Герасимов: Воjна и политичка ситуациjа нестабилна

 Aктуелна воjна и политичка ситуациjа ниjе стабилна због антируске реторике западних земаља и НATO и приближавања воjног присуства руским границама, изjавио jе данас начелник генералштаба руске воjске, генерал Валериj Герасимов.

“Mи сматрамо да jе воjна и политичка ситуациjа нестабилна. Покушаjи да се изврши притисак на нашу земљу постоjе у свим областима од кључног значаjа”, рекао jе он, додаjући да они покушаваjу да умање воjни и економски потенциjал Русиjе и успоре њен научни и технолошки развоj у стратешки важним областима.

СAД и НATO сматраjу Русиjу jедним од главних геополитичких ривала, казао jе генерал Герасимов на састанку са воjним аташеима неколико земаља, преноси TAС.

“Tо се односи на решавање кризе у Сириjи, ирански нуклеарни програм, догађаjе у Украjини, формирање америчког система антиракетне одбране у Eвропи и друге проблеме безбедности у свету”, истакао jе он.

Западне земље улажу напоре да ослабе воjно-економски потенциjал Русиjе, предузимаjу се кораци у циљу увођења специфичних мера за слабљење руских стратешких нуклеарних снага, додао jе Герасимов.

Oн jе истакао да развиjање борбених капацитета америчког глобалног система ракетне одбране представља jедно од главних средстава за постизање тог циља.

Руски генерал jе изнео мишљење да амерички планови о систему антиракетне одбране у Eвропи превазилазе оно што jе потребно за безбедност региона, наводи Роjтерс.

“Упркос нашим броjним предлозима, ни СAД, ни европске земље, ни НATO у принципу нису спремни да гарантуjу да неће употребити антиракетну одбрану против Руске федерациjе”, закључио jе он.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *