Случај Снежане Маловић: Између мита и правосудног испита

Пише Наташа Јовановић

Зашто Снежана Маловић крије чланове комисије пред којима је полагала правосудни испит?

Случај државних тајни у Србији већ одавно је постао тема за свеобухватну социолошку расправу о свеукупном стању у српском друштву
У савременој законодавној пракси јасно је зацртано да, осим стечене имовине државних функционера и њихових примања, јавност има право да зна и степен њиховог образовања. Још простије речено, медији, бирачи, порески обвезници и сви други заинтересовани, имају право да знају порекло дипломе високог државног функционера.
Али, за неке у Србији ово не важи, јер ти неки су припадници владајуће странке која подржава принцип „идеолошке европејске подобности“.
Зато не чуди што многи државни функционери крију као змија ноге начин на који су стекли своје образовање, пред ким су дипломирали, положили магистарске, докторске и правосудне испите. Многи да, али министарка правде не. Она се не труди да сакрије, она може једноставно да одбије да каже. Подаци о њеном правосудном испиту воде се као тајна.
Одговор Министарства правде из којег се види да се крију имена чланова Комисије пред којом је Снежана Маловић полагала правосудни испит отвара многа питања, и оно кључно: зашто?
Као објашњење разлога због којег се ови подаци крију редовном професору на Правном факултету у Крагујевцу Марку Павловићу послат је одговор Министарства у којем стоји да „обрада ових података није могућа јер физичка лица (чланови комисије) нису дала пристанак за обраду“. Зачудо свакo друго полагање правосудног испита отворено је за јавност јер је организатор у обавези да јавност обезбеди. На вратима кабинета Правног факултета у Београду где се правосудни испити одржавају, стоји обавештење: „Правосудни испит. Предмет: облигационо право, испитивач: проф. Слободан Перовић“.
А правила полагања правосудног испита старија су и од саме министарке. На ту, као и на чињеницу да су овакви испити увек јавни указује проф. др Ратко Марковић са Правног факултета у Београду.
„На Факултету ми као професори дужни смо да обезбедимо јавност испита и да се на тај начин и ми који испитујемо покажемо, али, разуме се, и да се види да је цео испит обављен у складу са законом и правилником о полагању. На тај начин када кандидат извуче питање и заврши излагање свако присутан може да оцени да ли је наставник био објективан или није. То исто важи за правосудни испит. У време када сам био члан комисије за полагање правосудног испита састав је био објављиван у ‘Службеном гласнику’. Када је Снежана Маловић полагала овај испит сигурно да је свако могао да дође, чује и види. Сада се то заборавило и накнадно је и њен испит постао тајна. Да се такав случај десио у било којој другој земљи он би наишао на жестоку осуду, то би био основ за покретање одговорности министра и стављање предлога за његово разрешење, посебно што је одлука о транспарентности полагања правосудних испита произашла из самог министарства. Друго, пропис о правосудном испиту нигде не каже да су чланови комисије тајна и да испит искључује јавност, тако да се цео испит може реконструисати у Министарству правде и то се по Шабићевом закону никоме не може ускратити. Одговор који је професор Павловић добио је неинтелигентан одговор и чуди ме да је неко испод тога могао да стави свој потпис и печат. Вероватно да се чланови обухваћени афером ‘Индекс’ плаше да се цела ствар не протегне и на правосудни испит“, каже Марковић.
Како се цела ствар око полагања правосудног испита одвија под покровитељством Министарства правде, а то је државни орган, при чему министар правде утврђује и програм правосудног испита, јасно је да за рад овог, као и других  државних органа важи начело јавности.

САЧУВАТИ ИМИЏ ИЛИ…
Потреба да се партијски имиџ у јавности не наруши неприкладним детаљима из биографије функционера није непопуларна ствар. Али урушавање структура једне државе и није ствар из домена популарности. То знају они који тврде да је борба за очување начела законитости  патриотски чин првог реда. Они су свесни да су странцима потребне корумпиране и у струци најниже котиране структуре, оне које се руководе начелом „Вежи коња где ти газда каже“.
Којим начелом се руководи повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић тешко је прозрети, али евидентан је његов допринос у спремању терена будућим европодобним купцима „искомпромитованих“ и ценовно убијених јавних предузећа.
Шабић је, наиме, на дојаву екипе „Инсајдера“ Пореској управи запретити новчаном казном и дао обећање да ће инсистирати на прекршајној одговорности. Уз то, он је поновио да је по Закону о тајности података службена тајна елиминисана.

Али то је тако када за његовим ауторитетом посегне медијска кућа која слови за полицајца евроунијатске политичке коректности. Но, када је реч о министарки правде Снежани Маловић повереник одуговлачи са рашчаравањем. Најпре је изостао одговор на захтев који је поднео Марко Павловић, а у вези са скривеним идентитетом чланова комисије пред којима је министарка правде полагала правосудни испит, а затим се истог дана када је „Печат“ покушао да ступи у контакт са њим повереник отиснуо на годишњи одмор. Неки циник би рекао: Шта може гола истина наспрам чари једне лажи? Али ова гола истина није само питање чаршијске психологије која одређује шта је важна информација, а шта није. Она је израз борбе за начело законитости која је потврда патриотског чина првог реда.
Али није само професор Павловић остао ускраћен за овај одговор, већ је министарка правде на последњем скупштинском заседању одбила да одговори на исто посланичко питање и тако бар покуша да положи рачун пореским обвезницама. Она је, наиме, обећала да ће спремити имена чланова комисије код којих је полагала правосудни испит и да ће их првом приликом дати јавности на увид. Не одмах, додуше. Да ли је могуће да је министарка рођена 1976. године толико дементна да се не сећа имена чланова комисије пред којима је полагала правосудни испит или једној српској министарки правде и нису ствар престижа имена колега пред којима је полагала правосудни и који су је увели у тајне правничког заната? Истовремено оваквим ставом Маловићева је показала степен однарођености извршне власти према законодавној, заборављајући да су Срби давно пре данашњих евроунијатских процеса схватили да је суштина парламентаризма и народне суверености садржана у Пашићевој изреци: „Народ је извор и утока све власти“.
Да податак о томе пред којом комисијом је министарка полагала правосудни испит не може бити тајна сматра и Драгана Бољевић, председник Друштва судија Србије.
„Апсолутно сам уверена. То је нецивилизацијска ствар да министарки правде пада на памет да тако нешто прогласи тајном. Отворено се питам да ли је та комисија Министарства правде била редовна комисија која је иначе испитивала у том периоду правосудни испит, или,тек, ад хок комисија. Ако је била ад хок, онда свима нама постављам питање зашто је за министарку прављена посебна комисија“.
Шта је позадина прикривања чињеница из професионалне биографије наше министарке правде, у којој мери су испитивачи код којих је полагала били квалификовани за област Управног и Уставног права, те шта говори чињеница да су сви чланови и оптужени у афери „Индекс“?

СУМЊИВИ ДУХОВИ ИЗ БАТИЋЕВОГ КАБИНЕТА
Иако Снежана Маловић није желела да обелодани чланове комисије пред којом је полагала правосудни испит, нити да открије мотиве прикривања, то је урадио Предраг Стојановић, оптужен у афери „Индекс“, некадашњи партијски друг, потпредседник ДХСС-а, трећу годину заредом декан на Правном факултету у Крагујевцу. Иако је докторирао  на Финансијама великих градова, на правосудном испиту Стојановић је Маловићеву испитивао Управно право, чиме не доводи, како каже за „Печат“ питање своје квалификованости. „Јесам квалификован, али то нека остане између нас“, убедљив је декан Правног факултета.
Оно, истина, упућује заинтересоване и сумњичаве да то и провере код оног који га је именовао у ту комисију, бившег министра правде, кога, како каже, можемо наћи на обреновачком гробљу(!)
„Ако отворите ту тему видећете да сам у праву.“
На наше питање да ли се подаци о члановима комисије пред којима је Маловићева полагала правосудни испит воде као службена тајна, будући (како стоји у одговору Министарства правде, чији документ је у поседу редакције) да су то тражили сами чланови, Стојановић нехајно одговара: „Можда се нешто променило. Сада је 2012. година. Ја сам у тој комисији био пре 10 година, а за то време може дете да вам порасте и још мало да пође у средњу школу“ (аутор текста шокиран!?).
О својим професионалним заслугама, наводи Стојановић, најбоље сведочи писмо захвалности које је добио од, како каже, „оног чувеног заборављеног министра правде Зорана Стојковића“, што је најбоље сведочанство да прича о афери „Индекс“ коју је наводно покренуо Стојковић.
(У афери „Индекс“ Стојановић је оптужен, између осталог, и за примање мита у износу од 600 евра и то, опет, од прикривеног иследника Томислава Спасића. Ниједанпут се није појавио на суђењу, јер му уважавају уверења о здравственој неспособности да присуствује, док је истовремено радно способан да деканује).
„Причу су покренули Коштуница и Драган Јочић и њихове подгузне муве. У афери ‘Индекс’ оптужено је 88 особа и сама оптужница је за смејање. Ово је кинески процес и најбољи одговор како је рађен преткривични поступак дала би Јочићева полиција“ (кафански и неприлични епитети с којима је декан Правног факултета у Крагујевцу описао свој однос према два висока функционера ДСС-а позната су редакцији и забележена су на аудио траци).
Други испитивач на Маловићкином полагању правосудног испита је, како каже Марко Павловић, њен кум, Срђан Ђорђевић (члан СПО-а, па ДХСС-а), бивши судија Уставног суда у време акције „Сабља“.
„Квалификација коју је имао за Комисију за полагање правосудног испита била је доцентура на Политичким системима на Правном факултету у Косовској Митровици, и докторат ‘Теорија и пракса суверености јужнословенских народа 19. и 20. века’ (одбрањен у Бањалуци). Дакле, Срђан Ђорђевић није био квалификован да испитује Уставно право, а Снежана Маловић је код њега на правосудном испиту положила баш Уставно право.“
(Срђан Ђорђевић је оптужен, између осталог, за примање мита у износу од 1.400 евра и то од прикривеног иследника Томислава Спасића).
Најзад, трећи члан комисије, која је вероватно питала свој предмет Међународно приватно право, била је Милена Петровић. Она је, тврди Павловић, у афери „Индекс“, између осталог, оптужена за примање мита у износу од 1.000 евра од Радмиле Јовановић-Цанић, шефа затвора у Забели, која је већ три пута признала куповину испита.
„Подаци о примљеном миту су из оптужнице коју сам добио од Вишег суда у Смедереву званичним путем као податак од јавног значаја. Очигледно Виши суд у Смедереву , зна чињеницу која би требало да буде ноторна, али није, да је судски поступак јаван, пе је и оптужница јавна. Дакле, код министарке постоји, благо речено, сукоб интереса. Она штити своје професоре пред којима је полагала правосудни испит, а једног још и као кума. Тако, штитећи ‘индексовце’, она узгред штити и свој сумњиви правосудни испит.“

ИЗ ВУКЧЕВИЋЕВЕ ПРИПРЕМНЕ СОБЕ
Проф. др Ратко Марковић наводи да афера „Индекс“ увек намеће као паралелу сличан случај који се десио у Хрватској, а који је решен за неколико месеци.
„Очигледно је да се цела ствар код нас намерно одуговлачи. Да ли неко из врха то кочи или је оних који су на тај начин стекли диплому већи број и на таквим су местима да могу да опструирају целу ствар, односно судски процес, то не могу са сигурношћу да тврдим. Али могу да кажем да је веома неуобичајено да судска истрага још није утврдила да ли су оптужени то радили и да то онима који су обухваћени оптужницом нимало не смета, чак је дужина процеса делом и последица понашања њихове одбране која је разним смицалицама тражила изузеће судија, тужилаца, пролонгирала процес. И сама ЕУ је спомињала тај случај када су критиковали судство код нас. А њима би требало да буде у интересу да ако су чисти да се та ствар приведе крају што пре и да они могу без икакве љаге да наставе свој посао да раде. Сигурно да и студенти сада на испитима код таквих професора могу да кажу: Па да наравно да сам пао када нисам имао новца да платим.“
Снежана Маловић ће због тога, сматра професор Павловић, остати запамћена као јединствен министар правде, не због пола и година, него као министар правде који је историји монтираних судских процеса дао допринос једним великим монтираним антипроцесом.
„Наиме, од оријенталних деспотија до модерног времена историја је пуна монтираних судских процеса који су за резултат имали осуђујућу пресуду. Међутим, судски процес у афери ‘Индекс’, који је монтирала министарка Маловић, има за циљ да до пресуде уопште не дође. Зато, овај судски процес је више антипроцес, него процес. Министарка Маловић у бројним интервјуима никада није поменула аферу ‘Индекс’, а биће запамћена по монтирању судског процеса – антипроцеса у овој афери. Судски антипроцес у афери ‘Индекс’ министарка Маловић је пре свега монтирала тако што је искористила реформу правосуђа да измени неподобне тужиоце у процесу, а да подобног судећег судију услови тиме да судеће дане сведе на десетак дана у целој години (што је флагрантно кршење законске норме о хитности поступка).“
Затим, монтажа „Индекс“ антипроцеса, објашњава проф. Павловић, састоји се и у томе што је он без правног основа остао мамутски. Поступак у афери „Индекс“није по логици доказа, како то налаже Закон о кривичном поступку, раздвојен на више поступака, него је остављено да се одједанпут суди групи од преко 80 оптужених.
„Треба имати у виду и то да је са Управом оптуженим наставницима дата у руке и Архива Факултета, без обзира на то што међу њима има и оних који су оптужени за фалсификовање службене исправе. Најзад, монтирање антипроцеса има и тај елеменат да се неким оптуженима  уопште не суди.“
„Индексовци“ су се бахато разметали својим утицајем на крагујевачко судство, што се види по одбијању тужбе коју су поднели проф. др Марко Павловић и мр Зоран Чворовић за објављивање Одговора на универзитетски нимало прилично Саопштење декана Правног Факултета Предрага Стојановића. Међутим, ових дана је једна пресуда показала да крагујевачко судство није цело изашло из „индексовског“ шињела. Један судија је у првом степену донео позитивну пресуду у чувеном спору Зорана Чворовића против Правног факултета.
Вратимо се опет нашој министарки правде. Одисеја ове жене почиње пре њеног министровања и припрема је за њега. Маловићева је, како наводи наш извор, била изабрана за заменика тужиоца у Четвртом општинском суду крајем децембра 2003. године у време када се знало да тадашња влада одлази и када је требало да јој се нађе место. То место својој шефици кабинета обезбедиће одлазећи министар правде  Батић, захваљујући Закону о високом савету правосуђа по којем тужиоце и председнике судова бира тело за питање судске управе. Одредбе закона у том погледу је Уставни суд прогласио неуставним, али је то тело изабрало будућу министарку крајем децембра 2003. године за заменика тужиоца у Четвртом општинском тужилаштву. Како овде није топло примљена, Маловићева се нашла на танком леду и тек одједном се у њеној биографији појављује решење из фебруара месеца 2004. године, за мање од два месеца, по којем се министарка распоређује са места заменика Другог општинског тужиоца, дакле не више Четвртог на којем није изабрана, на место секретара у Тужилаштву за ратне злочине. Када сте изабрани за заменика тужиоца то је исто као када сте изабрани за судију, а када вас ставе на место секретара то је као да сте пали са коња на магарца. Занимљиво је како је она успела за свега неколико месеци да прође пут од заменика у Четвртом тужилаштву до заменика у Другом, и онда дође на место секретара Тужилаштва за ратне злочине. Коначно да ли Маловићева, само један од водећих кадрова у српском правосуђу, која за свој успех може да захвали белосветским елитама задуженим за прављење тзв. „српске историјске кривице“, кадровима који су својим радом у провереној структури Вукчевићевог тужилаштва утрли пут новим српским јаничарима? Чини се да су ови детаљи из њене биографије и њена антисрпска улога били одлучујући за њено напредовање Снежане Маловић. Данас, по мишљењу већине образованих правника, ова особа која има у најмању руку сумњиве професионалне квалификације и која је без икаквог правничког искуства одлучује о томе како ће изгледати српско правосуђе, не водећи нимало рачуна о последицама и  цени својих правосудних експеримената. Њој одговара свака цена коју сигматизовани Срби наводно морају да плате на путу европских интеграција. Њена каријера је озбиљна колико и оптужбе против генерала Младића и доктора Караџића у Хашком казамату.

24 коментара

  1. НЕ МОГУ ДА ВЕРУЈЕМ ДА СЕ ТАЈ ПРОЦЕС ПОХАПШЕНИХ ПРОФЕСОРА ТОЛИКО ОДУЖИО, ДА СЕ ДАЈУ ТАКВЕ НЕБОЛУЗНЕ ИЗЈАВЕ НОВИНАРИМА У ПОВЕРЕЊУ. СЛУЧАЈ ОВОГ ПРОФ. ЂОРЂЕВИЋА, КОЈИ ЈЕ УЗЕО 1400 ЕВРА ЗА ПРОДАЈУ ИСПИТА, ЈЕ ПОСЕБНО ЗАНИМЉИВ. НАИМЕ ОН ЈЕ ЗА НЕКОЛИКО СТОТИНА СТРАНА ИСПИТНОГ МАТЕРИЈАЛА УЗИМА ТОЛИКЕ СВОТЕ НОВЦА, ШТО ДОВОДИ ДО ЗАКЉУЧКА ДА ЈЕ ОН НАЈВИШЕ ЗАРАЖЕН ОД СВИХ РОБИЈАША ЗАТВОРСКЕ УСТАНОВЕ ЗАБЕЛА. МАЛОВИЋКА КАО ЊЕГОВА КУМИЦА, ЋЕ АФЕРАШЕ ДРЖАТИ ПОД СВОЈ КОШОБРАН, АЛИ САД ЈЕ ВРЕМЕ ДА ОВА ФАРСА ОД НАСТАВЕ НА ПРАВНОМ ФАКУЛТЕТУ У КГ ЈЕДНОМ ЗА СВАГДА ЗАВРШИ. СВЕ УКАЗУЈЕ НА ТО ДА ЈЕ ПРЕТПОСТАВКА НЕВИНОСТИ ОВДЕ ИГРА УЛОГУ ЗРЕЛЕ ЈАБУКЕ КОЈА СЕ САМО ДРЖИ ЈЕДНОМ ВЛАКНОМ ЗА ГРАНУ ДРВЕТА, А КАД БУДЕ ПАЛА НА ОВЕ ПИЈАНЕ СРБИЈАНСКЕ ГЛАВЕ, НЕДАМ СЕ ДА ЋЕ ИХ ОТРЕЗНИТИ. АЛИ, ОВО ЋЕ СВЕ МОРАТИ ДА ОСТАНЕ У РУКАМА НАШЕГ ПРОПАЛОГ ТУЖИЛАШТВА, А ЗА ТО ВРЕМЕ ЋЕ АНТИЋ,ЂОРЂЕВИЋ,СТОЈАНОВИЋ И ОСТАЛА К0МПАНИЈА ПРИМАТИ ПЛАТУ, ПРОПУШТАТИ РОЧИШТА, И РЕДОВНО ПРАИМАТИ ПЛАТУ, О ТРОШКУ СРБИЈАНСКИХ ГРАЂАНА.

  2. da je ovo normalna zemlja taj bi sad bio na odsluzenju kazne a ne na predavanjima. starsno sta nam se desava!!

  3. Кум министарке Маловић, који бруцошима каже да је познат и као ‘секси Срки’, је неформални декан Правног факултета у Крагујевцу, јер он одлучује о свему, јер има и политички најмоћнију заштитницу. Он има своје студенте организоване у студентској организацији која носи жуте мајице (што довољно говори које политичке странке су експоненти), чијим члановима сређује све испите на Факултету. На челу те организације налази се студент чија је мајка, иначе крагујевачки адвокат, правноснажно осуђена на 3 године затвора (заједно за крагујевачким судијом, због давања мита, да би клијент, иначе силоватељ, добио блажу казну), и којој је средио преко куме министарке да не оде на издржавање казне затвора. Иначе, кум сређује својим студентима и места у студентском дому (иако не испуњавају прописане услове). Редован је гост журки које два пута седмично организује ‘Асоцијација’ у једној крагујевачкој дискотеци (икао има три детета). Он ‘својим’ студентима каже да ће се пре убити него ће дозволити да се пониште оцене које су они стекли на незаконит начин.

    • pa zar je moguce da se niko od roditelja ne pobuni?ja da sam majka ja bih odmah reagovala,zar je moguce dq to uci stdente.pa to je gore nego sto se prica, jer imsm komsinicu koja je treca godina i koja jedva ceka da pobegne sa fakulteta.
      takav odmah u ludacku kosulju i pravo u zatvor na dozivotnu

  4. Када сам прочитао цео тексту у штампаном издању Печата, нисам могао да дођем себи од шока. Пре свега јер поседујем информације из прве руке, зато што ми је ћерка студент прве године, на жалост, овог нашег Правног факултета. Причала ми је како им наставник, за кога тек сада сазнадох да је кум министарке правде, на предавањима не предаје оно што је материја предмета, већ им, између осталог, на пример, изненада прилази и бубицу им малтене ставља у уста, и студенткиње пита да ли су имале сексуалне односе, а ако нису да им је већ време. Кад сад све ово прочитах о њему и његовој куми, схватих да се ради о тешко неморалном човеку, и дође ми да га потражим на Факултетау, и да му бубицу ставим у д… Србијо, шта још може неморалније да ти се деси, да ти такви уче децу…

  5. NA OSNOVU KOMETRARA NATALIJE PORUČUJEM DA SE ĐORĐEVIĆ BOLJE UBIJE NEGO ŠTO ĆE LAMENTIRATI NAD NEZAKONITIM OCENAMA. MOGU MISLITI KOJE JE ZNANJE ONI KOJI SU KUPOVALI ISPITE KOD OVIH BUMBARA KAKAV JE ĐORĐEVIĆ. SVAKAKO JE TAČNO DA JE BOLESNI STOJANOVIĆ SAMO FIGURA, GLAVNI DASA JE “SEXY SRKI”. KAD JE ON U STANJU DA OD NAPAĆENIH RODITELJA UZIMA TOLIKE SVOTE NOVCA, ONDA ŠTA SE RADI NA OSTALIM FAKULTETIMA. LIČNO SAM MISLIO DA OVA AFERA ŠTO JE OTKRIVENA NA PRAVIMA NIŠTA DRUGO NEGO POLITIČKA ČISTKA NEISTOMIŠLJENIKA, ALI SAD SAM SVE VIŠE UVEREN U TO DA SE PROCES OPSTRUIRA ZBOG GOSPOĐE MINISTARKE, JER DA NIJE NJE KAO ZAŠTITNICE GLAVNOG BUMBARA, ODAVNO BI OVAJ KAFKIJANSKI SCENARIO BIO ZAVRŠEN. “ROBIJAŠI” BIH SADA BILI U ZABELI IZA BLINDIRANIH ZATVORSKIH VRATA. OLIVER ANTIĆ KOJI JE ISTO BIO UMEŠAN U SVE TO PRIČA SVAŠTA PROTIV AMERIČKE DOMINACIJE,A NJEGOVA ĆERKA MU RADI U STEJT DEPARTMENTU. PEČATOVA PRIČA JE PUŠTENA U JAVNOST IZ POLITIČKIH RAZLOGA, JER DA TO NIJE TAKO, JAVNOST BI TREBALA DA OPOMINJE NA OVAJ DRASTIČAN SLUČAJ BEZAKONJA U KRAGUJEVCU. SAMO KAKO BIH SE DISKREDITOVALA POSTOJEĆA POLITIČKA STRUKTURA U VLADI. TO JE SVAKAKO NEMINOVNO, OČIGLEDNO I PROSTO DA SHVATI PROSEČAN ČOVEK. MEĐUTIM, KAKO SE “ROBIJAŠI” MOGU USUDITI DA PREDAJU O PRAVU I PRAVDI, KAD, KAKO OVAKO STVARI STOJE, ONI NE ZNAJU RAZGRANIČITI PRAVDU OD NEPRAVDE.

  6. Draga, Natalija, sve je to Dragutinu Gojkoviću poznato. Kao bivši sudent Pravnog fakulteta u Kragujevcu, inače dobar i uzoran student, ogorčen, otišao sam u Beograd… U piloženom tekstu se pominje prof. dr Pavlović, kod koga sam položio ispite, s velikom mukom, dok ih nisam naučio. Đorđević studentima na ispitu priča ispitna pitanja iz glave, dok kod Pavlovića studenti biraju sami svoju sudbinu, tako što izvlače pitanja. Priča se dole po Kragujvcu da se „robijaš“ hteo u Zabeli i ubiti, pa da je kojim slučajem pravoslavni sveštenik spasao. Autorka teksta je postavila pitanje kompetencije Stojanovića povodom Upravnog prava, a ja postavljam pitanje kompentencije Đorđevića, jer na zvaničnoj internet stranici gde je tzv. prof. zaposlen ne postoji naslov njegove magistarske i doktorske teze, samo se navodi da je to sve obavio u Banja Luci, nezvanično prema mojim saznanjima, kod Rajka Kuzmanovića, inače čoveka u državnom vrhu Republike Srpske. Milica se pita zašto je Đorđević na fakultetu, što dovoljno ukazuje na to da je neobaveštena. Jeste, Đorđević je proveo kao „robijaš“ u Zabeli, čini mi se oko 7 meseci. Treba se ispitati ko je Stanka naterao da „robijašima“ da ponovo da rade, a neko povodom toga kaže da su imali plaćeno odsustvo, isto kao da su išli na savetovanje u Ameriku, a oni tu bili nedaleko od Požarevca, sadili krompre. Kometatorka Natalija ne zna da je taj Ivković bio manji od mahovog zrna kada je bio vođa studenata naš Stefan Vuk. Poništavanje ocena iz predmeta Pravna istorija sveta i Srpska pravna istorija, pokrenuo je Pavlović, kome su naglo oduzimani studenti, koji su položili kod neke profesorke Deretić i Crnogorca Markovića. Sve je to zmisao uglađenog „robijaša“, koji kada je udareno na njegovog druga iz mladosti i kafanskih provoda počeo da rešeta po savesnim i poštenim studentima. Hrvati su svoj indeks odavno zatvorili, a našem nije još ni otvorena prva strana, reče dr Gašo Knežević u jednoj emisiji B92, u kojoj je bilo reči i o Aferi na Pravnom u Kragujevcu. Neka pravda pobedi makar svet propao, bila je deviza izbačenog asistenta Čvorovića, kojeg protivno zakonu izbaciše s radnog mesta. Očekujemo uskoro našeg Zokija kako na belom konju ulazi na Pravni fakultet, imajući u vidu da je pola posla dovršeno.

  7. Забринути Крагујевчанин треба да стави прст на чело и нек’ се запита код ког човека је послао дете да му нешто научи. Свакако је да се може поставити питање компентенције овог Ђорђевића, јер како сам видео његов curriculum vitae, он је права завршио у Крагујевцу, па се поставља питање зашто се тамо није ни усавршавао, иако је имао све услове за то. Отишао је у Бања Луку и тај чин се може изједначити са штанцовањем диплома на факултетима у Новом Пазару. Проблем афере је пре свега структурни проблем за опстанак нашег српског друштва, а питање правосудног испита наше министарке правде, је питање моралних вредности тих људи, и истовремено ти исти предају младим људима право. Разумем да се продаја испита дешава на медицини, машинству, математици и осталим наукама, али професори правних наука, који су највише од свих упућени у то шта представља кривично дело Примање мита, је сваком здравом разуму незамисливо. Ти који су примали паре, сад ми ту глуме неку филозофију, и понашају се као да ништа није било.

  8. ВИДИТЕ КАКО СТВАРИ СТОЈЕ. У НОРМАЛНИМ ДРЖАВАМА ВАЖИ ПРЕДПОСТАВКА НЕВИНОСТИ, А СРБИЈА ИМА ПОЈМОВЕ ПАРТИЈСКА ПРИПАДНОСТ, ПОЛИТИЧКА ЧИСТКА И ДР. НОРМАЛАН ТОК СТВАРИ СЕ ОДВИЈА ОВАКО. ОВИ “РОБИЈАШИ” КОЈИ СЕ ВЕЋ 5 ГОДИНА НАГОДЕ СА ТУЖИЛАШТВОМ, НЕСУМЉИВО ЈЕ ДА ИМ ЈЕ ПОВРЕЂЕНО УСТАВНО ПРАВО НА РАЗУМНО СУЂЕЊЕ, ПА СМО СВЕДОЦИ ДА И ПОРЕД ТЕ ЧИЊЕНИЦЕ ОНИ ПРЕДАЈУ НА ФАКУЛТЕТУ, ИСТОВРЕМЕНО ПОСЕЋУЈУЋИ СМЕДЕРЕВСКИ СУД, ШТО ЗНАЧИ ДА ИМ ОДГОВАРА САДАШЊЕ СТАЊЕ СТВАРИ. НОРМАЛНОМЕ ЧОВЕКУ, КОЈИ ЗНА ДА ЈЕ ОПТУЖЕН ЗА ТАКО ТЕШКА НЕДЕЛА, КАО ОВИ, ПАШЋЕ НА ПАМЕТ ДА ТУЖИ ДРЖАВУ, АЛИ ОВИ ТО НЕ ЧИНЕ, ЈЕР СУ КРИВИ ЗА СВА КРИВИЧНА ДЕЛА КОЈА ИМ СЕ СТАВЉАЈУ НА ТЕРЕТ, ТО ЈЕ ЈЕДИНИ ЗАКЉУЧАК КОЈИ СЕ МОЖЕ ИЗВЕСТИ ИЗ ОВАКО ПОСТАВЉЕНИХ СТВАРИ.

  9. Sjajan tekst koji potvđuje da uvek postoji razlog zašto se nešto dešava. Valjda vreme treba da uradi svoje ili po onoj čuvenoj “Ništa nema tajno što neće postati javno”. Svi koji studiraju Pravni fakultet ili koji su ga završili ( ja sam jedna od njih) znaju kakvi su nastavnici i moralne nakaze učesnici afere “Indeks”. Taj Srđan Đorđević je jedan običan đilkoš koji je verovatno kupio i svoje diplome kao i što ih je prodavao! O dekanu ne treba ni trošiti reči. A ima još dosta njih koji su kao i ova dvojica, jer sve je to jedna organizovana grupa koja verovatno i danas baroniše.Može njih da štiti vlast i prolazni ministri, ali ostaje ljaga na njihove potomke za ceo život. Ipak je Srbija mala, sve se zna!

  10. Treba postaviti pitanje koje je ljude iznedrio Pravni fakultet u Kragujevcu koji se zapošljavaju po našim sudovima, kakvi su to neznalci, koji su kupovali diplome i sad nekom nedužnom čoveku dele pravdu. To je potpuno nezamislivo, a da se pri tome neko ne slaže sa navedenim komentarima, a istovremeno da ćuti, a zašto ćuti, postavlja se hamletovsko pitanje. Odgovor je jednostavan, a taj je da ti isti nemaju argumenata da pobiju činjenice koje su predočene sudu javnosti. Međutim, u celoj ovoj priči je bitno razgraničiti dve stvari. Prva je stučnost profesora iz afere „Indeks“, u koju lično ne sumljam, jer da nisu stručni ne bi bili i ostali profesori Univerziteta, ne bi prolazili kroz silne komisije akreditacije, provere stručnog znanja putem pisanja naučnih radova u stranim i domaćim časopisima itd., dakle, njihova stručnost je nesporna. Zar nije tako? Mene brine druga stvar. Moralno unazađene ličnosti, koje su sposobne da vrše takva krivična dela, potrebno je odstraniti iz društva, jer nam se deca ugledaju na takve ljude kao što su oni, a to je za dugoročne staze našeg, već posrnulog društva, ravno samoubistvu. I glavno pitanje je to što se Pravni fakultet u Kragujevcu toliko blati i ljaga, kao da su oni svi krivi za loše stanje u državi. I ko nam je kriv? Pravni fakultet u Kragujevcu. Iskreno, korupciju ne možemo da iskorenimo iz našeg društva, uvek će postojati ona sitna korupcija. Treba se malo osvrnuti i na druge fakultete po Srbiji, pitati malo šta oni rade, dalje, osvrnuti se i na korupciju u osnovnom i sredljoškolskom obrazovanju, pa onda pokrenuti i ostale priče. Jer kako lepo reče jedan gore komentator. Ovo je pokrenuto zbog izbora. Slažem se s tim u potpunosti. „Indeks“ je otkriven 2007. godine kada je bila parlamentarna kriza, sledeće godine imamo novu vladu dok ove godine imamo isto izbore, što skupštinske što predsedničke. I na kraju, da kažem nešto iz svoje struke. Platon, veliko ime antičke filozofije, napisao je dijalog „Država“, gde se postavlja razrešenje problema pravičnosti. Nakon duge rasprave, ona se u VI knjizi i sadržinski određuje, pa se povodom nje kaže, da pravičnost predstavlja vrlinu države, koja se sastoji u tome da svaki pripadnik državne zajednice treba da radi onaj posao prema svojim ličnim sposobnostima, dakle onim koje mu genetika i društvo predodrede, a time se stvara skladno društvo bez klasnih suprotnosti. Ovo je nemogućno ostvariti. Međutim, Srbija treba da teži da stvori uslove za takve korake. Tako će profesori Pravnog fakulteta u Kragujevcu i dalje (nadam se pošteno) obaljavi svoju dužnost, tužilaštvo svoje poslove, dok će sud brinuti da ostane nezavistan, nepristrasan, da svoju odluku donese na temelju Ustava i zakona, a društvu se ostavlja a takvu odluku čeka, bez daljeg pritiska na sud, a kad odluka bude donešena, mora da je poštuje.

  11. Пошто сам студирао права у Приштини, знам Срђана Ђорђевића који је тамо био асистент, али још једног типа из његовог и Батићевог штаба. Ово би било интересантно за цењеног професора Ратка Марковића, који је 1998. долазио на неуспешне преговоре са Шиптарима у Приштину. приликом једног доласка или проф. Марковића или Томислава Николића, који је исто био подпредседник владе нападнута су њихова службена кола. Организатор је био Иван Булатовић из Рожаја, члан ДХСС, велики Ђорђевићев пријатељ, можда и кум. Он је после постао секретар Правног факултета у Врању. Министар Батић је наградио касније свог пулена за издајничку активност на Косову 1998, па га је поставио за начелника одељења за установе за издржавање казни (затворе) у Министарству правде. После одласка Батића, овај катастрофални студент је магистрирао код вође индексоваца Бора Чејовића на Правном у Крагујевцу, а после је докторирао у Скопљу!!! сада предаје на привредној академији у Новом Саду и води, између осталог, Декаду Рома у Србији. Мислим да му је брат лекар у Рожајама, кадар Миловог ДПС.

  12. Е мој Приштевац, није чудно што је овај ваш Булатовић докторирао у Скопљу. Иако њега не знам, итекако познајем везе “индексоваца” и Скопља. Наиме, код Емилије Станковић, оптужене бивше министарке посвете докторирао је главни НАТО лидер, бивши министар одбране и премијер БЈРМ, скандал-мајстор Владо Бучковски, садашњи професор Римског права у Скопљу. Ово је најбољи доказ за бриљантну тезу новинарке о повезаности корупције, незнања и ИЗДАЈЕ!

  13. Као (…) студент Правног факултета у Крагујевцу, поводом поменутих мојих професора др Павловића и др Ђорђевића имам да кажем све најбоље. То да ли је Ђорђевић узимао новац од студената, нас студенте, гледано у глобалу, не треба да занима, ко је коме био кум, да ли се неко хтео обесити у Забели, да ли је или није компентентан да испитује Уставно право, итд. Али оно што треба посебно истаћи јесте да је по мом искрено веома младом правничком образовању ту веома битна оборива предпоставка невиности, коју оптужени у Афери „Индекс“ свакако поседују. Једини начин је да се путем извођења доказа заправо и докаже основана сумња да су они починили таква злодела. Однос нас студената с др Ђорђевићем је пре свега био коректан, колегијалан и надасве људски. Када сам изашао на испит из оба Ђорђевићева предмета (Увод у право и Уставно право) осетио сам апсолутну коректност, вољу да ми се помогне, када сам био у недоумици да се расветли постављени ми проблем, и на крају је следила задовољавајућа оцена.
    Не могу да схватим како људи могу тако да олајавају некога, к’о да је он највећи злочинац на свету. Можда се ови аргументи неће свиђати противницима тзв. аферашких „робијаша“, али сматрам да се не треба ова ствар толико истицати у јавноси, одн. да новинари, уз дужно поштовање Наташи Јовановић, не треба раде посао тужиоца, судије итд. Добар пример томе је горепоменута дигресија на Платона, и стварно, ако сви у држави раде само онај посао за који су по природи надарени, држава ће бити правична. И то је тачно. Индекс је српска чињеница која мора бити разрешена, кад тад. Оставимо то тужиоцу и независном суду да се о томе брину. То што је неко тамо негде, у неко мутно време био алав на паре, не треба да ме занима, већ како да друштво заједничким деловањем доведемо до стадијума правне државе, чему свака земља треба да тежи.
    Што се тиче др Павловића. Добар стручњак, предавач, човек без длаке на језику, борац за идеале опет оне правне државе, коју мало пре споменусмо. Сад то што је он у сукобу са тзв. „робијашима“ овог факултета, то није на мени да ценим. Лично на својој кожи нисам осетио ништа што би у мени побудило неки жесток револт, па да сад ту нападам некога ни кривог ни дужног.
    Читам да је став неких да Ђорђевић није био компентентан да испитује Уставно право. То су пре свега нетачне изјаве лаика, паушалне оцене оних коју не познају право. Наиме, као доцент уставног права, Ђорђевић је предавао на Правном факултету у Косовсој Митровици. Па се постаља логичко питање: како је био компентентан да на Косову предаје и испитује Уставно право а у Крагујевцу није? Зар ни то није наша земља? Ђорђевићева магистарска теза, истина необјављена на сајту Правног факултета у Крагујевцу је: „Институција шефа државе у уставном систему Републике Србије“ из 1997., и његов докторат: „Теорија и пракса суверености јужнословенских народа 20. века“ из 2000. И сад како ћемо разрешити ову заврзламу? Јесте или није? To be or not to be? Савршен предавач на предмету Уставно право, добар, инзваредан реторичар, бољи него Батавељић, коме и ја могу да читам слајдове с презентација и тако да држим предавања. То је професор коме нисам никад могао да видим помоћна средства током излагања матрерије.
    Хвала Вам, што сте имали стрпљења да ме саслушате.

    • Ne zelim da komentarisem profesora Pavlovica,ali za profesora Srdjana Djordjevica imam da iznaesem nista drugo do reci ciste hvale.Njegova korektnost i naucna velicina ga stavlja u krug najprofesionalnijih predavaca na fakultetu,coveka koga je jednostavno zadovoljstvo slusati na predavanjima i koji ima toliko toga da ponudi studentima iz oblasti koje predaje.Za razliku od nekih drugih profesora koji ,da bi studentima blize prikazali pravnu praksu ,cak i pribegavaju podizanju neosnovanih krivicnih prijava protiv njih,profesor Djordjevic je vrstan retoricar i pedagog,covek koji svojom energijom i znanjem jednostavno podstice studente da produbljuju i ekspanziraju svoja znanja.Da je vise profesora kalibra profesora Djordjevica,studiranje bi predstavljalo zadovoljstvo.

  14. kragujevčanin

    Поштовани господине Вучелићу, Вама и вашој храброј новинарки Јовановић предлажем да као најхрабрија српска новинa саставите слику од следећих пазли, познатих свим Крагујевчанима:специјални тужилац Радовановић, Крагујевчанин, завршио Правни факултет са неколицином “индексоваца”; Снежана Марковић, заменик републичког јавног тужиоца, жена Звонка Марковића Бизона, адвоката из Крагујевца оптуженог у афери “Индекс” и кума Емилије Станковић, оптужене у афери “Индекс”;некадашњи судија окружног суда у Крагујевцу Томић, сада судија Апелационог суда, пријатељ “индексоваца”,сада предложен у ВСС уместо судије који је поднео оставку, а има дебео досије у Центру за социјални рад због премлаћивања бивше жене…. Само напред храбра српска новино!

  15. О стручном и моралном кредибилитету Срђана Ђорђевића најбоље говори чињеница да се као дојучерашњи асистент из Приштине и тек свршени докторант из Бања Луке, латио места судије, ни мање ни више Уставног суда Републике Србије, и то у време афере “Сабља”. Да ли они који су се латили “Сабље” стварно мисле да од ње неће и пострадати, и Ђорђевић и сви други. Правда гмиже, али стиже!

  16. SVAKA DRZAVA SE ZASNIVA NA PRAVU,
    URUSAVANJEM PRAVA URUSAVA SE I DRZAVA,
    NEADEKVATNO PRAVO JE KRIMINAL NAD SRBIJOM,
    NEUKI I NEOBRAZOVANI PRAVNICI SA KUPLJENIM DIPLOMAMA SU PETA KOLONA.
    SACUVATI SRBIJU OD OVAKVIH DILETANATA I NEZNALICA,
    SVE TO OTERATI U BUVARU ZBOG PETOKOLONASTVA.
    STA CEKA DOMACIN SRBIJE ,
    DA LI JE DOMACIN RASPIKUCA.

  17. Ah ne nju, poslednju moju nadu. Sve je gledam pa se nadam, kad je ona postala ministar valjda mogu i ja. Nemojte da mi je dirate.

  18. Profesore Djoredjevicu glavu gore, ovo su zli duhovi koji ne mogu da se pomire sa vasom sposobnosci i vasim ambicijama. Mladi se i uspesni a to njima smeta.

    • Uspeh se meri čistim obrazom, a ne vršenjem krivičnih dela. Sposobnost da neko uzme 1400 evra za prodaju ispita je ravno smaknuću glave srbijanske pravde, pa tako obezglavljena srbijanska pravda luta u vremenu i prostoru ka’ muva bez glave. Eh, moj Gojko, mnogo će vode proteći Nišavom dok ti shvatiš neke stvari.

  19. http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:267437-Od-Indeksa-do-Sarica
    Od ”Indeksa” do Šarića
    E. H | 10. mart 2010. 21:12 |
    Advokat osumnjičenog narkobosa pod istragom u Smederevu da je kupio fakultetsku diplomu.

    Interesantno je da se u Smederevu, takođe, vodi istražni postupak protiv advokata Krlovića, ali po sasvim drugom osnovu. Na 30 strana, policija i tužilac opisali su sumnje protiv ovog Pančevca, tereteći ga za zloupotrebe službenog položaja, podstrekivanja i mito.
    Iza ovoga se, kako nezvanično saznajemo, kriju sumnje da je većinu ispita i diplomu Pravnog fakulteta u Kragujevcu – kupio! Krlović je jedan od aktera afere “Indeks” i korupcije na Pravnom fakultetu u Kragujevcu koja je buknula pre dve godine i čijim se optuženima sada sudi.
    Krlovićev slučaj, međutim, vodi se izdvojeno i kao pojedinačan, jer su optužnice već bile podignute kada je istraga došla do njegovog imena. Tužilaštvo je nekoliko puta dopunjavalo saznanja o njegovoj umešanosti u ovu aferu. Februara ove godine policija je protiv Krlovića podnela krivičnu prijavu, koja je kod zamenika okružnog tužioca u Smederevu na razmatranju.
    Nezvanično saznajemo da postoje “jaki” dokazi da je Krlović kupovao ali i “dobijao” prolazne ocene na ispitima, koristeći službeni položaj. U vreme kada je upisao fakultet u Kragujevcu 2000. godine, Krlović je radio u beogradskoj policiji. Odmah po “sticanju visokog obrazovanja” upisao je postdiplomske studije u Kragujevcu, a u Beogradu je položio pravosudni ispit.
    Pančevački advokat svoju akademsku karijeru započeo je upisivanjem fakulteta u Nišu, pa se prebacio na kragujevački univerzitet, potom i na prištinski, da bi se konačno “skrasio” na Pravnom fakultetu u Kragujevcu gde je i stekao diplomu.
    Kada je krenulo odmotavanje i razotkrivanje učesnika u aferi “Indeks” 2008. godine, Krlović je, navodno, otišao iz Pančeva na neko vreme. Vratio se, navodno, kada se situacija, bar što se njega tiče, “malo stišala”.

  20. Ovaj Đorđević ne treba da brine kako će ići po žurkama nego kako će hraniti svoja tri sina kad bude dobio robiju, koja mu se uveliko sprema, kad se Malovićka bude umorila ministarske fotelje. Svako na Pravnom fakultetu u Kragujevcu zna da je Đorđević došao na mesto profesora nakon toga što je doktorirao u Banja Luci, a može se postaviti pitanje kako je to sve tamo obavio. Pored toga što su mu u stanu nađene prijave o položenim ispitima sa Pravnog fakulteta u Banja Luci, opet viđam Đorđevića na fakultetu kako dekanuje.

  21. „Пред Вишим судом у Смедереву у току је јединствени кривично поступак по оптужницама од 17 августа 2007 и 31 марта 2008 и преме оптужном предлогу Основног јавног тужилаштва у Крагујевцу од 4 октобра 2010 против 87 оптужених за 122 кривична дела и то: кд. Примање мита чл. 367 ст 1. КЗ, продужено кд. Примање мита чл. 367 ст 1. КЗ, у вези с чл. 61 КЗ, кд. Фалсификовање службене исправе чл. 357 ст.2 у вези ст.1 КЗ, кд. Злоупотреба службеног положаја чл 359 ст 1 КЗ, кд. Давање мита чл 386 ст. 1 КЗ, продужено кривично дело Давање мита чл 386 ст. 1 КЗ,у вези с чл 61 КЗ, кд. Злоупотреба службеног положаја подстрекавањем чл 359 ст 1, у вези чл 34 КЗ. Оптужница Вишег тужилаштва у Смедереву поднета је 2007 и то против: 20 професора Правног факултета у Крагујевцу, 2 проф. Правног факултета у Београду и једног проф. Правног факултета у Нишу за 71 кривично дело. (…) Главни претрес је отпочео 16 септ. 2009 читањем оптужница. Након почетка рада нове мреже судова 1 јан. 2010 због измене у саставу већа, главни претрес је почео изнова.“
    Ово је извод из документа Преглед поступања у предмету К 121/10, који сам пронашао на сајту Вишег суда у Смедереву, који показује колико је овај случај Индексоваца замршен.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *