Почетна / БРОЈ 360 / Политика затирања

Политика затирања

Пише Филип Родић
Исламски екстремисти уништили су булдожерима древни град Нимрод. Американци су озбиљно оштетили Вавилон. На Косову имамо и једне и друге. Можемо ли очекивати да ће сличну судбину доживети и бисери српске културне баштине, попут Високих Дечана, који су преживели и „ослобођење“ 1999. и „спонтани револт“ албанског народа марта 2004?

Али постоји и генијалност у њиховој мржњи. Постоји толико генијалности у њиховој мржњи која може да те убије, да убије било кога. Не желећи усамљеност, не схватајући је у ствари, они ће покушати да униште све што се разликује од њих самих. Неспособни да створе уметност, они је не могу ни разумети, а свој неуспех као ствараоци они ће радије сматрати неуспехом других. Неспособни да воле потпуно, они ће веровати да је твоја љубав непотпуна и онда ће те мрзити због тога. И њихова ће мржња бити савршена. Као сјајни дијамант, као нож, као гора, као тигар, као отров. Њихова савршена уметност“, написао је амерички писац Чарлс Буковски у песми „Генијалност просека“. Речи ове песме биле су актуелне увек, а посебан значај имају данас. Један од слојева који доказује дубокоумност Буковског и исправност његових речи јесте и онај у којем исламски екстремисти уништавају светску културну баштину на најварварскији начин. Доиста, као да је писао баш о њима. Мржња Исламске државе јесте генијална, они желе да униште и убију све оно што је другачије од њих, а уметност, која превазилази врхунски изрежиране филмове о мучењу људи, очигледно не могу да створе и зато је уништавају. У својој просечности и затуцаности, у својој некреативности и страху од бољег и већег прво су пакистанско-авганистански талибани уништили 1.700 година старе скулптуре буда у авганистанској долини Бамјан. Талибански лидер, Мула Омар, наредио је 26. фебруара 2001. да на територијама под њиховом контролом буду уништене „све неисламске скулптуре“. Ово је укључивало и једне од најдрагоценијих творевина светске културне баштине, две скулптуре више од 45 метара, које су на ред дошле 2. марта 2001. Пошто нису успели да их униште ватром из противавионских и тенковских топова, талибани су из Кабула довезли пун камион динамита, избушили рупе у статуама, у њих ставили експлозив и разнели их. Ово је све надгледао Мула Обајдулах, тадашњи талибански министар одбране.

Деценију и по касније, овај рад наставили су њихови наследници из Исламске државе. Моћнији и опремљенији од талибана, они су уништавање културе, уметности и историје подигли на сасвим нови ниво – 5. марта булдожерима су почели да руше остатке древног асирског града Нимрода, у којем се, по Библији, налазила Вавилонска кула, и који је био изграђен у тринаестом веку пре Христа, на реци Тигар, око 30 километара јужно од Мосула, ирачког града који је данас главно седиште Исламске државе. Један ирачки археолошки стручњак потврдио је ова дешавања рекавши да се „за сада не зна колики је обим разарања“ и да није познато „да ли су неки артефакти камионима однети са тог места“. „Не могу ни описати колики ово губитак представља. Ово је један од најчувенијих и вероватно један од најважнијих археолошких локалитета на свету“, додао је Ихсан Фетхи. Разарање Нимрода започело је недељу дана пошто су џихадисти објавили видео-снимак на којем се види како припадници Исламске државе маљевима разбијају непроцењиве древне артефакте у Мосулском музеју. Ови варварски потези су у складу са ранијом најавом Исламске државе да ће уништити све преисламске артефакте у земљи, укључујући и рестаурирану капију у Ниниви, такође значајном асирском граду у близини Мосула, која датира из седмог века пре Христа.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *