Почетна / Одбрана и безбедност / Путин на Балтик послао борбене авионе, НАТО дигао узбуну

Путин на Балтик послао борбене авионе, НАТО дигао узбуну

Неколико авиона британског ратног ваздухопловства је ангажовано на пресретању најмање шест руских ловаца и једног транспортног авиона

Неколико авиона британског ратног ваздухопловства (РАФ) у уторак је ангажовано на пресретању најмање шест руских ловаца и једног транспортног авиона који су летели међународним ваздушним простором над Балтичким морем, доста близу територија три балтичке државе чланицеНАТО-а. 

Дигнути су ловци типа Typhoon, а уочена су четири Сухоија Су27, по један Беријев А50 и бомбардер типа Туполев Ту22 ‘Backfire’. Идентификован је и транспортни Антонов Ан26, а сви су наводно обављали рутинске летове.

 

‘Руске летелице смо држали под надзором. Испратили смо их изван подручја у ком су летели‘, стоји у саопштењу РАФ-а објављеном у среду.

РАФ је објавио и неколико фотографија из ваздуха, на којима се виде неки од уочених руских авиона.

НАТО је због ситуације у Украјини протеклих месеци појачао своју присутност на Балтику, с обзиром да су три чланице тог војног савеза, некадашње совјетске републике Естонија, Литванија и Летонија изразиле бојазан да би Русија могла кренути и на њих као што је „навалила на делове Украјине“.

Један коментар

  1. Jeeeah, drzali smo Ruse pod nazorom! A gde to? Tamo gde nazora nema, ali mi moramo svetu pokazati, spremni za…..
    0    0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *