Slučaj Snežane Malović: Između mita i pravosudnog ispita

Piše Nataša Jovanović

Zašto Snežana Malović krije članove komisije pred kojima je polagala pravosudni ispit?

Slučaj državnih tajni u Srbiji već odavno je postao tema za sveobuhvatnu sociološku raspravu o sveukupnom stanju u srpskom društvu
U savremenoj zakonodavnoj praksi jasno je zacrtano da, osim stečene imovine državnih funkcionera i njihovih primanja, javnost ima pravo da zna i stepen njihovog obrazovanja. Još prostije rečeno, mediji, birači, poreski obveznici i svi drugi zainteresovani, imaju pravo da znaju poreklo diplome visokog državnog funkcionera.
Ali, za neke u Srbiji ovo ne važi, jer ti neki su pripadnici vladajuće stranke koja podržava princip „ideološke evropejske podobnosti“.
Zato ne čudi što mnogi državni funkcioneri kriju kao zmija noge način na koji su stekli svoje obrazovanje, pred kim su diplomirali, položili magistarske, doktorske i pravosudne ispite. Mnogi da, ali ministarka pravde ne. Ona se ne trudi da sakrije, ona može jednostavno da odbije da kaže. Podaci o njenom pravosudnom ispitu vode se kao tajna.
Odgovor Ministarstva pravde iz kojeg se vidi da se kriju imena članova Komisije pred kojom je Snežana Malović polagala pravosudni ispit otvara mnoga pitanja, i ono ključno: zašto?
Kao objašnjenje razloga zbog kojeg se ovi podaci kriju redovnom profesoru na Pravnom fakultetu u Kragujevcu Marku Pavloviću poslat je odgovor Ministarstva u kojem stoji da „obrada ovih podataka nije moguća jer fizička lica (članovi komisije) nisu dala pristanak za obradu“. Začudo svako drugo polaganje pravosudnog ispita otvoreno je za javnost jer je organizator u obavezi da javnost obezbedi. Na vratima kabineta Pravnog fakulteta u Beogradu gde se pravosudni ispiti održavaju, stoji obaveštenje: „Pravosudni ispit. Predmet: obligaciono pravo, ispitivač: prof. Slobodan Perović“.
A pravila polaganja pravosudnog ispita starija su i od same ministarke. Na tu, kao i na činjenicu da su ovakvi ispiti uvek javni ukazuje prof. dr Ratko Marković sa Pravnog fakulteta u Beogradu.
„Na Fakultetu mi kao profesori dužni smo da obezbedimo javnost ispita i da se na taj način i mi koji ispitujemo pokažemo, ali, razume se, i da se vidi da je ceo ispit obavljen u skladu sa zakonom i pravilnikom o polaganju. Na taj način kada kandidat izvuče pitanje i završi izlaganje svako prisutan može da oceni da li je nastavnik bio objektivan ili nije. To isto važi za pravosudni ispit. U vreme kada sam bio član komisije za polaganje pravosudnog ispita sastav je bio objavljivan u ‘Službenom glasniku’. Kada je Snežana Malović polagala ovaj ispit sigurno da je svako mogao da dođe, čuje i vidi. Sada se to zaboravilo i naknadno je i njen ispit postao tajna. Da se takav slučaj desio u bilo kojoj drugoj zemlji on bi naišao na žestoku osudu, to bi bio osnov za pokretanje odgovornosti ministra i stavljanje predloga za njegovo razrešenje, posebno što je odluka o transparentnosti polaganja pravosudnih ispita proizašla iz samog ministarstva. Drugo, propis o pravosudnom ispitu nigde ne kaže da su članovi komisije tajna i da ispit isključuje javnost, tako da se ceo ispit može rekonstruisati u Ministarstvu pravde i to se po Šabićevom zakonu nikome ne može uskratiti. Odgovor koji je profesor Pavlović dobio je neinteligentan odgovor i čudi me da je neko ispod toga mogao da stavi svoj potpis i pečat. Verovatno da se članovi obuhvaćeni aferom ‘Indeks’ plaše da se cela stvar ne protegne i na pravosudni ispit“, kaže Marković.
Kako se cela stvar oko polaganja pravosudnog ispita odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde, a to je državni organ, pri čemu ministar pravde utvrđuje i program pravosudnog ispita, jasno je da za rad ovog, kao i drugih  državnih organa važi načelo javnosti.

SAČUVATI IMIDŽ ILI…
Potreba da se partijski imidž u javnosti ne naruši neprikladnim detaljima iz biografije funkcionera nije nepopularna stvar. Ali urušavanje struktura jedne države i nije stvar iz domena popularnosti. To znaju oni koji tvrde da je borba za očuvanje načela zakonitosti  patriotski čin prvog reda. Oni su svesni da su strancima potrebne korumpirane i u struci najniže kotirane strukture, one koje se rukovode načelom „Veži konja gde ti gazda kaže“.
Kojim načelom se rukovodi poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić teško je prozreti, ali evidentan je njegov doprinos u spremanju terena budućim evropodobnim kupcima „iskompromitovanih“ i cenovno ubijenih javnih preduzeća.
Šabić je, naime, na dojavu ekipe „Insajdera“ Poreskoj upravi zapretiti novčanom kaznom i dao obećanje da će insistirati na prekršajnoj odgovornosti. Uz to, on je ponovio da je po Zakonu o tajnosti podataka službena tajna eliminisana.

Ali to je tako kada za njegovim autoritetom posegne medijska kuća koja slovi za policajca evrounijatske političke korektnosti. No, kada je reč o ministarki pravde Snežani Malović poverenik odugovlači sa raščaravanjem. Najpre je izostao odgovor na zahtev koji je podneo Marko Pavlović, a u vezi sa skrivenim identitetom članova komisije pred kojima je ministarka pravde polagala pravosudni ispit, a zatim se istog dana kada je „Pečat“ pokušao da stupi u kontakt sa njim poverenik otisnuo na godišnji odmor. Neki cinik bi rekao: Šta može gola istina naspram čari jedne laži? Ali ova gola istina nije samo pitanje čaršijske psihologije koja određuje šta je važna informacija, a šta nije. Ona je izraz borbe za načelo zakonitosti koja je potvrda patriotskog čina prvog reda.
Ali nije samo profesor Pavlović ostao uskraćen za ovaj odgovor, već je ministarka pravde na poslednjem skupštinskom zasedanju odbila da odgovori na isto poslaničko pitanje i tako bar pokuša da položi račun poreskim obveznicama. Ona je, naime, obećala da će spremiti imena članova komisije kod kojih je polagala pravosudni ispit i da će ih prvom prilikom dati javnosti na uvid. Ne odmah, doduše. Da li je moguće da je ministarka rođena 1976. godine toliko dementna da se ne seća imena članova komisije pred kojima je polagala pravosudni ispit ili jednoj srpskoj ministarki pravde i nisu stvar prestiža imena kolega pred kojima je polagala pravosudni i koji su je uveli u tajne pravničkog zanata? Istovremeno ovakvim stavom Malovićeva je pokazala stepen odnarođenosti izvršne vlasti prema zakonodavnoj, zaboravljajući da su Srbi davno pre današnjih evrounijatskih procesa shvatili da je suština parlamentarizma i narodne suverenosti sadržana u Pašićevoj izreci: „Narod je izvor i utoka sve vlasti“.
Da podatak o tome pred kojom komisijom je ministarka polagala pravosudni ispit ne može biti tajna smatra i Dragana Boljević, predsednik Društva sudija Srbije.
„Apsolutno sam uverena. To je necivilizacijska stvar da ministarki pravde pada na pamet da tako nešto proglasi tajnom. Otvoreno se pitam da li je ta komisija Ministarstva pravde bila redovna komisija koja je inače ispitivala u tom periodu pravosudni ispit, ili,tek, ad hok komisija. Ako je bila ad hok, onda svima nama postavljam pitanje zašto je za ministarku pravljena posebna komisija“.
Šta je pozadina prikrivanja činjenica iz profesionalne biografije naše ministarke pravde, u kojoj meri su ispitivači kod kojih je polagala bili kvalifikovani za oblast Upravnog i Ustavnog prava, te šta govori činjenica da su svi članovi i optuženi u aferi „Indeks“?

SUMNJIVI DUHOVI IZ BATIĆEVOG KABINETA
Iako Snežana Malović nije želela da obelodani članove komisije pred kojom je polagala pravosudni ispit, niti da otkrije motive prikrivanja, to je uradio Predrag Stojanović, optužen u aferi „Indeks“, nekadašnji partijski drug, potpredsednik DHSS-a, treću godinu zaredom dekan na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Iako je doktorirao  na Finansijama velikih gradova, na pravosudnom ispitu Stojanović je Malovićevu ispitivao Upravno pravo, čime ne dovodi, kako kaže za „Pečat“ pitanje svoje kvalifikovanosti. „Jesam kvalifikovan, ali to neka ostane između nas“, ubedljiv je dekan Pravnog fakulteta.
Ono, istina, upućuje zainteresovane i sumnjičave da to i provere kod onog koji ga je imenovao u tu komisiju, bivšeg ministra pravde, koga, kako kaže, možemo naći na obrenovačkom groblju(!)
„Ako otvorite tu temu videćete da sam u pravu.“
Na naše pitanje da li se podaci o članovima komisije pred kojima je Malovićeva polagala pravosudni ispit vode kao službena tajna, budući (kako stoji u odgovoru Ministarstva pravde, čiji dokument je u posedu redakcije) da su to tražili sami članovi, Stojanović nehajno odgovara: „Možda se nešto promenilo. Sada je 2012. godina. Ja sam u toj komisiji bio pre 10 godina, a za to vreme može dete da vam poraste i još malo da pođe u srednju školu“ (autor teksta šokiran!?).
O svojim profesionalnim zaslugama, navodi Stojanović, najbolje svedoči pismo zahvalnosti koje je dobio od, kako kaže, „onog čuvenog zaboravljenog ministra pravde Zorana Stojkovića“, što je najbolje svedočanstvo da priča o aferi „Indeks“ koju je navodno pokrenuo Stojković.
(U aferi „Indeks“ Stojanović je optužen, između ostalog, i za primanje mita u iznosu od 600 evra i to, opet, od prikrivenog islednika Tomislava Spasića. Nijedanput se nije pojavio na suđenju, jer mu uvažavaju uverenja o zdravstvenoj nesposobnosti da prisustvuje, dok je istovremeno radno sposoban da dekanuje).
„Priču su pokrenuli Koštunica i Dragan Jočić i njihove podguzne muve. U aferi ‘Indeks’ optuženo je 88 osoba i sama optužnica je za smejanje. Ovo je kineski proces i najbolji odgovor kako je rađen pretkrivični postupak dala bi Jočićeva policija“ (kafanski i neprilični epiteti s kojima je dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu opisao svoj odnos prema dva visoka funkcionera DSS-a poznata su redakciji i zabeležena su na audio traci).
Drugi ispitivač na Malovićkinom polaganju pravosudnog ispita je, kako kaže Marko Pavlović, njen kum, Srđan Đorđević (član SPO-a, pa DHSS-a), bivši sudija Ustavnog suda u vreme akcije „Sablja“.
„Kvalifikacija koju je imao za Komisiju za polaganje pravosudnog ispita bila je docentura na Političkim sistemima na Pravnom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, i doktorat ‘Teorija i praksa suverenosti južnoslovenskih naroda 19. i 20. veka’ (odbranjen u Banjaluci). Dakle, Srđan Đorđević nije bio kvalifikovan da ispituje Ustavno pravo, a Snežana Malović je kod njega na pravosudnom ispitu položila baš Ustavno pravo.“
(Srđan Đorđević je optužen, između ostalog, za primanje mita u iznosu od 1.400 evra i to od prikrivenog islednika Tomislava Spasića).
Najzad, treći član komisije, koja je verovatno pitala svoj predmet Međunarodno privatno pravo, bila je Milena Petrović. Ona je, tvrdi Pavlović, u aferi „Indeks“, između ostalog, optužena za primanje mita u iznosu od 1.000 evra od Radmile Jovanović-Canić, šefa zatvora u Zabeli, koja je već tri puta priznala kupovinu ispita.
„Podaci o primljenom mitu su iz optužnice koju sam dobio od Višeg suda u Smederevu zvaničnim putem kao podatak od javnog značaja. Očigledno Viši sud u Smederevu , zna činjenicu koja bi trebalo da bude notorna, ali nije, da je sudski postupak javan, pe je i optužnica javna. Dakle, kod ministarke postoji, blago rečeno, sukob interesa. Ona štiti svoje profesore pred kojima je polagala pravosudni ispit, a jednog još i kao kuma. Tako, štiteći ‘indeksovce’, ona uzgred štiti i svoj sumnjivi pravosudni ispit.“

IZ VUKČEVIĆEVE PRIPREMNE SOBE
Prof. dr Ratko Marković navodi da afera „Indeks“ uvek nameće kao paralelu sličan slučaj koji se desio u Hrvatskoj, a koji je rešen za nekoliko meseci.
„Očigledno je da se cela stvar kod nas namerno odugovlači. Da li neko iz vrha to koči ili je onih koji su na taj način stekli diplomu veći broj i na takvim su mestima da mogu da opstruiraju celu stvar, odnosno sudski proces, to ne mogu sa sigurnošću da tvrdim. Ali mogu da kažem da je veoma neuobičajeno da sudska istraga još nije utvrdila da li su optuženi to radili i da to onima koji su obuhvaćeni optužnicom nimalo ne smeta, čak je dužina procesa delom i posledica ponašanja njihove odbrane koja je raznim smicalicama tražila izuzeće sudija, tužilaca, prolongirala proces. I sama EU je spominjala taj slučaj kada su kritikovali sudstvo kod nas. A njima bi trebalo da bude u interesu da ako su čisti da se ta stvar privede kraju što pre i da oni mogu bez ikakve ljage da nastave svoj posao da rade. Sigurno da i studenti sada na ispitima kod takvih profesora mogu da kažu: Pa da naravno da sam pao kada nisam imao novca da platim.“
Snežana Malović će zbog toga, smatra profesor Pavlović, ostati zapamćena kao jedinstven ministar pravde, ne zbog pola i godina, nego kao ministar pravde koji je istoriji montiranih sudskih procesa dao doprinos jednim velikim montiranim antiprocesom.
„Naime, od orijentalnih despotija do modernog vremena istorija je puna montiranih sudskih procesa koji su za rezultat imali osuđujuću presudu. Međutim, sudski proces u aferi ‘Indeks’, koji je montirala ministarka Malović, ima za cilj da do presude uopšte ne dođe. Zato, ovaj sudski proces je više antiproces, nego proces. Ministarka Malović u brojnim intervjuima nikada nije pomenula aferu ‘Indeks’, a biće zapamćena po montiranju sudskog procesa – antiprocesa u ovoj aferi. Sudski antiproces u aferi ‘Indeks’ ministarka Malović je pre svega montirala tako što je iskoristila reformu pravosuđa da izmeni nepodobne tužioce u procesu, a da podobnog sudećeg sudiju uslovi time da sudeće dane svede na desetak dana u celoj godini (što je flagrantno kršenje zakonske norme o hitnosti postupka).“
Zatim, montaža „Indeks“ antiprocesa, objašnjava prof. Pavlović, sastoji se i u tome što je on bez pravnog osnova ostao mamutski. Postupak u aferi „Indeks“nije po logici dokaza, kako to nalaže Zakon o krivičnom postupku, razdvojen na više postupaka, nego je ostavljeno da se odjedanput sudi grupi od preko 80 optuženih.
„Treba imati u vidu i to da je sa Upravom optuženim nastavnicima data u ruke i Arhiva Fakulteta, bez obzira na to što među njima ima i onih koji su optuženi za falsifikovanje službene isprave. Najzad, montiranje antiprocesa ima i taj elemenat da se nekim optuženima  uopšte ne sudi.“
„Indeksovci“ su se bahato razmetali svojim uticajem na kragujevačko sudstvo, što se vidi po odbijanju tužbe koju su podneli prof. dr Marko Pavlović i mr Zoran Čvorović za objavljivanje Odgovora na univerzitetski nimalo prilično Saopštenje dekana Pravnog Fakulteta Predraga Stojanovića. Međutim, ovih dana je jedna presuda pokazala da kragujevačko sudstvo nije celo izašlo iz „indeksovskog“ šinjela. Jedan sudija je u prvom stepenu doneo pozitivnu presudu u čuvenom sporu Zorana Čvorovića protiv Pravnog fakulteta.
Vratimo se opet našoj ministarki pravde. Odiseja ove žene počinje pre njenog ministrovanja i priprema je za njega. Malovićeva je, kako navodi naš izvor, bila izabrana za zamenika tužioca u Četvrtom opštinskom sudu krajem decembra 2003. godine u vreme kada se znalo da tadašnja vlada odlazi i kada je trebalo da joj se nađe mesto. To mesto svojoj šefici kabineta obezbediće odlazeći ministar pravde  Batić, zahvaljujući Zakonu o visokom savetu pravosuđa po kojem tužioce i predsednike sudova bira telo za pitanje sudske uprave. Odredbe zakona u tom pogledu je Ustavni sud proglasio neustavnim, ali je to telo izabralo buduću ministarku krajem decembra 2003. godine za zamenika tužioca u Četvrtom opštinskom tužilaštvu. Kako ovde nije toplo primljena, Malovićeva se našla na tankom ledu i tek odjednom se u njenoj biografiji pojavljuje rešenje iz februara meseca 2004. godine, za manje od dva meseca, po kojem se ministarka raspoređuje sa mesta zamenika Drugog opštinskog tužioca, dakle ne više Četvrtog na kojem nije izabrana, na mesto sekretara u Tužilaštvu za ratne zločine. Kada ste izabrani za zamenika tužioca to je isto kao kada ste izabrani za sudiju, a kada vas stave na mesto sekretara to je kao da ste pali sa konja na magarca. Zanimljivo je kako je ona uspela za svega nekoliko meseci da prođe put od zamenika u Četvrtom tužilaštvu do zamenika u Drugom, i onda dođe na mesto sekretara Tužilaštva za ratne zločine. Konačno da li Malovićeva, samo jedan od vodećih kadrova u srpskom pravosuđu, koja za svoj uspeh može da zahvali belosvetskim elitama zaduženim za pravljenje tzv. „srpske istorijske krivice“, kadrovima koji su svojim radom u proverenoj strukturi Vukčevićevog tužilaštva utrli put novim srpskim janičarima? Čini se da su ovi detalji iz njene biografije i njena antisrpska uloga bili odlučujući za njeno napredovanje Snežane Malović. Danas, po mišljenju većine obrazovanih pravnika, ova osoba koja ima u najmanju ruku sumnjive profesionalne kvalifikacije i koja je bez ikakvog pravničkog iskustva odlučuje o tome kako će izgledati srpsko pravosuđe, ne vodeći nimalo računa o posledicama i  ceni svojih pravosudnih eksperimenata. Njoj odgovara svaka cena koju sigmatizovani Srbi navodno moraju da plate na putu evropskih integracija. Njena karijera je ozbiljna koliko i optužbe protiv generala Mladića i doktora Karadžića u Haškom kazamatu.

24 komentara

  1. NE MOGU DA VERUJEM DA SE TAJ PROCES POHAPŠENIH PROFESORA TOLIKO ODUŽIO, DA SE DAJU TAKVE NEBOLUZNE IZJAVE NOVINARIMA U POVERENJU. SLUČAJ OVOG PROF. ĐORĐEVIĆA, KOJI JE UZEO 1400 EVRA ZA PRODAJU ISPITA, JE POSEBNO ZANIMLJIV. NAIME ON JE ZA NEKOLIKO STOTINA STRANA ISPITNOG MATERIJALA UZIMA TOLIKE SVOTE NOVCA, ŠTO DOVODI DO ZAKLJUČKA DA JE ON NAJVIŠE ZARAŽEN OD SVIH ROBIJAŠA ZATVORSKE USTANOVE ZABELA. MALOVIĆKA KAO NJEGOVA KUMICA, ĆE AFERAŠE DRŽATI POD SVOJ KOŠOBRAN, ALI SAD JE VREME DA OVA FARSA OD NASTAVE NA PRAVNOM FAKULTETU U KG JEDNOM ZA SVAGDA ZAVRŠI. SVE UKAZUJE NA TO DA JE PRETPOSTAVKA NEVINOSTI OVDE IGRA ULOGU ZRELE JABUKE KOJA SE SAMO DRŽI JEDNOM VLAKNOM ZA GRANU DRVETA, A KAD BUDE PALA NA OVE PIJANE SRBIJANSKE GLAVE, NEDAM SE DA ĆE IH OTREZNITI. ALI, OVO ĆE SVE MORATI DA OSTANE U RUKAMA NAŠEG PROPALOG TUŽILAŠTVA, A ZA TO VREME ĆE ANTIĆ,ĐORĐEVIĆ,STOJANOVIĆ I OSTALA K0MPANIJA PRIMATI PLATU, PROPUŠTATI ROČIŠTA, I REDOVNO PRAIMATI PLATU, O TROŠKU SRBIJANSKIH GRAĐANA.

  2. da je ovo normalna zemlja taj bi sad bio na odsluzenju kazne a ne na predavanjima. starsno sta nam se desava!!

  3. Kum ministarke Malović, koji brucošima kaže da je poznat i kao ‘seksi Srki’, je neformalni dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu, jer on odlučuje o svemu, jer ima i politički najmoćniju zaštitnicu. On ima svoje studente organizovane u studentskoj organizaciji koja nosi žute majice (što dovoljno govori koje političke stranke su eksponenti), čijim članovima sređuje sve ispite na Fakultetu. Na čelu te organizacije nalazi se student čija je majka, inače kragujevački advokat, pravnosnažno osuđena na 3 godine zatvora (zajedno za kragujevačkim sudijom, zbog davanja mita, da bi klijent, inače silovatelj, dobio blažu kaznu), i kojoj je sredio preko kume ministarke da ne ode na izdržavanje kazne zatvora. Inače, kum sređuje svojim studentima i mesta u studentskom domu (iako ne ispunjavaju propisane uslove). Redovan je gost žurki koje dva puta sedmično organizuje ‘Asocijacija’ u jednoj kragujevačkoj diskoteci (ikao ima tri deteta). On ‘svojim’ studentima kaže da će se pre ubiti nego će dozvoliti da se ponište ocene koje su oni stekli na nezakonit način.

    • pa zar je moguce da se niko od roditelja ne pobuni?ja da sam majka ja bih odmah reagovala,zar je moguce dq to uci stdente.pa to je gore nego sto se prica, jer imsm komsinicu koja je treca godina i koja jedva ceka da pobegne sa fakulteta.
      takav odmah u ludacku kosulju i pravo u zatvor na dozivotnu

  4. Kada sam pročitao ceo tekstu u štampanom izdanju Pečata, nisam mogao da dođem sebi od šoka. Pre svega jer posedujem informacije iz prve ruke, zato što mi je ćerka student prve godine, na žalost, ovog našeg Pravnog fakulteta. Pričala mi je kako im nastavnik, za koga tek sada saznadoh da je kum ministarke pravde, na predavanjima ne predaje ono što je materija predmeta, već im, između ostalog, na primer, iznenada prilazi i bubicu im maltene stavlja u usta, i studentkinje pita da li su imale seksualne odnose, a ako nisu da im je već vreme. Kad sad sve ovo pročitah o njemu i njegovoj kumi, shvatih da se radi o teško nemoralnom čoveku, i dođe mi da ga potražim na Fakultetau, i da mu bubicu stavim u d… Srbijo, šta još može nemoralnije da ti se desi, da ti takvi uče decu…

  5. NA OSNOVU KOMETRARA NATALIJE PORUČUJEM DA SE ĐORĐEVIĆ BOLJE UBIJE NEGO ŠTO ĆE LAMENTIRATI NAD NEZAKONITIM OCENAMA. MOGU MISLITI KOJE JE ZNANJE ONI KOJI SU KUPOVALI ISPITE KOD OVIH BUMBARA KAKAV JE ĐORĐEVIĆ. SVAKAKO JE TAČNO DA JE BOLESNI STOJANOVIĆ SAMO FIGURA, GLAVNI DASA JE “SEXY SRKI”. KAD JE ON U STANJU DA OD NAPAĆENIH RODITELJA UZIMA TOLIKE SVOTE NOVCA, ONDA ŠTA SE RADI NA OSTALIM FAKULTETIMA. LIČNO SAM MISLIO DA OVA AFERA ŠTO JE OTKRIVENA NA PRAVIMA NIŠTA DRUGO NEGO POLITIČKA ČISTKA NEISTOMIŠLJENIKA, ALI SAD SAM SVE VIŠE UVEREN U TO DA SE PROCES OPSTRUIRA ZBOG GOSPOĐE MINISTARKE, JER DA NIJE NJE KAO ZAŠTITNICE GLAVNOG BUMBARA, ODAVNO BI OVAJ KAFKIJANSKI SCENARIO BIO ZAVRŠEN. “ROBIJAŠI” BIH SADA BILI U ZABELI IZA BLINDIRANIH ZATVORSKIH VRATA. OLIVER ANTIĆ KOJI JE ISTO BIO UMEŠAN U SVE TO PRIČA SVAŠTA PROTIV AMERIČKE DOMINACIJE,A NJEGOVA ĆERKA MU RADI U STEJT DEPARTMENTU. PEČATOVA PRIČA JE PUŠTENA U JAVNOST IZ POLITIČKIH RAZLOGA, JER DA TO NIJE TAKO, JAVNOST BI TREBALA DA OPOMINJE NA OVAJ DRASTIČAN SLUČAJ BEZAKONJA U KRAGUJEVCU. SAMO KAKO BIH SE DISKREDITOVALA POSTOJEĆA POLITIČKA STRUKTURA U VLADI. TO JE SVAKAKO NEMINOVNO, OČIGLEDNO I PROSTO DA SHVATI PROSEČAN ČOVEK. MEĐUTIM, KAKO SE “ROBIJAŠI” MOGU USUDITI DA PREDAJU O PRAVU I PRAVDI, KAD, KAKO OVAKO STVARI STOJE, ONI NE ZNAJU RAZGRANIČITI PRAVDU OD NEPRAVDE.

  6. Draga, Natalija, sve je to Dragutinu Gojkoviću poznato. Kao bivši sudent Pravnog fakulteta u Kragujevcu, inače dobar i uzoran student, ogorčen, otišao sam u Beograd… U piloženom tekstu se pominje prof. dr Pavlović, kod koga sam položio ispite, s velikom mukom, dok ih nisam naučio. Đorđević studentima na ispitu priča ispitna pitanja iz glave, dok kod Pavlovića studenti biraju sami svoju sudbinu, tako što izvlače pitanja. Priča se dole po Kragujvcu da se „robijaš“ hteo u Zabeli i ubiti, pa da je kojim slučajem pravoslavni sveštenik spasao. Autorka teksta je postavila pitanje kompetencije Stojanovića povodom Upravnog prava, a ja postavljam pitanje kompentencije Đorđevića, jer na zvaničnoj internet stranici gde je tzv. prof. zaposlen ne postoji naslov njegove magistarske i doktorske teze, samo se navodi da je to sve obavio u Banja Luci, nezvanično prema mojim saznanjima, kod Rajka Kuzmanovića, inače čoveka u državnom vrhu Republike Srpske. Milica se pita zašto je Đorđević na fakultetu, što dovoljno ukazuje na to da je neobaveštena. Jeste, Đorđević je proveo kao „robijaš“ u Zabeli, čini mi se oko 7 meseci. Treba se ispitati ko je Stanka naterao da „robijašima“ da ponovo da rade, a neko povodom toga kaže da su imali plaćeno odsustvo, isto kao da su išli na savetovanje u Ameriku, a oni tu bili nedaleko od Požarevca, sadili krompre. Kometatorka Natalija ne zna da je taj Ivković bio manji od mahovog zrna kada je bio vođa studenata naš Stefan Vuk. Poništavanje ocena iz predmeta Pravna istorija sveta i Srpska pravna istorija, pokrenuo je Pavlović, kome su naglo oduzimani studenti, koji su položili kod neke profesorke Deretić i Crnogorca Markovića. Sve je to zmisao uglađenog „robijaša“, koji kada je udareno na njegovog druga iz mladosti i kafanskih provoda počeo da rešeta po savesnim i poštenim studentima. Hrvati su svoj indeks odavno zatvorili, a našem nije još ni otvorena prva strana, reče dr Gašo Knežević u jednoj emisiji B92, u kojoj je bilo reči i o Aferi na Pravnom u Kragujevcu. Neka pravda pobedi makar svet propao, bila je deviza izbačenog asistenta Čvorovića, kojeg protivno zakonu izbaciše s radnog mesta. Očekujemo uskoro našeg Zokija kako na belom konju ulazi na Pravni fakultet, imajući u vidu da je pola posla dovršeno.

  7. Zabrinuti Kragujevčanin treba da stavi prst na čelo i nek’ se zapita kod kog čoveka je poslao dete da mu nešto nauči. Svakako je da se može postaviti pitanje kompentencije ovog Đorđevića, jer kako sam video njegov curriculum vitae, on je prava završio u Kragujevcu, pa se postavlja pitanje zašto se tamo nije ni usavršavao, iako je imao sve uslove za to. Otišao je u Banja Luku i taj čin se može izjednačiti sa štancovanjem diploma na fakultetima u Novom Pazaru. Problem afere je pre svega strukturni problem za opstanak našeg srpskog društva, a pitanje pravosudnog ispita naše ministarke pravde, je pitanje moralnih vrednosti tih ljudi, i istovremeno ti isti predaju mladim ljudima pravo. Razumem da se prodaja ispita dešava na medicini, mašinstvu, matematici i ostalim naukama, ali profesori pravnih nauka, koji su najviše od svih upućeni u to šta predstavlja krivično delo Primanje mita, je svakom zdravom razumu nezamislivo. Ti koji su primali pare, sad mi tu glume neku filozofiju, i ponašaju se kao da ništa nije bilo.

  8. VIDITE KAKO STVARI STOJE. U NORMALNIM DRŽAVAMA VAŽI PREDPOSTAVKA NEVINOSTI, A SRBIJA IMA POJMOVE PARTIJSKA PRIPADNOST, POLITIČKA ČISTKA I DR. NORMALAN TOK STVARI SE ODVIJA OVAKO. OVI “ROBIJAŠI” KOJI SE VEĆ 5 GODINA NAGODE SA TUŽILAŠTVOM, NESUMLJIVO JE DA IM JE POVREĐENO USTAVNO PRAVO NA RAZUMNO SUĐENJE, PA SMO SVEDOCI DA I PORED TE ČINJENICE ONI PREDAJU NA FAKULTETU, ISTOVREMENO POSEĆUJUĆI SMEDEREVSKI SUD, ŠTO ZNAČI DA IM ODGOVARA SADAŠNJE STANJE STVARI. NORMALNOME ČOVEKU, KOJI ZNA DA JE OPTUŽEN ZA TAKO TEŠKA NEDELA, KAO OVI, PAŠĆE NA PAMET DA TUŽI DRŽAVU, ALI OVI TO NE ČINE, JER SU KRIVI ZA SVA KRIVIČNA DELA KOJA IM SE STAVLJAJU NA TERET, TO JE JEDINI ZAKLJUČAK KOJI SE MOŽE IZVESTI IZ OVAKO POSTAVLJENIH STVARI.

  9. Sjajan tekst koji potvđuje da uvek postoji razlog zašto se nešto dešava. Valjda vreme treba da uradi svoje ili po onoj čuvenoj “Ništa nema tajno što neće postati javno”. Svi koji studiraju Pravni fakultet ili koji su ga završili ( ja sam jedna od njih) znaju kakvi su nastavnici i moralne nakaze učesnici afere “Indeks”. Taj Srđan Đorđević je jedan običan đilkoš koji je verovatno kupio i svoje diplome kao i što ih je prodavao! O dekanu ne treba ni trošiti reči. A ima još dosta njih koji su kao i ova dvojica, jer sve je to jedna organizovana grupa koja verovatno i danas baroniše.Može njih da štiti vlast i prolazni ministri, ali ostaje ljaga na njihove potomke za ceo život. Ipak je Srbija mala, sve se zna!

  10. Treba postaviti pitanje koje je ljude iznedrio Pravni fakultet u Kragujevcu koji se zapošljavaju po našim sudovima, kakvi su to neznalci, koji su kupovali diplome i sad nekom nedužnom čoveku dele pravdu. To je potpuno nezamislivo, a da se pri tome neko ne slaže sa navedenim komentarima, a istovremeno da ćuti, a zašto ćuti, postavlja se hamletovsko pitanje. Odgovor je jednostavan, a taj je da ti isti nemaju argumenata da pobiju činjenice koje su predočene sudu javnosti. Međutim, u celoj ovoj priči je bitno razgraničiti dve stvari. Prva je stučnost profesora iz afere „Indeks“, u koju lično ne sumljam, jer da nisu stručni ne bi bili i ostali profesori Univerziteta, ne bi prolazili kroz silne komisije akreditacije, provere stručnog znanja putem pisanja naučnih radova u stranim i domaćim časopisima itd., dakle, njihova stručnost je nesporna. Zar nije tako? Mene brine druga stvar. Moralno unazađene ličnosti, koje su sposobne da vrše takva krivična dela, potrebno je odstraniti iz društva, jer nam se deca ugledaju na takve ljude kao što su oni, a to je za dugoročne staze našeg, već posrnulog društva, ravno samoubistvu. I glavno pitanje je to što se Pravni fakultet u Kragujevcu toliko blati i ljaga, kao da su oni svi krivi za loše stanje u državi. I ko nam je kriv? Pravni fakultet u Kragujevcu. Iskreno, korupciju ne možemo da iskorenimo iz našeg društva, uvek će postojati ona sitna korupcija. Treba se malo osvrnuti i na druge fakultete po Srbiji, pitati malo šta oni rade, dalje, osvrnuti se i na korupciju u osnovnom i sredljoškolskom obrazovanju, pa onda pokrenuti i ostale priče. Jer kako lepo reče jedan gore komentator. Ovo je pokrenuto zbog izbora. Slažem se s tim u potpunosti. „Indeks“ je otkriven 2007. godine kada je bila parlamentarna kriza, sledeće godine imamo novu vladu dok ove godine imamo isto izbore, što skupštinske što predsedničke. I na kraju, da kažem nešto iz svoje struke. Platon, veliko ime antičke filozofije, napisao je dijalog „Država“, gde se postavlja razrešenje problema pravičnosti. Nakon duge rasprave, ona se u VI knjizi i sadržinski određuje, pa se povodom nje kaže, da pravičnost predstavlja vrlinu države, koja se sastoji u tome da svaki pripadnik državne zajednice treba da radi onaj posao prema svojim ličnim sposobnostima, dakle onim koje mu genetika i društvo predodrede, a time se stvara skladno društvo bez klasnih suprotnosti. Ovo je nemogućno ostvariti. Međutim, Srbija treba da teži da stvori uslove za takve korake. Tako će profesori Pravnog fakulteta u Kragujevcu i dalje (nadam se pošteno) obaljavi svoju dužnost, tužilaštvo svoje poslove, dok će sud brinuti da ostane nezavistan, nepristrasan, da svoju odluku donese na temelju Ustava i zakona, a društvu se ostavlja a takvu odluku čeka, bez daljeg pritiska na sud, a kad odluka bude donešena, mora da je poštuje.

  11. Pošto sam studirao prava u Prištini, znam Srđana Đorđevića koji je tamo bio asistent, ali još jednog tipa iz njegovog i Batićevog štaba. Ovo bi bilo interesantno za cenjenog profesora Ratka Markovića, koji je 1998. dolazio na neuspešne pregovore sa Šiptarima u Prištinu. prilikom jednog dolaska ili prof. Markovića ili Tomislava Nikolića, koji je isto bio podpredsednik vlade napadnuta su njihova službena kola. Organizator je bio Ivan Bulatović iz Rožaja, član DHSS, veliki Đorđevićev prijatelj, možda i kum. On je posle postao sekretar Pravnog fakulteta u Vranju. Ministar Batić je nagradio kasnije svog pulena za izdajničku aktivnost na Kosovu 1998, pa ga je postavio za načelnika odeljenja za ustanove za izdržavanje kazni (zatvore) u Ministarstvu pravde. Posle odlaska Batića, ovaj katastrofalni student je magistrirao kod vođe indeksovaca Bora Čejovića na Pravnom u Kragujevcu, a posle je doktorirao u Skoplju!!! sada predaje na privrednoj akademiji u Novom Sadu i vodi, između ostalog, Dekadu Roma u Srbiji. Mislim da mu je brat lekar u Rožajama, kadar Milovog DPS.

  12. E moj Prištevac, nije čudno što je ovaj vaš Bulatović doktorirao u Skoplju. Iako njega ne znam, itekako poznajem veze “indeksovaca” i Skoplja. Naime, kod Emilije Stanković, optužene bivše ministarke posvete doktorirao je glavni NATO lider, bivši ministar odbrane i premijer BJRM, skandal-majstor Vlado Bučkovski, sadašnji profesor Rimskog prava u Skoplju. Ovo je najbolji dokaz za briljantnu tezu novinarke o povezanosti korupcije, neznanja i IZDAJE!

  13. Kao (…) student Pravnog fakulteta u Kragujevcu, povodom pomenutih mojih profesora dr Pavlovića i dr Đorđevića imam da kažem sve najbolje. To da li je Đorđević uzimao novac od studenata, nas studente, gledano u globalu, ne treba da zanima, ko je kome bio kum, da li se neko hteo obesiti u Zabeli, da li je ili nije kompententan da ispituje Ustavno pravo, itd. Ali ono što treba posebno istaći jeste da je po mom iskreno veoma mladom pravničkom obrazovanju tu veoma bitna oboriva predpostavka nevinosti, koju optuženi u Aferi „Indeks“ svakako poseduju. Jedini način je da se putem izvođenja dokaza zapravo i dokaže osnovana sumnja da su oni počinili takva zlodela. Odnos nas studenata s dr Đorđevićem je pre svega bio korektan, kolegijalan i nadasve ljudski. Kada sam izašao na ispit iz oba Đorđevićeva predmeta (Uvod u pravo i Ustavno pravo) osetio sam apsolutnu korektnost, volju da mi se pomogne, kada sam bio u nedoumici da se rasvetli postavljeni mi problem, i na kraju je sledila zadovoljavajuća ocena.
    Ne mogu da shvatim kako ljudi mogu tako da olajavaju nekoga, k’o da je on najveći zločinac na svetu. Možda se ovi argumenti neće sviđati protivnicima tzv. aferaških „robijaša“, ali smatram da se ne treba ova stvar toliko isticati u javnosi, odn. da novinari, uz dužno poštovanje Nataši Jovanović, ne treba rade posao tužioca, sudije itd. Dobar primer tome je gorepomenuta digresija na Platona, i stvarno, ako svi u državi rade samo onaj posao za koji su po prirodi nadareni, država će biti pravična. I to je tačno. Indeks je srpska činjenica koja mora biti razrešena, kad tad. Ostavimo to tužiocu i nezavisnom sudu da se o tome brinu. To što je neko tamo negde, u neko mutno vreme bio alav na pare, ne treba da me zanima, već kako da društvo zajedničkim delovanjem dovedemo do stadijuma pravne države, čemu svaka zemlja treba da teži.
    Što se tiče dr Pavlovića. Dobar stručnjak, predavač, čovek bez dlake na jeziku, borac za ideale opet one pravne države, koju malo pre spomenusmo. Sad to što je on u sukobu sa tzv. „robijašima“ ovog fakulteta, to nije na meni da cenim. Lično na svojoj koži nisam osetio ništa što bi u meni pobudilo neki žestok revolt, pa da sad tu napadam nekoga ni krivog ni dužnog.
    Čitam da je stav nekih da Đorđević nije bio kompententan da ispituje Ustavno pravo. To su pre svega netačne izjave laika, paušalne ocene onih koju ne poznaju pravo. Naime, kao docent ustavnog prava, Đorđević je predavao na Pravnom fakultetu u Kosovsoj Mitrovici. Pa se postalja logičko pitanje: kako je bio kompententan da na Kosovu predaje i ispituje Ustavno pravo a u Kragujevcu nije? Zar ni to nije naša zemlja? Đorđevićeva magistarska teza, istina neobjavljena na sajtu Pravnog fakulteta u Kragujevcu je: „Institucija šefa države u ustavnom sistemu Republike Srbije“ iz 1997., i njegov doktorat: „Teorija i praksa suverenosti južnoslovenskih naroda 20. veka“ iz 2000. I sad kako ćemo razrešiti ovu zavrzlamu? Jeste ili nije? To be or not to be? Savršen predavač na predmetu Ustavno pravo, dobar, inzvaredan retoričar, bolji nego Bataveljić, kome i ja mogu da čitam slajdove s prezentacija i tako da držim predavanja. To je profesor kome nisam nikad mogao da vidim pomoćna sredstva tokom izlaganja matrerije.
    Hvala Vam, što ste imali strpljenja da me saslušate.

    • Ne zelim da komentarisem profesora Pavlovica,ali za profesora Srdjana Djordjevica imam da iznaesem nista drugo do reci ciste hvale.Njegova korektnost i naucna velicina ga stavlja u krug najprofesionalnijih predavaca na fakultetu,coveka koga je jednostavno zadovoljstvo slusati na predavanjima i koji ima toliko toga da ponudi studentima iz oblasti koje predaje.Za razliku od nekih drugih profesora koji ,da bi studentima blize prikazali pravnu praksu ,cak i pribegavaju podizanju neosnovanih krivicnih prijava protiv njih,profesor Djordjevic je vrstan retoricar i pedagog,covek koji svojom energijom i znanjem jednostavno podstice studente da produbljuju i ekspanziraju svoja znanja.Da je vise profesora kalibra profesora Djordjevica,studiranje bi predstavljalo zadovoljstvo.

  14. kragujevčanin

    Poštovani gospodine Vučeliću, Vama i vašoj hrabroj novinarki Jovanović predlažem da kao najhrabrija srpska novina sastavite sliku od sledećih pazli, poznatih svim Kragujevčanima:specijalni tužilac Radovanović, Kragujevčanin, završio Pravni fakultet sa nekolicinom “indeksovaca”; Snežana Marković, zamenik republičkog javnog tužioca, žena Zvonka Markovića Bizona, advokata iz Kragujevca optuženog u aferi “Indeks” i kuma Emilije Stanković, optužene u aferi “Indeks”;nekadašnji sudija okružnog suda u Kragujevcu Tomić, sada sudija Apelacionog suda, prijatelj “indeksovaca”,sada predložen u VSS umesto sudije koji je podneo ostavku, a ima debeo dosije u Centru za socijalni rad zbog premlaćivanja bivše žene…. Samo napred hrabra srpska novino!

  15. O stručnom i moralnom kredibilitetu Srđana Đorđevića najbolje govori činjenica da se kao dojučerašnji asistent iz Prištine i tek svršeni doktorant iz Banja Luke, latio mesta sudije, ni manje ni više Ustavnog suda Republike Srbije, i to u vreme afere “Sablja”. Da li oni koji su se latili “Sablje” stvarno misle da od nje neće i postradati, i Đorđević i svi drugi. Pravda gmiže, ali stiže!

  16. SVAKA DRZAVA SE ZASNIVA NA PRAVU,
    URUSAVANJEM PRAVA URUSAVA SE I DRZAVA,
    NEADEKVATNO PRAVO JE KRIMINAL NAD SRBIJOM,
    NEUKI I NEOBRAZOVANI PRAVNICI SA KUPLJENIM DIPLOMAMA SU PETA KOLONA.
    SACUVATI SRBIJU OD OVAKVIH DILETANATA I NEZNALICA,
    SVE TO OTERATI U BUVARU ZBOG PETOKOLONASTVA.
    STA CEKA DOMACIN SRBIJE ,
    DA LI JE DOMACIN RASPIKUCA.

  17. Ah ne nju, poslednju moju nadu. Sve je gledam pa se nadam, kad je ona postala ministar valjda mogu i ja. Nemojte da mi je dirate.

  18. Profesore Djoredjevicu glavu gore, ovo su zli duhovi koji ne mogu da se pomire sa vasom sposobnosci i vasim ambicijama. Mladi se i uspesni a to njima smeta.

    • Uspeh se meri čistim obrazom, a ne vršenjem krivičnih dela. Sposobnost da neko uzme 1400 evra za prodaju ispita je ravno smaknuću glave srbijanske pravde, pa tako obezglavljena srbijanska pravda luta u vremenu i prostoru ka’ muva bez glave. Eh, moj Gojko, mnogo će vode proteći Nišavom dok ti shvatiš neke stvari.

  19. http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:267437-Od-Indeksa-do-Sarica
    Od ”Indeksa” do Šarića
    E. H | 10. mart 2010. 21:12 |
    Advokat osumnjičenog narkobosa pod istragom u Smederevu da je kupio fakultetsku diplomu.

    Interesantno je da se u Smederevu, takođe, vodi istražni postupak protiv advokata Krlovića, ali po sasvim drugom osnovu. Na 30 strana, policija i tužilac opisali su sumnje protiv ovog Pančevca, tereteći ga za zloupotrebe službenog položaja, podstrekivanja i mito.
    Iza ovoga se, kako nezvanično saznajemo, kriju sumnje da je većinu ispita i diplomu Pravnog fakulteta u Kragujevcu – kupio! Krlović je jedan od aktera afere “Indeks” i korupcije na Pravnom fakultetu u Kragujevcu koja je buknula pre dve godine i čijim se optuženima sada sudi.
    Krlovićev slučaj, međutim, vodi se izdvojeno i kao pojedinačan, jer su optužnice već bile podignute kada je istraga došla do njegovog imena. Tužilaštvo je nekoliko puta dopunjavalo saznanja o njegovoj umešanosti u ovu aferu. Februara ove godine policija je protiv Krlovića podnela krivičnu prijavu, koja je kod zamenika okružnog tužioca u Smederevu na razmatranju.
    Nezvanično saznajemo da postoje “jaki” dokazi da je Krlović kupovao ali i “dobijao” prolazne ocene na ispitima, koristeći službeni položaj. U vreme kada je upisao fakultet u Kragujevcu 2000. godine, Krlović je radio u beogradskoj policiji. Odmah po “sticanju visokog obrazovanja” upisao je postdiplomske studije u Kragujevcu, a u Beogradu je položio pravosudni ispit.
    Pančevački advokat svoju akademsku karijeru započeo je upisivanjem fakulteta u Nišu, pa se prebacio na kragujevački univerzitet, potom i na prištinski, da bi se konačno “skrasio” na Pravnom fakultetu u Kragujevcu gde je i stekao diplomu.
    Kada je krenulo odmotavanje i razotkrivanje učesnika u aferi “Indeks” 2008. godine, Krlović je, navodno, otišao iz Pančeva na neko vreme. Vratio se, navodno, kada se situacija, bar što se njega tiče, “malo stišala”.

  20. Ovaj Đorđević ne treba da brine kako će ići po žurkama nego kako će hraniti svoja tri sina kad bude dobio robiju, koja mu se uveliko sprema, kad se Malovićka bude umorila ministarske fotelje. Svako na Pravnom fakultetu u Kragujevcu zna da je Đorđević došao na mesto profesora nakon toga što je doktorirao u Banja Luci, a može se postaviti pitanje kako je to sve tamo obavio. Pored toga što su mu u stanu nađene prijave o položenim ispitima sa Pravnog fakulteta u Banja Luci, opet viđam Đorđevića na fakultetu kako dekanuje.

  21. „Pred Višim sudom u Smederevu u toku je jedinstveni krivično postupak po optužnicama od 17 avgusta 2007 i 31 marta 2008 i preme optužnom predlogu Osnovnog javnog tužilaštva u Kragujevcu od 4 oktobra 2010 protiv 87 optuženih za 122 krivična dela i to: kd. Primanje mita čl. 367 st 1. KZ, produženo kd. Primanje mita čl. 367 st 1. KZ, u vezi s čl. 61 KZ, kd. Falsifikovanje službene isprave čl. 357 st.2 u vezi st.1 KZ, kd. Zloupotreba službenog položaja čl 359 st 1 KZ, kd. Davanje mita čl 386 st. 1 KZ, produženo krivično delo Davanje mita čl 386 st. 1 KZ,u vezi s čl 61 KZ, kd. Zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem čl 359 st 1, u vezi čl 34 KZ. Optužnica Višeg tužilaštva u Smederevu podneta je 2007 i to protiv: 20 profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu, 2 prof. Pravnog fakulteta u Beogradu i jednog prof. Pravnog fakulteta u Nišu za 71 krivično delo. (…) Glavni pretres je otpočeo 16 sept. 2009 čitanjem optužnica. Nakon početka rada nove mreže sudova 1 jan. 2010 zbog izmene u sastavu veća, glavni pretres je počeo iznova.“
    Ovo je izvod iz dokumenta Pregled postupanja u predmetu K 121/10, koji sam pronašao na sajtu Višeg suda u Smederevu, koji pokazuje koliko je ovaj slučaj Indeksovaca zamršen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *