Путин на Балтик послао борбене авионе, НАТО дигао узбуну

Неколико авиона британског ратног ваздухопловства је ангажовано на пресретању најмање шест руских ловаца и једног транспортног авиона

Неколико авиона британског ратног ваздухопловства (РАФ) у уторак је ангажовано на пресретању најмање шест руских ловаца и једног транспортног авиона који су летели међународним ваздушним простором над Балтичким морем, доста близу територија три балтичке државе чланицеНАТО-а. 

Дигнути су ловци типа Typhoon, а уочена су четири Сухоија Су27, по један Беријев А50 и бомбардер типа Туполев Ту22 ‘Backfire’. Идентификован је и транспортни Антонов Ан26, а сви су наводно обављали рутинске летове.

 

‘Руске летелице смо држали под надзором. Испратили смо их изван подручја у ком су летели‘, стоји у саопштењу РАФ-а објављеном у среду.

РАФ је објавио и неколико фотографија из ваздуха, на којима се виде неки од уочених руских авиона.

НАТО је због ситуације у Украјини протеклих месеци појачао своју присутност на Балтику, с обзиром да су три чланице тог војног савеза, некадашње совјетске републике Естонија, Литванија и Летонија изразиле бојазан да би Русија могла кренути и на њих као што је „навалила на делове Украјине“.

Један коментар

  1. Jeeeah, drzali smo Ruse pod nazorom! A gde to? Tamo gde nazora nema, ali mi moramo svetu pokazati, spremni za…..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *