MIHAIL LEONTJEV Vijetnamizacija obojenih revolucija

Piše Mihail Leontjev

U Libiji se nije odigrao građanski rat i veštačka opozicija ne predstavlja nikakvu opoziciju. Ona je sastavljena 80 odsto od preuzete sujete Gadafija, a 20 odsto od sumnjive ulične fukare

Neizbežnost vojnog poraza nije bila tajna čak ni rukovodstvu Libijske Džamahirije. Materijalne pretpostavke za suprotstavljanje združenim snagama NATO-a bile su istrošene još pre mesec dana. Generalno, pobedonosno ponižavanje majušne afričke zemlje pretvorilo se u polugodišnju epopeju dostojnu poređenja sa bitkom za Brestsku tvrđavu. Suvišno je ponavljati da u Libiji nije bio građanski rat i da veštačka opozicija ne predstavlja nikakvu opoziciju. Ona je sastavljena 80 odsto od preuzete sujete Gadafija, a 20 odsto od sumnjive ulične fukare. To je, bez svake sumnje, običan kolonijalni rat koji nema nikakvo ideološko pokriće koje bi priličilo HH veku, da ne govorimo o HHI. To je evropska klasika iz sredine XIX veka. Pošto nemamo mogućnosti da razmotrimo libijsku temu sa aspekta sadržajnijih libijsko-ruskih interesa, celishodnije je da izučimo opštu metodologiju ove priče. Mi se sećamo aktivnog učešća naših bledolikih partnera u plišanim revolucijama, bilo gde i bilo kada. Sada vidimo da je ta moda nekako prošla. Takođe, možemo da zaključimo da priča o globalnoj borbi protiv svetskog islamskog terora gubi globalnu aktuelnost. Likvidacija Osame bin Ladena i mule Omara bila je specijalno i debelo podvučena akcijom gospodina Brejvika – belokosom beštijom – koja je politkorektno izjednačena sa islamskim terorom. Evropska tradicija za razliku od kineske teži sintezi. „Vijetnamizacija obojenih revolucija“ postaje sintetički proizvod evropskih političkih tehnologija. To je smisao libijskog ekstremizma. Prvo, to je rat, a ne inscenirani miting na glavnom trgu uz učešće obučenih „tviter-idiota“. To je rat uz upotrebu domaćih snaga, dok upotreba uvezenih komandosa i uvezenog bombardovanja sa bezbednih visina samo potvrđuje stilsku čistoću. A lični napori i učešće, ukoliko ih ima, svode se samo na precizne vazdušne udare i to u tankim kožnim rukavicama, dok domaći mlate domaće. Drugu složeniju modifikaciju ove sheme, zbog komplikovanijeg objekta, gledaćemo u Siriji, što potvrđuje pouzdanost namera naručioca.
U svoj ovoj „vijetnamizaciji“ za sada, bez sumnje, postoji jedna čudna osobenost: shema koja funkcioniše uz sav smrdljivi cinizam i daje očigledne rezultate ipak nema logičnu zakonomernost, kao npr. govorna konstrukcija druga Gorbačova. U krajnjoj liniji teško je zamisliti da će se neko zainteresovati da učini nešto sa tom nesrećnom Libijom posle trijumfa demokratije i britanskih komandosa. Logično bi bilo, naravno, da se postave britanski komandosi za vladajuću partiju u oslobođenoj zemlji, ali teško da je iko ozbiljno izučio tu korisnu polittehnološku konstrukciju. Ima osnova za sumnju da „nova vijetnamizacija“ nije računala na logičnu zakonomernost. Sve sheme koje danas realizuju naša bledolika braća, u principu, nemaju logičnu zakonomernost. To je čista provokacija dovedena do stepena haotične reprodukcije. Tako da se operacija u Libiji principijelno ne razlikuje od prvog, drugog i potencijalno trećeg „monetarnog slabljenja“. Kao u staroj anegdoti: „Ko je! – SAJ! Sara, Avram i Jevolucija sa nežnim krajem! – S kakvim nežnim krajem? – Kad polastes samo ce ti se kasti!“

Preveo Goran Šimpraga

4 коментара

  1. Kakav užasan prevod!Sramota!

  2. Pored Centralne obaveštajne agencije (CIA), koja je likvidirala hiljade lidera i običnih boraca Al Kaide, Amerikanci imaju još jednu misterioznu organizaciju koja je u proteklih 10 godina pobila još više neprijatelja SAD, piše danas “Vašington post”.
    U članku, u kojem list prenosi deo knjige pod nazivom “Amerika, stogo poverljivo”, navodi se da je ta tajna organizacija američke vojske – Zajednička komanda za specijalne operacije (JSOC) zatvorila i isledjivala 10 puta više osumnjičenih terorista nego CIA, i to u zatvorima koje samo ona kontroliše u Iraku i Avganistanu.
    Ta grupacija je osnovana 1980. godine, a od napada 11. septembra 2001. godine, njen brojni sastav se povećao sa 1.800 na oko 25.000.
    Dva predsednika i tri ministra odbrane rutinski su od JSOC zahtevali da prikupi obaveštajne podatke širom sveta, kao i da ide u akcije likvidacije neprijatelja, uglavnom u Iraku i Avganistanu, ali i u Jemenu, Pakistanu, Somaliji, Filipinima, Nigeriji i Siriji.
    Toj organizaciji je čak dato retko ovlašćenje da odabere pojedince za svoju listu za odstrel, a zatim da ih likvidira, pre nego da ih zarobi, prenosi “Vašington post”.
    Kritičari kažu da je to ubistvo, što je zabranjeno američkim zakonima.
    JSOC ima svoj obaveštajni odeljak, svoje bespilotne letelice, čak i svoje satelite, a ima i svoje ljude za sajber-ratovanje. Nema, ipak, dozvolu da izvodi tajne akcije poput CIA, u kojima se umešanost SAD mora po svaku cenu sakriti.
    Operacije JSOC su, medjutim, vrlo slične, ali ih vladini pravnici smatraju tradicionalnim vojnim aktivnostima, što znači da predsednik o njima uopšte ne mora da obaveštava Kongres.
    Američki predsednik Barak Obama je koristio JSOC čak više nego njegov prethodnik Džordž Buš, navodi “Vašington post”.
    Prva misija JSOC 1980. godine, operacija “Orlova kandža”, bila je potpuni neuspeh. Pokušaj da se spasu američki diplomati koje su kao taoce držali iranski studenti u ambasadi SAD u Teheranu završio se sudarom helikoptera u iranskoj pustinji i pogibijom osam članova tima.
    Kasnije, u Iraku i Avganistanu, njihove greške su plaćali uglavnom civili, što je imalo kontraproduktivne efekte.
    Procena efikasnosti ciljanih meta je, prema samim komandantima JSOC, oko 50 odsto, što oni smatraju dobrim.
    Kada se radi o rezultatima, JSOC je u Avganistanu 2008. izvela 550 ciljanih operacija i likvidirala oko 1.000 ljudi, a naredne godine, u 464 operacija, ubila 400 do 500 osoba.
    U Iraku koji je upao u haos u leto 2005. godine izvodila je 300 akcija mesečno.
    U članku se, takodje, navodi da je jedan poverljivi izveštaj, uradjen pre poznatog incidenta sa snimcima iz iračkog zatvora Abu Graib, upozorio da su loše obučeni islednici JSOC tukli i mučili zatočenike i čak zatvarali majke, supruge i kćerke onih koje nisu zatekli kod kuće.
    To se završilo time da su 34 pripadnika organizacije suspendovana na po godinu dana.

  3. Zapad, nece nista da zazali,jer je upravo *on* reziser,revizije geopoliticke karte sveta,i retusiranja,karte sveta, nakon Drugog svetskog rata,ukljucujuci i reinkarnaciju bivsih kolonija, ponistavanja uspeha UN i nevrstanih. Nema, nekoliko dana, da su nasli resenje i *demokratizovali* Sudan *iz dva komada*, Sudan je proglasio vanredno stanje na granici sa Etiopijom.Verovatno, na red dolazi i *suverena teritorija*, kojom je vladala, zver Jan Smit..Zimbabve, Rodezija itd..toboznje, ekoloske-safari, *stanice* su, u stvari *prethodnica safari lovaca* na zlato, naftu, dijamante.

  4. Ovaj nazovi demokratski svet se nije pitao,ili ne daj Boze trazio,zasto americki zlikovci i ubice nisu odgovarali na sudu i bili osudjeni zbog totalno bezrazloznog napada na Vijetnam,gde su izmedju ostalog palili sela sa kompletnim stanovnistvom! A znaju da se prave “pametni” kad treba nekoga drugoga poslati u Hag,u to sprdiste od sudista,koje nikakve veze sa casnim i postenim sudom nema!Amerikanci ne priznaju taj sud,ali zato zestoko jure one koje je taj sud okrivio!!I ostali svet cuti i ne pominje nista od svega zla koje amerikanci uradise pocev od Vijetnama!! Ni jednim snimkom ne pokazase “nasi” “nezavisni” mediji evro-americku vojsku u Libiji kako ratuju na strani pobunjenika!Pobunjenici su evro-americki saradnici jer su potpuno isti,razbojnici i ubice u cijoj kozi ne bih voleo biti ni za sta na svetu!! Neka gospoda podele oruzje opoziciji npr, u Italiji pa da vidite kakav haos ce tamo da izbije! Berluskoni mafijas najveceg ranga im ispred nosa,evro-americkog,radi svasta ali njima ne pada na pamet da podrze opoziciju i pobunjenike u Italiji,ali zato svuda po svetu idu i zlocine prave da se iole zdravorazumna osoba zgrazava nad njima!! U Svetom Pismu pise da to sto se desilo Sodomi i Gomori bice mala prica u odnosu na ono sto ceka ovaj svet kad Gospod kaze DOSTA!! Zato samo i od Njega treba da se bojimo i uz pravdu uvek da stojimo!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *