија која раздваја Украјинску устаничку армију (УПА) и Организацију украјинских националиста (ОУН) од СС дивизије „Галиција“, која је починила стравичне злочине у Украјини и Пољској. За Европу је, изгледа, сасвим нормално изједначити оне који су у Аушвицу убили милион недужних људи, жена и деце са онима који су тај логор ослободили по цену великих сопствених жртава. И који су, на крају крајева, коначно оборили режим Трећег рајха, после шест година крвавог похода по Европи.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *