Бранко Жујовић: Бриселски споразум отвара питања Белорусије, РС и Молдавије

Анализа Џуди Демпсеј, посвећена Бриселском споразуму, иначе потпуно прећутана у Србији, сведочи да је ЕУ повратила спољнополитичко самопоуздање, најављује нове подухвате баронесе Кетрин Ештон у Белорусији и Молдавији, а Србима у БиХ поручује да, захваљујући прагматичним, проевропским потезима Београда, њихова „државица“ постаје бесмислена.

Ако ме питате верујем ли Џуди Демпсеј и Карнегијевој задужбини за међународни мир – верујем. То је, нарочито имајући у виду њихову европску експозитуру, труст одлично обавештених и посвећених мозгова. Њихова организација присутна је у свим центрима светске моћи и у њима помно региструје и анализира дословно све. Анализе и дискусије достојне дубоке пажње, па и више од тога.

Због тога остаје потпуно нејасно због чега је чланак водеће аналитичарке ове “think tank” организације, Џуди Демпсеј, стар иначе око месец дана („The Kosovo – Serbia Deal and the EU’s Enduring Attraction“), остао потпуно непримећен у Србији. Анализа Џуди Демпсеј сочно сведочи о стратешким користима, које ЕУ има од Бриселског споразума.
Први је повратак спољнополитичког самопоуздања Брисела. Европска унија, констатује Џуди Демпсеј, захваљујући Бриселском споразуму остаје атрактивна за потенцијалне чланове, упркос кризи евра и оправданим критикама на рачун њене спољне и одбрамбене политике.
Дуга корист је затварање уста појединачних европских дипломатија. Први пут, наводи се у анализи, неки европски лидер или шеф дипломатије није покушао да угрози акцију Кетрин Ештон. Све захваљујући њеном личном пријатељству са америчком државном секретарком Хилари Клинтон. Ештонова је тако добила одрешене руке од Вашингтона за постизање споразума.

Какав утицај Бриселски споразум има на земље Балкана? Бриселски споразум би, према Џуди Демпсеј, требало да подстакне „етничке групе“ у Босни да оставе непријатељство иза себе и коначно изграде функционалну државу. Срби су, каже она, видели како Београд спроводи прагматичну, проевропску стратегију, што ток успостављања српске државице у Босни чини далеко тежим.

На истоку Европе, међутим, Бриселски споразум права је одскочна даска. Према аналитичарима Карнегијеве фондације, тај споразум ЕУ широм отвара врата за утицај у Белорусији и Молдавији. Џуди Демпсеј, тако, цитира белоруског опозиционог активисту, Андреја Саникова, који након изласка из затвора живи у Великој Британији и води пројекат „European Belarus”.

За Саникова, Бриселски споразум је добра вест, јер ЕУ оставља у игри на истоку Европе. Иако не постоји шаблон и премда је сваки конфликт различит, како сам каже, Саников у успеху постизања Бриселског споразума сада види шансу за обнову деловања Брисела према његовој земљи. Он помиње пооштравање санкција Минску и повећање помоћи ЕУ активистима и медијима у Белорусији, како би ЕУ постала „релевантна и за Белорусе“, као што је ваљда постала релевантна за Србе.

Бриселски споразум сведочи да је и сама могућност чланства у кризом опхрваној ЕУ вредна уступака у територији и ресурсима. Стога је логично да се унија, сличном „квалитативном“ аргументацијом и српским примером кооперативности, усредсреди на Белорусију и Молдавију.

У поменутој анализи даље се каже да ЕУ сада треба напорно да ради у Молдавији, како би релевантни проевропски и демократски политички покрети покушали земљу да усмере ка ЕУ. Највећи проблем у том процесу, каже се у анализи, јесте отцепљена област Придњестровље, који омогућава утицај Москве у овом делу Европе.
Али, Кетрин Ештон после Бриселског споразума може да уради много више у Белорусији и Молдавији, констатује се у анализи, али јој је потребна једногласна подршка држава чланица. Без перспективе чланства у ЕУ, која постоји за Србију и Косово, њен посао у Молдавији и Белорусији много је тежи.

У анализама Карнегијеве задужбине за мир нема, у Београду толико пута у последње време помињаног, економског бољитка за грађане Србије. Пацификована, крња Србија, постала је тек недостајући пример за земље које је Брисел са Вашингтоном до сада неуспешно ломио.

Њој је, тако пацификованој, остало да чека Приштину, како би једног дана, заједно с њом и можда још неким својим делом, добила и званичну потврду да ће можда бити примљена у европско друштво. До тада, биће примењена као држач високе цене за, реално, безвредну европску понуду другим земљама. Светла перспектива, нема шта, под условом да је злато све што у Бриселу засија. Нарочито обећање.

Глас Русије

3 коментара

  1. Mi volimo da kazemo,da smo “drzavotvorni” narod.To je tacno,ali,to bode oci nasim unistiteljima…Interesantno je analizirati srpsku “drzavotvornu elitu”,kroz istoriju.Tu ima velikih “diskontinuiteta”.

    Pre mesec-dva,procitah negde komentar jednog Hrvata,kako se potpisao,mislim da je slucajni citalac,kao ja,a ne neki ozbiljni analiticar…gde rece,”vi Srbi se stalno hvalite da u ratu dobijate a u miru gubite,sta,jeste li vi glupi”?

    Zaista,cemu drzavotvorni narod,koji gine za drzavu,ako nema drzavotvorne elite…koja je ili,a)lako potkupljiva,b)cesto ucenjena i uslovljena,i c)ne retko glupa,ili cesto,SVE TO ZAJEDNO…jer biti spreman za korupciju,ili imati neki licni skandal,ne znaci biti pametan.

    Sve OZBILJNE analize na tu temu,govore da postenog,principijelnog i obrazovanog coveka nije lako pridobiti za tudje interese.

    Mene licno je sramota “drzavotvorne srpske elite”,mnogih njenih poteza i izjava,i samog ovog izdajnickog sporazuma u Briselu i svega sto ce uslediti.

    Zasto smo mi kao Srbi,izgubili ono sto smo imali potpisano ,kao Plan Z4 u Hrvatskoj…ili recimo u Dejtonu,a RS je sa prethodnom vlascu,ispustila mnogo toga iz ruku,kao Vojska,Pasos i slicno,i nedejtonski prenela na BIH…zasto smo mi izgubili ono sto smo imali potpisano,recimo Rezoluciju 1244,a prethodna vlast je to jednostavno dopustila i napustila,a ova nastavila?ZASTO?

    Mi stalno ispustimo goluba iz ruke,da bi se zadovoljili vrapcem na grani.A onda se ljutimo na Ruse,jer smatramo da nam nedovoljno pomazu u hvatanju toga vrapca?!Na protiv,ubedjujemo sami sebe da ce nam oni sto nam otese goluba iz ruke,pomoci da uhvatimo vrapca.
    Beskrajno glupo i beskrajno nedrzavotvorno.ZASTO???

  2. Nece ovo dugo. Ni u snu nisam sanjao da ce jedan sumadinski seljak ovako da naruzi Srbiju. I kako rece ,,prelepa,, baronesa Pepublika Srpska je onda besmislena tvorevina. Ovo sto je uradjeno u briselu pogubno je za ceo srpski narod. Jedno sigurno znam ovo se ne resava izborima….

  3. OVO NAPISANO OVDE STO JE CUDNO I CEMU SE CUDITI.NATO VODI POZNATO IMPERAJISTICKU POLITIKU JOS OD 1914.EU I AMERIKA CE PRIZNATI ONE ZEMLJE KOJE ONU BUDE HTJELE NIJE KOSOVO JEDINO NELEGITIMNO PRIZNATO STO JE S KUVAJTOM TUNISOM TAJVANOM PROGLASAVAJU ONE ZEMLJE KOJE KORISTE EKONOMSKI U ONOJ MERI DA JE NJIMA DOBRO I DA OD TIH ZEMLJA IMAJU EKONOMSKE KORISTI RUDE LJUDSTVO TEORIRIZAM KOJI ONI PROVODE ODAVNO JE POZNAT AL KAIDA SIRIJSKA OPOZICIJA MUDHAEDINI U BOSNI 1991 OVIME SE MOZE SUPROSTAVITI JEDINO I SAMO JEDINO UNISTENJEM NJIHOVIH BAZA MA GDJE BILI PO SVIJETU I UBIJANJEM TIH TEORISTA JAKIM EKSPLOZIJAMA BILO KOJE VRSTE. SVE OSTALO SU PRCE KOJE NAZALOST MIRNIM PUTEM SE NECE RESITI .NE MOZETE KAD SE UBIJA OCEKIVATI DOGOVOR S TERORISTIMA I NJIHOVIM VODJAMA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *