Rusija blizu srca

Ceremonija dodele nagrada najbolje ocenjenim učesnicima konkursa na temu „Rusija je blizu“, održana u parohijskom domu Hrama Svetog Save, bogatim programom pretvorena je kulturni događaj. Skup je otvorio đakon Mladen Kovačević, a prisutnima se pored organizatora obratila i Natalija Klišenjkova, prvi sekretar ruske ambasade u Beogradu. Stvaralački konkurs čija krovna tema je vezana za činjenicu da nas od dolaska bele emigracije u Kraljevinu Jugoslaviju deli više od sto godina – animirao je učesnike da u svojim radovima podsete na tragove ruskih stvaralaca koji su, izbegavši plamen Oktobarske revolucije, svoju domovinu pronašli u našoj zemlji.
Natalija Kocev, direktor srpskog odeljenja Fonda duhovnih naroda iz Moskve, istakla je da je odgovor Srba na zadatu temu bio fascinantan.
„Svaki od pristiglih radova izraz je čiste ljubavi, posvećenosti i želje da bogata i isprepletana istorija dva naroda – ruskog i srpskog – bude zalog budućim generacijama, zalog za večnost.“
Za nešto više od mesec dana trajanja konkursa, u organizaciji Srpskog odeljenja Međunarodnog fonda duhovnog jedinstva naroda, Udruženja „Narodna diplomatija“ i Udruženja književnika Srbije, pristiglo je na stotine radova.
Predstavnik Fondacije nasleđa Rusa u rasejanju Filip Kudrjašov, jedan od pokrovitelja konkursa, rekao je da je srećan što je ovim povodom u Srbiji, te da organizacija koju predstavlja ima za cilj popularizaciju nasleđa Rusa u inostranstvu, kao i podsećanje na njihov doprinos svetskoj istoriji.
„U Srbiji su predstavnici ruske emigracije gradili puteve, podizali kuće, učili decu. Sve ovo nije propaganda ruske kulture, to je doprinos zajedničkoj istoriji naših zemalja“, istakao je Kudrjašov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *