Почетна / БРОЈ 358 / Лексичка победа Алексиса Ципраса

Лексичка победа Алексиса Ципраса

За „Печат“ из Солуна Катарина Верикиос
Грчка је у понедељак у складу са захтевима Еврогрупе министрима финансија еврозоне доставила листу са конкретним захтевима и обавезама према својим кредиторима и партнерима унутар ЕУ. Док власт проглашава победу, многи из опозиције, али и из владајуће коалиције, тврде да је „Сириза“ издала своје бираче

Ова листа, која се у грчком народу већ популарно назива Варуфакисова листа, садржи предлоге реформи које је Грчка спремна да оствари унутар државног апарата и самог друштва, као и такозване црвене линије „уступака еврозони“ које могу да поднесу предизборна обећања Алексиса Ципраса и „Сиризе“.

После кратког заседања Еврогрупе, председавајући Јерун Дајселблум је изјавио да је листа реформи прихваћена и да се одобрава четворомесечни продужетак кредиторског уговора Грчкој, који мора још да изгласа и одобри у шест држава еврозоне као и Парламент Грчке.

Грчка се, између осталог, обавезује да неће спречавати започете или већ завршене програме приватизације и да ће обезбедити адекватне предуслове за супротстављање хуманитарној кризи унутар државе, тако да они немају утицај на развој друштвеноекономског програма предодређеног Званичним уговором о кредиторским олакшицама који ће бити на снази од следеће недеље. То значи да влада вероватно неће бити у могућности да заледи лицитације и продају станова грађана који нису били способни да отплаћују рате за стамбене кредите такозваног „првог крова над главом“, нити ће моћи да омогући грађанима, који су дужни државним институцијама, да отплате своје дугове у сто рата, што су била и основна предизборна обећања „Сиризе“. Запошљавање отпуштених у јавном сектору се ставља у други, а повећање минималних личних доходака на 751 евро се не очекује више ни до 2016. године.

Ово је постало „јабука раздора“ на политичкој сцени Грчке и унутар саме „Сиризе“. Такозвано комунистичко крило „Сиризе“ се противи овим мерама сматрајући да се косе са предизборним обећањима и да је народ у ствари насамарен, те да је наведен да гласа за нешто против чега је у ствари желео да се бори.

Игра речима Прави проблем је лексичке природе. Познато је да је главни циљ „Сиризе“ био да „уништи“ наметнути строги Програм штедње и носиоца програма – Тројку (ЕУ, Европска централна банка и ММФ), која је контролисала политичкоекономски апарат државе Грчке након 2012. по одобрењу влада Ј. Папандреуа и А. Самараса. Министар финансија Јанис Варуфакис успео је да се избори само на лексичком плану називајући званично Програм штедње – Главни уговор кредиторских олакшица, а Тројку – Институција еврозоне. Чак се и Дајселблум насмејао пред новинарима говорећи о договору Грчке и Еврогрупе. „Договор о продужетку постојећег програма са Атином коначно постоји, само ћемо да видимо како ћемо га назвати“, рекао је он алудирајући на упорност грчке владе да се већ постојеће околности и учесници бар назову другим именом.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *