“SRBIMA CRTAJU NOVE METE” Obeležavanje Martovskog pogroma na KiM

STRADALO je 19 osoba, uništeno oko 900 kuća, proterano 4.000 Srba, uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira. Danas, 20 godina kasnije, Srbija obeležava sećanje na Pogrom 2004. godine – golgotu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i bestijalno iživljavanje Albanaca koji su, mučki, udarili na nevini goloruki narod, njihove domove i pravoslavne svetinje.

U jedanaest sati u manastiru Gračanica vladika novobrdski Ilarion, vladika raško-prizrenski Teodosije i vladika budimljansko-nikšićki Metodije sa sveštenstvom služili su parastos stradalima.

Vladika Ilarion rekao je u obraćanju prisutnima da se na ovaj dan sećamo svih nevino pobijenih.

– Zlatibora su ubili zločinci na očigled porodice, supruge njegove. U Gnjilanu je stradao Boban, kasnije je i njegova majka preminula. U Mitrovici Jana i Borivoje. U Selu Drajkovce otac i sin. Nenad je postradao u Lipljanu.Moramo da budemo uvek svesni da je put kojim idemo put podviga, put stradanja i to na različitim nivoima – rekao je vladika Ilarion.

Pored velikog broja građana u prepunoj crkvi i manastriskom dvorištu parastosu bili su tu i predstavnici Kancelarije za Kim i Srpske liste. Građani su potom od manastira ka domu kulture krenuli noseći bele ruže, u znak sećanja na ubijene Srbe u martovskom pogromu.

Bele ruže za žrtve Albanskog zločina

Ispred instalacije „MISSING“ u dvorištu Doma kulture Gračanica položene su bele ruže, znak sećanja na nevino stradale Srbe.

Zatim je u dvorištu Doma kulture Gračanica otkriven spomenika ubijenima u pogromu 17. marta 2004 godine. Spomenik je rad akademskog vajara Branislava Ristića.

Na otkrivanju spomenika je govorio Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu.

– Danas je nemoguće da ostanemo ravnodušni prema roditeljima koji su svedočili smrt svoje dece i supruga koje su uzgubile muževe – poručio je Ristić. Konačno, nemoguće nam je da ostanemo duhovno i emotivno mirni, kada se u sećanje vrati paljenje svetinja. Kidisanje na neke od najbitnijih izvora duhovnosti i srpskog identiteta. Sva ta sećanja, osećanja i te misli, od pre 20 godina, iznova u nas unose nemire zbog onog što je bilo i u jednakoj meri u odnosu na ono što može da se desi.

Zbog toga je, istakao je direktor  Muzeja žrtava genocida, važno da u čitavom narodu i nama negujemo sabornost i saglasje. Da negujemo saosećanje, plemenitost, solidarnost i dostojanstvo, što jedino i priliči potomcima naših svetih predaka.

Svečana akademija u Domu kulture

U podne je u Domu kultiure počela Akademija. Himnu “Bože pravde” izveo je Hor muzičke škole “Stevan Mokranjac” iz Lapljeg sela. Prisutnima se obratio vladika Teodosije.

Foto: D. Zečević

– Oni koji su nevino postradali u ovom pogromu uvek će biti u našem srcu. Bolne slike porušenih svetinja i oskrnavljenih grobova zauvek će ostati u našem sećanju – poručio je vladika Teodosije. – Cilj nasilnika bio je da se Srbi zauvek proteraju sa ovih prostora. A danas, izjave koje dolaze iz Prištine ne samo da su protiv zdrave svesti, već i crtanje nove mete Srbima. Ovakvim jednostranim pristupom kosovske vlasti još dublje utiču i produbljuju nepoverenje. A nastavljanje pritiska na naš narod sve više ukazuje na ciljeve onih koji su pokrenuli i podržali martovski pogrom.

Vladika je poručio da, bez obzira na sve poteškoće, moramo da ostanemo hrabri kao naši preci. Da čuvajući ljudsku čast, čuvamo naše Kosovo i Metohiju.

Srđan Popović: 17. mart traje 20 godina

Prisutnima se obratio i Srđan Popović, načelnik Kosovskog okruga. On je istakao da martovski pogrom ne smemo nikada da zaboravimo i da je tragično da se sve to dešava pred očima međunarodne zajednice.

– Albanci su ohrabreni nečinjenjem međunarodne zajednice. I zato, 17. mart i dalje traje i posle 20 godina. Tada se to činilo ubijanjem, a danas preko institucija koje su, što je paradoks, priznate od strane najdemokratskijih država na svetu. A te institucije u Prištini ne priznaju šta govore te države koje su ih priznale.

Foto: D. Zečević

Dr Perić: Spasavali smo živote tri dana i noći

Doktor Dragan Perić, hirurg KBC Gračanica, ispričao je šta se desilo tog 17. marta.

– Bio sam dežuran kada su počeli da pristižu ranjeni – seća se dr Perić. – U bolnici je bila kompletna operaciona ekipa. Radili smo dan i noć, tri dana bez prestanka, kako bismo pomogli ljudima, spasli živote. U bolnicu je došao nemački general i predložio da se ranjeni prebace u njihovu bolnicu. Ali naši ljudi nisu to želeli.

On je poručio da Srbi ne smeju da prodaju kuće, posle čega je dobio gromoglasan aplauz.

Foto: D. Zečević

Dragana Stanojević: Gorelo je Kosovo polje, gorela je i moja duša

Svoje potresno svedočenje ispričala je i Srpkinja Dragana Stanojević. Bila je sa tri maloletne ćerke u tzv. Mašinskom parku u Kosovu polju, kada je počelo Divljanje albanaca.

– Tog 17. marta sve srpsko gorelo je u Kosovu polju, gorela je i moja duša. Cele noći slušali smo divljanje Albanaca i gledali paljenje srpskih kuća – poručila je između ostalog Dragana.

Foto: D. Zečević

Oko nas su stavili bodljikavu žicu, spavali smo na kartonima

Novica Stolić iz Obilića je bio u kući sa roditljima, suprugom i troje dece.

– Napali su nas 18. marta ujutru. U popodnevnim satima izbavio nas je KFOR. Čim smo izažli, zapalili su nam kuću. U dvorištu su obesili svinju – rekao je Stolić. – Kfor nas je smestio u bezuslovnim uslovima. Na betonu, pod šatorom, a žena i deca pored nekih kanti sa naftom. Oko nas su stavili bodljikavu žicu, spavali smo na kartonima. Sanjali smo hranu. I ipak, izdržali smo sve.

Foto: D. Zečević

Zlatan Elek: Pokušali su da zatru sve srpsko

Doktor Zlatan Elek, predsednik Srpske liste, poručio je da danas odajemo počast svim stradalim y martovskom pogromu. On je podsetio na žrtve i uništavanje srpske imovine.

– Te 2004. godine albanski ekstremisti pokušali su da zatru sve srpsko, sve što nisu uspeli 1999. godine – rekao je Elek. – Ipak, jedinstvo i sloga uspeli su da sačuvaju Srbe na ovim prostorima. Život Srba na Kosovu je privilegija, tu žive hrabri Srbi i Srpkinje.

On je poručio međunarodnoj zajednici da dobro pamti 17. mljrt i da nikada ne dozvole da se tako nešto ponovi u demokratskoj Evropi, na Balkanu. Pozvao je sve predstavnike međunarodne zajednice da je vreme za dela i da bi trebalo da „stvore uslove da Srbe puste da žive.“

– Za Srbe je KiM ne samo mesto rođenja, već deo srpskog identiteta, ono je srpska duša. Ne budemo li dostojni Kosova, nećemo biti dostojni ni našeg zemaljskog postojanja – citirao je za kraj dr Elek patrijarha Pavla.

U Obiliću zapaljena škola, dok su deca bila na časovima

Posle nastupa učenica Baletske škole Gračanica, uz instrumental “Pukni zoro”, obratila se i pomoćnica direkora Kancelarije za KiM, Milena Parlić. Ona je rekla da je etnički motivisano nasilje marta 2004. godine bilo nastavak pogroma započetog 1999. godine.

– Zlo prema svetinji može da počini samo onaj koji za Boga ne zna – poručila je Milena Parlić. – U vreme novije istorije stradanja, ratna dešavanja 1999. godine suje započela na lažima Albanaca. Baš kao i 17. marta 2004. godine, kada su na osnovu laži počeli teror nad Srbima.

Parlić je nabrojala crkve zapaljene u divljanju Albanaca, poput manastira Devič, Prizrenske svetinje. Ukazala je da su Albanci dan kasnije, 18. marta, iselili selo Svinjare kod Mitrovice. Da je u Obiliću zapaljena škola, dok su deca bila na časovima.

Pesmom prizrenskih Bogoslova, završena je akademija.

(D.Zečević, Večernje novosti)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *