ПИСМА ИЗ ТАМНОГ ВИЛАЈЕТА – Срце операције

Како објаснити чињеницу да немало муслимана из БиХ ратује на страни Кијева у украјинском сукобу, али ниједан у Гази?

Mинистарство одбране Русије изнело је податак да је у сукобима у Украјини погинуло 90 држављана БиХ који су ратовали на страни нацистичких власти у Кијеву. Вредна пажње је чињеница да ниједан муслиман из Босне није отишао у Газу, али да изгредници чији путеви воде до Исламске државе већ сада активно оперишу по Европи, те да би њихова следећа станица могла бити Москва.

СРЦЕ ТАЈНЕ ОПЕРАЦИЈЕ Од почетка избијања сукоба у Украјини, откривају руски подаци, 207 плаћеника из БиХ учествовало је у ратним дејствима. Највише страних бораца с подручја Балкана који су у протекле двије године ратовали на страни Кијева дошло је из Хрватске. Од 335 добровољаца, живот је изгубило њих 152. Следи БиХ, а затим Албанија одакле је на фронт отишло 192 бораца са билансом од 87 погинулих. Са простора тзв. Косова у Украјину је, према подацима руског Министарства одбране, стигао 191 плаћеник, од којих је 87 погинуло.
Ово су подаци за зону конфликта. За други фронт који терористи отварају по градовима Русије задужени су искључиво украјински нацисти и њихови помагачи исламске вероисповести. Рећи да је брутална егзекуција жена и дјеце у „Крокусу“, тржном центру и концертној дворани неочекивана – није исправно. Чини се да је овај крвави пир део ланца догађаја, од рушења Сјеверног тока и напада на Керчки мост до убиства лидера Доњецка и Луганска, Дарје Дугине и сличних акција на Криму, у Донбасу, Брјанску и Белгороду.
Рукопис ових злодела упућују не само на украјинске службе и муслиманске извођаче већ пре свега на обавјештајне и безбједносне структуре Запада које чине срце свих тајних операција.

ОБУЧЕНИ ЗА МОСКВУ? Иако делује инцидентно, и недавни случај у Аустрији, где су власти подигле оптужницу против 10 младића следбеника исламистичке идеологије, може се тумачити у ширем контексту. Првооптужени је 17-годишњак из Босне и Херцеговине, раније уочен и евидентиран кроз контакте с особама из миљеа екстремног и радикалног ислама. Банда је ширила „страх и трепет“ у бечком кварту Меидлингу, гдје су, ножевима, Молотовљевим коктелима, калашњиковима и мачетама изазивали страх и уцјењивали локалне трговце.
Након што су опљачкали и запалили индијску трговину мобилних телефона, направили су и бомбу, пише „Хојте“. Међутим, пљачкање и зеленашње није била њихова једина активност. Све је више индиција о исламистичкој позадини оптужених, чија се имена спомињу у опсежној оптужници. Као главно место окупљања ове банде наводе се просторије џамије у Меидлингу. Током саслушања неки од малољетника су рекли да је њихова група слиједила исламистичку идеологију, те да су тројица осумњичених наводно били симпатизери Исламске државе. Да ли ће након стеченог искуства и обуке кроз коју су прошли приведени чланови ове групе, и ко зна колико њихових вршњака пореклом из БиХ, следећи задатак бити везан за Кијев или Москву? Одговор на то питање тешко да ће понудити истражни органи у Аустрији, али инстанца у САД вероватно има дубљи увид.
Управо у тим централама је осмишљена и касније реализована идеја слања војске убица у Сирију и Ирак током рата а касније и специјално обучених убица на задатку ликвидација у арапском свијету.

НОВО ОКУПЉАЊЕ Покретање ратова, пљачка туђих добара и политичка филозофија „завади па владај“, одавно, на Западу нису само режимска политика већ ствар менталитета. Американци, Енглези, Французи и Њемци, као народи, постали су оно што раде вјековима, безобзирно и без кајања. У њиховим плановима није поштеђен ни наш регион, посебно БиХ која, иако под надзором и потпуном колонијалном управом, са статусом западног резервата, ипак има националне лидере спремне да начине важан корак у склапању компромиса. Реч је о четири закона и договору везаном за улогу страних судија у Уставном суду, као и затварању канцеларије високог представника, што је у коначном резултату отворило врата ЕУ.
У овакво турбулентним временима то је пресудно важно, јер готово да није битно куда идемо ако идемо заједно и ако нисмо пријетње једни другима, тачније сами себи. Зато је ово послије потписивања Дејтонског споразума најважнији догађај у држави – важан јер је заједнички и припада свима. Само заједничке побједе су стварне побједе. Појединачне и локалне побједе једних над другима, комшијама и историјском браћом, представљају и краткорочно и дугорочно страшне поразе.
У вези с тим требало би маркирати да је, надовезујући се на препоруке Европске комисије од 12. марта 2024, Европски савет одлучило да отвори преговоре о приступању с Босном и Херцеговином. Европски савет је позвао ЕК да припреми преговарачки оквир са циљем да га ЕС усвоји у тренутку када се предузму сви релевантни кораци наведени у препоруци Комисије од 12. октобра 2022, написано је у закључцима ЕС.

БОРБА ЗА 24 ХИЉАДЕ ЕВРА На ову тему са оглашавањем је пожурио и Кристијан Шмит, али је експресно добио одговор од предсједника Републике Српске: „Кристијан Шмит је лажов, смутљивац и лопов који у Босни и Херцеговини стално и упорно покушава очувати своју добру плату од 24.000 евра и онда покушава за њу да се бори. Шмит прво нема ништа са европским путем јер је лажан, а сви лопови бјеже од свога лоповлука, па и он, покушавајући свим напорима доћи на сједницу Савјета безбједности УН када се буде разговарало о БиХ и сматрам да ће му Американци и други то уприличити, што не значи да је он легалан“, истакао је Додик, напомињући да Европљани морају знати да, уколико Шмит буде наметао било какво рјешење – Република Српска ће реаговати на начин како је то најављивано свих претходних мјесеци, јер, како каже, ако случајно дође до интервенције на изборни закон – и Српска ће спровести своје изборе које Европа не мора признати као што не признаје Путина. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *