“СРБИМА ЦРТАЈУ НОВЕ МЕТЕ” Обележавање Мартовског погрома на КиМ

СТРАДАЛО је 19 особа, уништено око 900 кућа, протерано 4.000 Срба, уништено и оскрнављено 39 цркава и манастира. Данас, 20 година касније, Србија обележава сећање на Погром 2004. године – голготу српског народа на Косову и Метохији и бестијално иживљавање Албанаца који су, мучки, ударили на невини голоруки народ, њихове домове и православне светиње.

У једанаест сати у манастиру Грачаница владика новобрдски Иларион, владика рашко-призренски Теодосије и владика будимљанско-никшићки Методије са свештенством служили су парастос страдалима.

Владика Иларион рекао је у обраћању присутнима да се на овај дан сећамо свих невино побијених.

– Златибора су убили злочинци на очиглед породице, супруге његове. У Гњилану је страдао Бобан, касније је и његова мајка преминула. У Митровици Јана и Боривоје. У Селу Драјковце отац и син. Ненад је пострадао у Липљану.Морамо да будемо увек свесни да је пут којим идемо пут подвига, пут страдања и то на различитим нивоима – рекао је владика Иларион.

Поред великог броја грађана у препуној цркви и манастриском дворишту парастосу били су ту и представници Канцеларије за Ким и Српске листе. Грађани су потом од манастира ка дому културе кренули носећи беле руже, у знак сећања на убијене Србе у мартовском погрому.

Беле руже за жртве Албанског злочина

Испред инсталације „MISSING“ у дворишту Дома културе Грачаница положене су беле руже, знак сећања на невино страдале Србе.

Затим је у дворишту Дома културе Грачаница откривен споменика убијенима у погрому 17. марта 2004 године. Споменик је рад академског вајара Бранислава Ристића.

На откривању споменика jе говориo Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида у Београду.

– Данас је немогуће да останемо равнодушни према родитељима који су сведочили смрт своје деце и супруга које су узгубиле мужеве – поручио је Ристић. Коначно, немогуће нам је да останемо духовно и емотивно мирни, када се у сећање врати паљење светиња. Кидисање на неке од најбитнијих извора духовности и српског идентитета. Сва та сећања, осећања и те мисли, од пре 20 година, изнова у нас уносе немире због оног што је било и у једнакој мери у односу на оно што може да се деси.

Због тога је, истакао је директор  Музеја жртава геноцида, важно да у читавом народу и нама негујемо саборност и сагласје. Да негујемо саосећање, племенитост, солидарност и достојанство, што једино и приличи потомцима наших светих предака.

Свечана академија у Дому културе

У подне је у Дому култиуре почела Академија. Химну “Боже правде” извео је Хор музичке школе “Стеван Мокрањац” из Лапљег села. Присутнима се обратио владика Теодосије.

Фото: Д. Зечевић

– Они који су невино пострадали у овом погрому увек ће бити у нашем срцу. Болне слике порушених светиња и оскрнављених гробова заувек ће остати у нашем сећању – поручио је владика Теодосије. – Циљ насилника био је да се Срби заувек протерају са ових простора. А данас, изјаве које долазе из Приштине не само да су против здраве свести, већ и цртање нове мете Србима. Оваквим једностраним приступом косовске власти још дубље утичу и продубљују неповерење. А настављање притиска на наш народ све више указује на циљеве оних који су покренули и подржали мартовски погром.

Владика је поручио да, без обзира на све потешкоће, морамо да останемо храбри као наши преци. Да чувајући људску част, чувамо наше Косово и Метохију.

Срђан Поповић: 17. март траје 20 година

Присутнима се обратио и Срђан Поповић, начелник Косовског округа. Он је истакао да мартовски погром не смемо никада да заборавимо и да је трагично да се све то дешава пред очима међународне заједнице.

– Албанци су охрабрени нечињењем међународне заједнице. И зато, 17. март и даље траје и после 20 година. Тада се то чинило убијањем, а данас преко институција које су, што је парадокс, признате од стране најдемократскијих држава на свету. А те институције у Приштини не признају шта говоре те државе које су их признале.

Фото: Д. Зечевић

Др Перић: Спасавали смо животе три дана и ноћи

Доктор Драган Перић, хирург КБЦ Грачаница, испричао је шта се десило тог 17. марта.

– Био сам дежуран када су почели да пристижу рањени – сећа се др Перић. – У болници је била комплетна операциона екипа. Радили смо дан и ноћ, три дана без престанка, како бисмо помогли људима, спасли животе. У болницу је дошао немачки генерал и предложио да се рањени пребаце у њихову болницу. Али наши људи нису то желели.

Он је поручио да Срби не смеју да продају куће, после чега је добио громогласан аплауз.

Фото: Д. Зечевић

Драгана Станојевић: Горело је Косово поље, горела је и моја душа

Своје потресно сведочење испричала је и Српкиња Драгана Станојевић. Била је са три малолетне ћерке у тзв. Машинском парку у Косову пољу, када је почело Дивљање албанаца.

– Тог 17. марта све српско горело је у Косову пољу, горела је и моја душа. Целе ноћи слушали смо дивљање Албанаца и гледали паљење српских кућа – поручила је између осталог Драгана.

Фото: Д. Зечевић

Око нас су ставили бодљикаву жицу, спавали смо на картонима

Новица Столић из Обилића је био у кући са родитљима, супругом и троје деце.

– Напали су нас 18. марта ујутру. У поподневним сатима избавио нас је КФОР. Чим смо изажли, запалили су нам кућу. У дворишту су обесили свињу – рекао је Столић. – Кфор нас је сместио у безусловним условима. На бетону, под шатором, а жена и деца поред неких канти са нафтом. Око нас су ставили бодљикаву жицу, спавали смо на картонима. Сањали смо храну. И ипак, издржали смо све.

Фото: Д. Зечевић

Златан Елек: Покушали су да затру све српско

Доктор Златан Елек, председник Српске листе, поручио је да данас одајемо почаст свим страдалим y мартовском погрому. Он је подсетио на жртве и уништавање српске имовине.

– Те 2004. године албански екстремисти покушали су да затру све српско, све што нису успели 1999. године – рекао је Елек. – Ипак, јединство и слога успели су да сачувају Србе на овим просторима. Живот Срба на Косову је привилегија, ту живе храбри Срби и Српкиње.

Он је поручио међународној заједници да добро памти 17. мљрт и да никада не дозволе да се тако нешто понови у демократској Европи, на Балкану. Позвао је све представнике међународне заједнице да је време за дела и да би требало да „створе услове да Србе пусте да живе.“

– За Србе је КиМ не само место рођења, већ део српског идентитета, оно је српска душа. Не будемо ли достојни Косова, нећемо бити достојни ни нашег земаљског постојања – цитирао је за крај др Елек патријарха Павла.

У Обилићу запаљена школа, док су деца била на часовима

После наступа ученица Балетске школе Грачаница, уз инструментал “Пукни зоро”, обратила се и помоћница дирекора Канцеларије за КиМ, Милена Парлић. Она је рекла да је етнички мотивисано насиље марта 2004. године било наставак погрома започетог 1999. године.

– Зло према светињи може да почини само онај који за Бога не зна – поручила је Милена Парлић. – У време новије историје страдања, ратна дешавања 1999. године сује започела на лажима Албанаца. Баш као и 17. марта 2004. године, када су на основу лажи почели терор над Србима.

Парлић је набројала цркве запаљене у дивљању Албанаца, попут манастира Девич, Призренске светиње. Указала је да су Албанци дан касније, 18. марта, иселили село Свињаре код Митровице. Да је у Обилићу запаљена школа, док су деца била на часовима.

Песмом призренских Богослова, завршена је академија.

(Д.Зечевић, Вечерње новости)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *