PISMA IZ TAMNOG VILAJETA – Srce operacije

Kako objasniti činjenicu da nemalo muslimana iz BiH ratuje na strani Kijeva u ukrajinskom sukobu, ali nijedan u Gazi?

Ministarstvo odbrane Rusije iznelo je podatak da je u sukobima u Ukrajini poginulo 90 državljana BiH koji su ratovali na strani nacističkih vlasti u Kijevu. Vredna pažnje je činjenica da nijedan musliman iz Bosne nije otišao u Gazu, ali da izgrednici čiji putevi vode do Islamske države već sada aktivno operišu po Evropi, te da bi njihova sledeća stanica mogla biti Moskva.

SRCE TAJNE OPERACIJE Od početka izbijanja sukoba u Ukrajini, otkrivaju ruski podaci, 207 plaćenika iz BiH učestvovalo je u ratnim dejstvima. Najviše stranih boraca s područja Balkana koji su u protekle dvije godine ratovali na strani Kijeva došlo je iz Hrvatske. Od 335 dobrovoljaca, život je izgubilo njih 152. Sledi BiH, a zatim Albanija odakle je na front otišlo 192 boraca sa bilansom od 87 poginulih. Sa prostora tzv. Kosova u Ukrajinu je, prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, stigao 191 plaćenik, od kojih je 87 poginulo.
Ovo su podaci za zonu konflikta. Za drugi front koji teroristi otvaraju po gradovima Rusije zaduženi su isključivo ukrajinski nacisti i njihovi pomagači islamske veroispovesti. Reći da je brutalna egzekucija žena i djece u „Krokusu“, tržnom centru i koncertnoj dvorani neočekivana – nije ispravno. Čini se da je ovaj krvavi pir deo lanca događaja, od rušenja Sjevernog toka i napada na Kerčki most do ubistva lidera Donjecka i Luganska, Darje Dugine i sličnih akcija na Krimu, u Donbasu, Brjansku i Belgorodu.
Rukopis ovih zlodela upućuju ne samo na ukrajinske službe i muslimanske izvođače već pre svega na obavještajne i bezbjednosne strukture Zapada koje čine srce svih tajnih operacija.

OBUČENI ZA MOSKVU? Iako deluje incidentno, i nedavni slučaj u Austriji, gde su vlasti podigle optužnicu protiv 10 mladića sledbenika islamističke ideologije, može se tumačiti u širem kontekstu. Prvooptuženi je 17-godišnjak iz Bosne i Hercegovine, ranije uočen i evidentiran kroz kontakte s osobama iz miljea ekstremnog i radikalnog islama. Banda je širila „strah i trepet“ u bečkom kvartu Meidlingu, gdje su, noževima, Molotovljevim koktelima, kalašnjikovima i mačetama izazivali strah i ucjenjivali lokalne trgovce.
Nakon što su opljačkali i zapalili indijsku trgovinu mobilnih telefona, napravili su i bombu, piše „Hojte“. Međutim, pljačkanje i zelenašnje nije bila njihova jedina aktivnost. Sve je više indicija o islamističkoj pozadini optuženih, čija se imena spominju u opsežnoj optužnici. Kao glavno mesto okupljanja ove bande navode se prostorije džamije u Meidlingu. Tokom saslušanja neki od maloljetnika su rekli da je njihova grupa slijedila islamističku ideologiju, te da su trojica osumnjičenih navodno bili simpatizeri Islamske države. Da li će nakon stečenog iskustva i obuke kroz koju su prošli privedeni članovi ove grupe, i ko zna koliko njihovih vršnjaka poreklom iz BiH, sledeći zadatak biti vezan za Kijev ili Moskvu? Odgovor na to pitanje teško da će ponuditi istražni organi u Austriji, ali instanca u SAD verovatno ima dublji uvid.
Upravo u tim centralama je osmišljena i kasnije realizovana ideja slanja vojske ubica u Siriju i Irak tokom rata a kasnije i specijalno obučenih ubica na zadatku likvidacija u arapskom svijetu.

NOVO OKUPLJANJE Pokretanje ratova, pljačka tuđih dobara i politička filozofija „zavadi pa vladaj“, odavno, na Zapadu nisu samo režimska politika već stvar mentaliteta. Amerikanci, Englezi, Francuzi i Njemci, kao narodi, postali su ono što rade vjekovima, bezobzirno i bez kajanja. U njihovim planovima nije pošteđen ni naš region, posebno BiH koja, iako pod nadzorom i potpunom kolonijalnom upravom, sa statusom zapadnog rezervata, ipak ima nacionalne lidere spremne da načine važan korak u sklapanju kompromisa. Reč je o četiri zakona i dogovoru vezanom za ulogu stranih sudija u Ustavnom sudu, kao i zatvaranju kancelarije visokog predstavnika, što je u konačnom rezultatu otvorilo vrata EU.
U ovakvo turbulentnim vremenima to je presudno važno, jer gotovo da nije bitno kuda idemo ako idemo zajedno i ako nismo prijetnje jedni drugima, tačnije sami sebi. Zato je ovo poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma najvažniji događaj u državi – važan jer je zajednički i pripada svima. Samo zajedničke pobjede su stvarne pobjede. Pojedinačne i lokalne pobjede jednih nad drugima, komšijama i istorijskom braćom, predstavljaju i kratkoročno i dugoročno strašne poraze.
U vezi s tim trebalo bi markirati da je, nadovezujući se na preporuke Evropske komisije od 12. marta 2024, Evropski savet odlučilo da otvori pregovore o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom. Evropski savet je pozvao EK da pripremi pregovarački okvir sa ciljem da ga ES usvoji u trenutku kada se preduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022, napisano je u zaključcima ES.

BORBA ZA 24 HILJADE EVRA Na ovu temu sa oglašavanjem je požurio i Kristijan Šmit, ali je ekspresno dobio odgovor od predsjednika Republike Srpske: „Kristijan Šmit je lažov, smutljivac i lopov koji u Bosni i Hercegovini stalno i uporno pokušava očuvati svoju dobru platu od 24.000 evra i onda pokušava za nju da se bori. Šmit prvo nema ništa sa evropskim putem jer je lažan, a svi lopovi bježe od svoga lopovluka, pa i on, pokušavajući svim naporima doći na sjednicu Savjeta bezbjednosti UN kada se bude razgovaralo o BiH i smatram da će mu Amerikanci i drugi to upriličiti, što ne znači da je on legalan“, istakao je Dodik, napominjući da Evropljani moraju znati da, ukoliko Šmit bude nametao bilo kakvo rješenje – Republika Srpska će reagovati na način kako je to najavljivano svih prethodnih mjeseci, jer, kako kaže, ako slučajno dođe do intervencije na izborni zakon – i Srpska će sprovesti svoje izbore koje Evropa ne mora priznati kao što ne priznaje Putina. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *