10 obećanja DOS-a

Priredio Uglješa Mrdić

Demokratska opozicija Srbije izdala je 19. avgusta 2000. godine, svoj predizborni program koji je nazvala „Ugovor s narodom“. Program su potpisali svi lideri stranaka tadašnjeg DOS-a, kao i predsednik ekspertske grupe G 17 plus.

PRVO
Usvojićemo deklaraciju o hitnim pripremama za donošenje novog Ustava, radi otklanjanja postojećeg ustavnog haosa.

DRUGO
Donećemo rezoluciju kojom se ukida sadašnja ekonomska i politička blokada Crne Gore, a najviši državni organi obavezuju se da odmah otpočnu razgovore s legitimnim izabranim rukovodstvom Crne Gore, o karakteru i funkcijama buduće državne zajednice Srbije i Crne Gore.

TREĆE
Obavezujemo buduću vladu da odmah podnese program konkretnih mera Savetu bezbednosti UN, kojim bi se omogućila dosledna primena Rezolucije 1244 o Kosovu, očuvao teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, garantovalo pravo na miran i siguran život, i podstakla njegova integracija u institucije zemlje.

ČETVRTO
Donećemo zakon kojim ćemo smanjiti broj ministarstava barem za trećinu, ukinuti sva ministarska mesta bez portfelja i ograničiti broj potpredsednika na najviše tri.

PETO
Donećemo zakon kojim se svim poslanicima i članovima vlade zabranjuje gomilanje funkcija tokom mandata. Članovima vlade tokom mandata biće izričito zabranjeno da tokom mandata upravljaju privrednim organizacijama.

ŠESTO
Nova vlada će se obavezati da u roku od sto dana, stavi na uvid nadležnim skupštinskim odborima sva tajna policijska dosijea.

SEDMO
Svi članovi vlade i narodni poslanici biće obavezani da objave detaljan pregled svog imovinskog stanja i stanja članova svoje porodice, na dan stupanja na dužnost.

OSMO
Od Narodne skupštine Republike Srbije zahtevamo da odmah obustavi primenu onih zakona, koji proizvode ogromnu društvenu štetu Srbiji i njenim građanima.

DEVETO
Odabraćemo jednu renomiranu, nezavisnu revizorsku kuću da izvrši reviziju budžeta i obavi temeljan pregled finansijskog poslovanja Skupštine i Vlade tokom prethodnih mandata.

DESETO
Skupština će formirati nezavisnu komisiju eksperata, koja će preispitati i obnarodovati sve relevantne dokumente, audio i video zapise koje je sadašnja vlast držala u tajnosti, a odnose se na vođenje unutrašnje i spoljne politike Srbije i Jugoslavije u periodu 1987-2000. godine.

3 коментара

  1. Да ли су се нечега са овог списка држали? НИСУ! Први Тадић би морао да препусти своју функцију председника странке док је на душности председника државе.

  2. Zoran Tošković

    Zar treba komentar ?

  3. Ма какви коментари, зашто би се коментарисало омо што је очито!?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *