Доњецк и Луганск преговарају о уједињењу

Лидери самопроглашених република Доњецка и Луганска на истоку Украјине почели су преговоре о уједињењу, јавила је агенција “РИА Новости”, позивајући се на прес-службу владе “Доњецке Народне Републике”. Украјинска криза не може се решити војним путем, сматра немачка канцеларка Ангела Меркел.

Представници “Доњецке Народне Републике” и “Луганске Народне Републике”, чије формирање су у априлу прогласиле присталице федерализације Украјине, јуче су саопштили да је проглашен њихов суверенитет и независност од Украјине након референдума о статусу одржаног у недељу.

Саговорник агенције РИА Новостиподсетио је да је јуче покренута иницијатива о уједињењу.

“Прво треба да буду одржани преговори. Одлучиваће руководство. Тренутно се воде такви преговори”, рекао је неименовани саговорник руске агенције, преноси Танјуг.

Копредседник владе “Доњецке Народне Републике” Мирослав Руденко рекао је да је та самопроглашена република “на референдуму потврдила свој суверенитет”, као и да јој није потребно признање међународне заједнице већ “заиста независна држава”, а да је преурањено разматрати питање припајања Русији.

Руденко је у интервјуу летонској радио станици Балтком рекао да постоје Јужна Осетија и Абхазија “које је признало шест земаља” и Косово “које је признало 100 земаља”.

“Очигледно да је у питању пристрасно поступање. САД диктирају целом свету ко треба а ко не треба да буде признат. Оно што је повољно за САД, оне признају”, рекао је Руденко.

Руденко је додао да “ДНР” није потребно признање “међународне заједнице која је постала марионета САД”.

“Наравно, ми ћемо се обратити Русији поводом признања тог референдума”, рекао је он, додајући да је, међутим, приоритетан задатак “ослобађање југоистока Украјине од нацистичке окупације”.

Копредседник привремене владе “Доњецке Народне Републике” Денис Пушилин прочитао је јуче проглас у ком је од Русије затражено да размотри питање уласка “ДНР” у састав Руске Федерације.

Руска агенција подсећа да је Доњецка област формирана је 17. јула 1932. године, а у актуелним границама је од 1938. и простире се на 26.517,5 квадратних километара, са највећим градовима Маријупољем, Макејевком, Горловком, Краматорском, Славјанском.

Њен јужни део границе на истоку уједно је и државна граница Украјине са Русијом, а укупно има 4.343.900 становника.

Луганска (бивша Ворошиловска) област формирана је јуна 1938. године и заузима територију од 26.700 квадратних километара, са већим градовима Луганском, Алчевском, Красним Лучем, Лисичанском, Севернодоњецком и Стахановом, и са више од 2,2 милиона становника.

У међувремену је шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер, по трећи пут од избијања кризе допутовао у Украјину како би помогао успостављању дијалога између владе у Кијеву и сепаратиста, после референдума и проглашења независности источних региона Доњецк и Луганск.

Штајнмајер се на кијевском аеродрому састао са украјинским премијером Арсенијем Јацењуком, пре него што је продужио за Одесу, луку на Црном мору која је била поприште сукоба између украјинских снага и побуњеника, пренео је Ројтерс.

Оценивши да је ситуација у неким деловима Украјине и даље опасна, Штајнмајер је нагласио да су предстојећи председнички избори у тој земљи од кључног значаја и додао да се нада да ће одзив бити велики.

Меркел: Нема војног решења за Украјину

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да се украјинска криза не може решити војним путем, али и припретила Русији новим санкцијама уколико се Москва не ангажује на стабилизацији стања у том региону.

“Криза се војним путем не може решити”, рекла је Меркелова за регионални дневник Вестфаленпости заложила се за дипломатско решење, чиме је, како преносе медији, “очитала лекцију” свима који су за војно решење.

Меркелова је нагласила да сви представници региона и украјинско друштво, који се изјашњавају против насиља, морају бити укључени у национални дијалог и да она сама лично “у тој тешкој фази” може увек изнова разговарати са руским председником Владимиром Путином.

Меркелова је, истовремено, припретила новим, још јачим санкцијама Москви уколико се “Русија не ангажује за нужну стабилизацију ситуације” и рекла да за то и привреда мора имати разумевање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *