Почетна / БРОЈ 362 / Капитализам убија системски 

Капитализам убија системски 

за „Печат“ из Берлина Мирослав Стојановић
Побуна против „убиствене (дужничке) терапије“: масовне демонстрације у Франкфурту (18. март) показале су две ствари – потмулу тутњаву експлозивног гнева и чињеницу да је бунтовни потенцијал уситњен и расцепкан, (још) неспособан да створи „критичну масу“ и испољи превратничку енергију која би „произвела“ реалну алтернативу садашњем неолибералном поретку засновану на социјалној правди

Срце немачке (и европске) финансијске моћи, Франкфурт, био је 18. марта жестоко (и крваво) поприште какво Немачка одавно није доживела: готово десет хиљада полицајаца, укључујући елитне јединице специјалаца, уз употребу хеликоптера, оклопних возила, водених топова, сузавца и пендрека, сукобило се са око двадесет хиљада гневних, али мирних демонстраната, међу којима се нашла група ратоборних анархиста и (непозваних) насиљу увек склоних  хулигана.

Њихов брутални сукоб с полицијом, уз паљење полицијских и ватрогасних возила, послужио је превасходно конзервативним медијима као „шлагворт“ и добродошао изговор да баце у засенак и у други план циљеве прве велике организоване побуне против капитализма од избијања финансијске кризе (2010) на европском тлу, која, прерастајући у дужничку мору, не престаје да потреса Стари континент.

 

Марш гневних Непосредан повод за велики марш гневних очајника било је отварање нове, раскошне и астрономски скупе (њена изградња однела је више од милијарду евра!) зграде Европске централне банке, која је, уз Међународни монетарни фонд, постала за беспомоћне и трагичне жртве симбол „капитализма што системски убија“ диктатом немилосрдне штедње и наметнутим радикалним, ригорозним реформама.

И ништа, вероватно, не говори драстичније о понорној подељености два света као чињеница да се под стакленим куполама новог здања, ограђеног барикадама, бодљикавом жицом и до зуба наоружаним кордонима полиције, испијао шампањац, док је по градским улицама, у франкфуртском хаосу и паклу, текла крв.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *