15.новембар – Полемике о решењу косовског проблема у Конгресу

ВАШИНГТОН – У расправи о ситуацији на Балкану у Одбору за спољне послове америчког Конгреса, данас су изнете различите оцене о кризи на Косову и Метохији – од става да је Србија једино одговорна за последња дешавања, до идеје о подели Косова као најбољем и једино дуготрајно одрживом решењу, али су се сви сложили да је дијалог једини пут до коначног решења.
Учесници су од Стејт департмента затражили да подржи истрагу о трговини органима на Косову и да се темељно провери извештај Дика Мартија, који је открио тај злочин.
Председавајући Одбора Ден Бартон, који је недавно боравио у посети региону Западног Балкана, оценио је да мир и стабилност на том подручју могу да донесу само људи који ту живе и додао да је немогуће да то оствари неко са стране.
“Ми (САД) смо донели одлуку да једнострано признамо Косово и пре него што смо допустили да се Срби и Албанци договоре, И то је само увећало проблеме”, оценио је Бартон.
Он је казао да је свестан да америчка администрација не дели његово мишљење, али је додао да се слаже са ставом званичног Вашингтона да је дијалог једини пут до решења.
Конгресмен из Индијане је нагласио да питање Косова мора да се реши у оквиру приступног процеса Србије Европској унији, а не да се то поставља као предуслов за приступне преговоре.
Бартон је, као и конгресмен Тед По из Тексаса, затражио да америчка администрација озбиљно подржи истрагу о трговини људским органима на Косову, за шта се терете припадници ОВК.
Конгресмен По је посебно указао на понашање америчког амбасадора Кристофера Дела у Приштини.
“Узнемиравајуће је да наш амбасадор Дел говори да се то није догодило, да није могуће да су почињени такви злочини, а истрага још није ни готова”, нагласио је По.
Помоћник државног секретара за Европу и Евроазију у Стејт департменту Фил Гордон је на то одговорио да ће истрага сигурно бити спроведена и да САД озбиљно схватају извештај Дика Мартија.
“Наводни злочини не смеју да остану неистражени, и ако се докажу, не смеју да остану некажњени”, додао је Гордон.
Говорећи о решавању косовског проблема, конгресмен Дејна Рохрабахер из Калифорније, некада један од највећих заговорника независности Косова, сад је предложио поделу.
“Зашто, ако смо рекли да Косово може да буде независно, јер људи који тамо живе не желе више да живе у Србији, сада Срби са севера Косова не могу да се одвоје, пошто је очигледно да они не желе да буду део Косова”, запитао се Рохрабахер.
Он је казао да би требало дозволити да Срби са севера Косова постану део Србије, а Албанци из Прешевске долине део Косова.
Он је у једном тренутку директно запитао званичника Стејт департмента Фила Гордона, какав би био став администрације у Вашингтону, ако би се око тога договорили званичници у Београду и Приштини.
Гордон је одговорио да не жели да спекулише.
“То је хипотетичко питање. Мењање граница је опасно у нестабилним подручјима”, рекао је Гордон.
Рохрабахер је на то узвратио да се САД понашају као велика сила која не би дозволила неки други договор, чак и да се стране од којих то зависи о нечему договоре.
Питање граница је покренуо и конгресмен По, оценивши да је унустрашње границе у бившој Југославији направио Јосип Броз Тито и да је “чудно да су САД то прихватиле”.

Он је такође поставио питање шта ако Срби са севера Косова кажу да више не желе да живе на Косову.
“Наш став је да нема мењања граница. Онда би могли Срби у БиХ да затраже исто, Албанци са југа да се припоје Косову…То би отворило Пандорину кутију”, одговорио је Гордон.
Он је казао да САД желе да виде односе на Балкану, као што данас сарађују Немачка и Француска.
Гордон је додао да је “тешко замислити улазак Србије у ЕУ док нема решено питање граница и док финансира паралелне институције на Косову”.
Бурну полемику је изазвало и питање барикада на северу Косова, па је званичник Стејт департмента казао да је потребно да се одмах уклоне барикаде и омогући безусловна слобода кретања.
Он је казао и да званични Београд подржава Србе на северу и постављање барикада.
“Које доказе имате за то”, упитао га је председавајући Одбора конгресмен Бартон.
“Мноштво”, казао је Гордон. “Које тачно”, опет је упитао Бартон, али је Гордон прешао на следеће питање, не прецизирајући које доказе има.
Конгресмен Бартон је рекао да је видљиво да људи на северу Косова не желе да буду део независног Косова и да сматра да руководство у Београду није умешано у постављање барикада.
Званичник Стејт департмента Гордон је казао да САД снажно подржавају европски пут Србије, али да Србија треба да прихвати реалност независности Косова.
“Будућност Србије и будућност Косова леже у Европској унији”, нагласио је Гордон.
Оштре замерке на рачун политике Србије изнели су конгресменка Џен Шмит из Охаја и конгресмен Елиот Енџел из Њујорка.
Они су казали да је Србија одговорна за ситуацију на северу Косова и да зато не треба дозволити даљи наставак европских интеграција док се то питање не реши.
“Ја мислим да је проблем у Србији. Косово је признало 86 држава, а Србија сада изазива инциденте”, рекла је конгресменка из Охаја и додала да се не сме заборавити да су “Косовари најбољи пријатељи Америке у региону”.
Према њеним речима, Косово је данас “независна и демократска држава”.
Конгресмен Енџел је рекао да Србија не би смела да буде примљена у ЕУ пре Косова, јер би онда могла да блокира улазак Приштине у Унију.
Ни конгресменка Шмит, ни конгресмен Енџел нису говорили о истрази о трговини људским органима на Косову.
Један од учесника дебате је био и директор Балканског фонда за демократију Иван Вејвода, који је рекао да је Србија направила велики напредак ове године, поменувши хапшење оптужених за ратне злочине и почетак дијалога Београд-Приштина.
Он је рекао да нема идеалног решења за Косово, додавши да је сада за Србију веома важно да добије кандидатуру за чланство у ЕУ 9. децембра.
“У супротном, ако се то не би догодило, то би био ветар у леђа радикалним националистима”, сматра Вејвода.
Бивши амерички дипломата Џералд Галучи оценио је да НАТО и Еулекс поступају ван мандата УН, покушавајући да успоставе царинске прелазе на северу, без претходног договора.
Удаљеност решења косовског проблема, можда најбоље илуструје питање конгресмена Теда Поа упућено Филу Гордону о томе колико ће америчке трупе још остати на Косову.
“Нећемо остати тамо дуже од потребног”, рекао је Гордон, на шта је По узвратио да “то може да буде јако дуго”.
Дебати у Одбору за спољне послове америчког Конгреса присуствовао је и амбасадор Србије у Вашингтону Владимир Петровић.

Извор: Танјуг

3 коментара

  1. bogdan basaric

    Opet srpske interese u SAD,zastupa jedan stranac. U medjuvremenu Srbija ima ispod oasam miliona stanovnika.

  2. amerikanci bi mogli, da ‘osavremene’ rad svojih predstavnickih organa i njihovih tela ?! Posto je ‘lobiranje’ – advokatisanje , sto ne bi, na jednu stranu stali jedni ‘advokati’ ( sa isticanjem ‘naknade za lobiranje’) – a na drugu stranu – oni od druge strane ?!

  3. Rutinsko zagrevanje kongresmena na tuđim problemima.Po diskusij
    vidi se rezultat,naši učesnici u debati su slika i prilika
    Tadićeve politike kad su u pitanju srpski interesi na Kosmetu.
    Nevidim iz diskusije naših predstavnika da su opomenili kongresmene Ohaja i Njujorka gde tvrde da su im Albaci najbolji
    prijatelji.Možda u prodaji narkotika ljudskih organa belo roblje.
    Tu zaista nema premca našli su se ortaci. Nema šta!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *