Почетна / БРОЈ 364 / „Демократска” парњакиња заставе са кукастим крстом

„Демократска” парњакиња заставе са кукастим крстом

Пише ЈОВО БАЈИЋ
Док се још увек нимало не стишавају страсти изазване Шешељевим паљењем знамења „хрватске усташке државе“, подсетимо и да је садашња хрватска државна застава само незнатно измењена усташка застава

Тужиоци Вишег јавног тужилаштва у Београду, ако не желе да буду исмејани као незналице, поприлично ће се намучити да напишу оптужницу против проф. др Војислава Шешеља зато што је почетком априла пред Палатом правде у Београду јавно спалио „хрватску усташку заставу“, или како то он, Шешељ, још каже, заставу „хрватске усташке државе“. Одмах после тога догађаја, бројни политичари у Србији и Европи, а да не помињемо Хрватску, просто су се утркивали у доказивању како ће паљење највишег симбола демократске, европске Хрватске, чланице Европске уније и НАТО савеза, изазвати политичке потресе у овом делу Старог континента.

ИЗМЕЊЕНО УСТАШКО ЗНАМЕЊЕ Многи у Србији не знају, или не желе да знају, да је застава данашње Хрватске само незнатно измењено усташко знамење, и да се онa вијорила током Другог светског рата као симбол усташке хрватске Павелићеве државе, упоредо са нацистичком  заставом  Хитлерове Немачке. Хрватска шаховница на усташкој и немачки кукасти крст на нацистичкој застави имали су исто значење. И једно и друго државно обележје били су најмрачнији симболи не само Другог светског рата него и целокупне људске историје.

Када су почетком деведесетих година „демократске“ државе Запада стварале Туђманову хрватску државу, нису ни обраћале пажњу на њене симболе, нису их се тицали злочини из Другог светског рата, стотине хиљада покланих Срба и десетине хиљада побијених Јевреја и Рома. Туђманову Хрватску, створену, такође, на бројним злочинима и прогонима стотина хиљада Срба, примили су у Европску унију. Данас се хрватска усташка застава, за сада без своје парњакиње, заставе Трећег рајха, вијори пред седиштем Европске уније у Бриселу. Хрватска је са својом заставом у Европску унију симболично унела и све националне вредности, па и оне делове своје „повијести“ створене у усташкој Павелићевој држави. Те хрватске „повјесне вриједности“, са заставом данашње Хрватске, хтело се то признати или не – постале су и „европске вредности“.

Докле год се хрватска застава са таквим „дизајном“ буде вијорила испред седишта Европске уније у Бриселу, сви они небројени злочини почињени над Србима, Јеврејима, Ромима и, крајем Другог светског рата, над Италијанима јесу и „еуропска повијест“, које се данашња Европа не стиди и не одриче. У том пртљагу „еуропских вриједности“ које је савремена Хрватска приложила Европској унији налази се и котарица са извађеним људским очима, фра Мирослав Филиповић Мајсторовић, логори за децу, али и „ратнички поход“ из 1995. америчког амбасадора у Хрватској Питера Галбрајта, на шта сада подсећамо.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Грб Павелићеве и Туђманове Хрватске

Застава Независне Државе Хрватске била је правоугаоног облика, подељена на три поља – црвено, бело и плаво. На средини белога поља био је грб Хрватске, шаховница у облику штита са црвеним и белим пољима. У десном горњем углу на црвеном пољу био је усташки знак, слово  „U“.

Застава Хрватске у време друге, Титове Југославије такође је била       црвено-бело-плава тробојка. Уместо штита са Павелићеве заставе била је црвена петокрака звезда.

Туђманова Хрватска  преузела је у ствари Павелићеву заставу. Са црвеног поља уклоњен је усташки знак „U“, а шаховница, хрватски грб, нешто увећана, заузела је исто место као и на усташкој застави. Овај грб се незнатно разликује од Павелићевог грба по томе што је штиту додата стилизована круна од пет мањих штитова који представљају круне хрватских земаља, а замењен је и редослед црвених и белих поља на шаховници – у горњем левом углу Туђманове шаховнице налази се црвено, уместо белог поља као у време Павелића.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *