Русија близу срца

Церемонија доделе награда најбоље оцењеним учесницима конкурса на тему „Русија је близу“, одржана у парохијском дому Храма Светог Саве, богатим програмом претворена је културни догађај. Скуп је отворио ђакон Младен Ковачевић, а присутнима се поред организатора обратила и Наталија Клишењкова, први секретар руске амбасаде у Београду. Стваралачки конкурс чија кровна тема је везана за чињеницу да нас од доласка беле емиграције у Краљевину Југославију дели више од сто година – анимирао је учеснике да у својим радовима подсете на трагове руских стваралаца који су, избегавши пламен Октобарске револуције, своју домовину пронашли у нашој земљи.
Наталија Коцев, директор српског одељења Фонда духовних народа из Москве, истакла је да је одговор Срба на задату тему био фасцинантан.
„Сваки од пристиглих радова израз је чисте љубави, посвећености и жеље да богата и испреплетана историја два народа – руског и српског – буде залог будућим генерацијама, залог за вечност.“
За нешто више од месец дана трајања конкурса, у организацији Српског одељења Међународног фонда духовног јединства народа, Удружења „Народна дипломатија“ и Удружења књижевника Србије, пристигло је на стотине радова.
Представник Фондације наслеђа Руса у расејању Филип Кудрјашов, један од покровитеља конкурса, рекао је да је срећан што је овим поводом у Србији, те да организација коју представља има за циљ популаризацију наслеђа Руса у иностранству, као и подсећање на њихов допринос светској историји.
„У Србији су представници руске емиграције градили путеве, подизали куће, учили децу. Све ово није пропаганда руске културе, то је допринос заједничкој историји наших земаља“, истакао је Кудрјашов.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *