INSTRUMENTALIZACIJA LAŽI

Medijska kampanja protiv Kine

Tokom poslednje četiri godine kineska ekonomija rasla je skoro četiri puta brže od kanadske, gotovo sedam puta brže od italijanske, jedanaest puta brže od britanske, dvanaest puta brže od francuske, osamnaest puta brže od japanske i skoro dvadeset devet puta brže od nemačke privrede

Protekle nedelje u Pekingu su okončana tzv. dva zasedanja – tradicionalno, u ovo doba godine, Svekineski narodni kongres i Svekineska narodna politička konsultativna konferencija svode bilans učinjenog u prethodnoj godini.
Uprkos najavama da će se njena ekonomija naprosto urušiti, a koje slušamo neprekidno već duži niz godina, Kina ima razloga za zadovoljstvo stanjem svoje ekonomije koja je zadržala stopu rasta od preko pet odsto, ali i razloga za zabrinutost imajući u vidu američko zveckanje oružjem na rubovima Evroazije.
Kako bi u javnosti relativizovali održanje impresivne stope ekonomskog i tehnološkog rasta u Kini, neki vodeći američki mediji posegli su za krivotvorenjem stvarne stope američkog ekonomskog rasta.
Biro za ekonomske analize, inače zvanična statistička agencija zadužena za praćenje ekonomskog rasta u SAD, izvestila je da je američki BDP u 2023. porastao za 2,5 odsto. Poređenja radi, kineski BDP lane je uvećan za 5,2 odsto. Međutim, „Volstrit džornal“ objavio je nedavno da je američka ekonomija tokom prošle godine porasla za 3,1 odsto.
Medijsku manipulaciju primetio je i na nju upozorio britanski ekonomista Džon Ros. U autorskom tekstu objavljenom u listu „Čajna dejli“, Ros navodi da je nemoguće izbeći zaključak da se radi o namernom plasiranju lažne vesti u propagandne svrhe i da takvo sramotno i traljavo novinarstvo ne bi trebalo da se pojavljuje u navodno kvalitetnim medijima. „Jednostavno je apsurdna neistina i istinski lažna vest da SAD ‚nadmašuju sve svoje glavne trgovinske partnere‘, ili da Kina ima ‚stagnirajuću ekonomiju‘. Svako ko se potrudi da konsultuje činjenice, što je elementarni uslov za (rad) novinara, lako može otkriti da su takve tvrdnje potpuno lažne“, napisao je Ros.

FRIZIRANE INFORMACIJE Prema Rosu, „Volstrit džornal“ upotrebio je podatke iz poslednjeg kvartala prošle godine, kada je stopa rasta američke ekonomije, u poređenju sa poslednjim kvartalom 2022, zaista iznosila 3,1 odsto, ali se pomenuta stopa rasta ne odnosi na celu 2023. godinu kako je predstavljeno.
Stopa rasta ekonomije u SAD tokom 2023. bila je znatno manja nego u četvrtom kvartalu. Međugodišnja stopa rasta u prvom kvartalu iznosila je svega 1,7 odsto, a u drugom 2,4 odsto. Uzimajući u obzir slab rast američke ekonomije u prvom tromesečju godine i nešto snažniji rast u drugom, rast američke ekonomije lane je u celini iznosio 2,5, a ne 3,1 odsto. „Kako je savršeno lako potražiti stvarnu godišnju stopu rasta, koju su precizno objavile američke statističke vlasti, teško je izbeći zaključak da se radilo o namernoj distorziji u američkim medijima, kako bi se lažno predstavila uvećana stopa rasta ekonomije SAD u 2023. godini“, naveo je Ros.
Ros je zaključio da stvarni statistički podaci o ekonomskom rastu u svetu jasno pokazuju da je kineska ekonomija lane rasla više nego dvostruko brže od američke, što već na prvi pogled ukazuje na to da SAD ne nadmašuju svoje glavne trgovinske partnere, niti da Kina doživljava stagnaciju“ svoje ekonomije. „Bile su to potpuno lažne vesti“, naveo je Ros.
Stopa rasta kineske ekonomije neuporediva je i sa ostatkom G7. „Potpuno pogrešne tvrdnje u vezi sa takvim međunarodnim poređenjima, koje se koriste za propagandu, za razliku od ozbiljne analize ponekad se iznose zato što su podaci uzeti iz izuzetno kratkih vremenskih perioda izvučenih iz konteksta – to su primeri nereprezentativnog statističkog biranja trešanja“, naveo je Ros. Štaviše, Ros ukazuje da šira globalna poređenja ukazuju na izuzetno negativnu situaciju u većini ekonomija globalnog severa i veliki bolji učinak Kine u odnosu na te zemlje.
Za četiri poslednje godine kineska ekonomija je porasla za 20,1 odsto, a evrozona za svega tri odsto. Kineska ekonomija je rasla dva i po puta brže od američke u tom periodu, dok bi se situacija u evrozoni mogla tačno opisati kao izuzetno negativna sa godišnjim prosečnim rastom BDP-a u poslednje četiri godine od svega 0,7 procenata. „Takvi podaci ponovo pokazuju da su tvrdnje zapadnih medija da se Kina suočava sa ekonomskom krizom, a da su zapadne ekonomije dobro, potpuno apsurdne – čista fantazijska propaganda odvojena od stvarnosti“, napominje Ros.
On podseća da je tokom poslednje četiri godine BDP Kanade porastao za 5,4, Italije za 3,1, Velike Britanije za 1,8, Francuske za 1,7, Japana za 1,1 a Nemačke za 0,7 odsto. U istom periodu, podseća Ros, kineska ekonomija je rasla skoro četiri puta brže od kanadske, gotovo sedam puta brže od italijanske, jedanaest puta brže od britanske, 12 puta brže od francuske, 18 puta brže od japanske i skoro 29 puta brže od nemačke.
Ukoliko se još malo šire pogleda, lako je uočiti da je, prema projekcijama MMF-a s početka ove godine, kineska ekonomija od 2019. do 2023. godine porasla za 20,1 odsto, ekonomija Indije za 17,5, Brazila za 7,7, Rusije za 3,7 i Južne Afrike za 0,9 odsto. „Napredak Kine odmah pokazuje zašto je krajnje pogrešno kada se iznesu predlozi da Kina treba da se kreće ka makroekonomskoj strukturi zapadnih ekonomija. Ako Kina usvoji strukturu zapadne ekonomije, onda će, naravno, Kina usporiti na istu stopu rasta kao i zapadne ekonomije“, napominje Ros.
On smatra da je iz unutrašnjih razloga Kine ključno postići uravnoteženu procenu kineske socijalističke ekonomske situacije, a samim tim i zadataka sa kojima se ona suočava, te da su SAD pokrenule „prilično izvanrednu“ propagandnu kampanju, uključujući brojne direktne falsifikate činjenica, u pokušaju da prikriju stvarne međunarodne ekonomske činjenice.
„Činjenično stanje je da je kineska ekonomija, kada je zakoračila u 2024. godinu, daleko prerasla sve druge velike uporedive ekonomije. Ova realnost je u potpunoj suprotnosti sa tvrdnjama zapadnih medija. Ovo, zauzvrat, pokazuje izuzetna izobličenja i falsifikate u američkim i drugim zapadnim medijima o ovoj situaciji. To potvrđuje da, uz nekoliko časnih izuzetaka, zapadnim ekonomskim novinarstvom pre svega dominiraju prilično izvanredne lažne vesti, a ne bilo kakva objektivna analiza“, piše Ros.

KINESKI CILJEVI Ros u svom autorskom članku navodi da je, polazeći od kineskih strategijskih domaćih kriterijuma, Kina postavila jasne ciljeve za svoj ekonomski razvoj u narednoj fazi koja će okončati njenu tranziciju od ekonomije u razvoju ka ekonomiji sa visokim prihodima po standardima Svetske banke. „Izraženo u preciznim brojevima, potpuno je moguće da Kina do 2035. godine udvostruči svoj ukupan prihod ili prihod po glavi stanovnika. Takav rezultat bi značio da Kina odlučno prevazilazi navodnu zamku srednjeg dohotka“, naveo je Ros.
Nasuprot tome, nedavna serija zapadnih izveštaja, koja se široko koristi u antikineskoj propagandi, tvrdi da će kineska ekonomija doživeti naglo usporavanje i da neće uspeti da postigne svoje ciljeve.
Ros navodi niz dokaza za tu vrstu medijskih podvala. Na primer, nedavni članak predsednika Rokfeler internešenela, objavljen u „Fajnenšel tajmsu“, iznosi tvrdnju da kineska ekonomija gubi udeo u odnosu na svoje partnere. „Volstrit džornal“ je naveo da kineska ekonomija šepa u ovoj godini, dok za razliku od toga ekonomiju SAD karakteriše „otporna domaća ekonomija“.
Londonski „Dejli telegraf“ kinesku ekonomiju opisao je kao „stagnirajuću“, a „Vašington post“ tvrdi da pad inflacije i povećanje rasta daju SAD najbolji oporavak u svetu („U SAD iznenađujuće snažna ekonomija nadmašuje sve svoje glavne trgovinske partnere…“).
„Već je primećeno da je 2023. godine kineski BDP porastao za 5,2, a američki za 2,5 odsto, pri čemu je kineska ekonomija rasla više nego dvostruko brže od američke. Ali takođe treba primetiti da je 2023. bila godina rasta iznad trenda za SAD – američki prosečni godišnji rast u periodu od 12 godina je svega 2,3 odsto, a tokom perioda od dve decenije samo 2,1 odsto.
Stoga, iako je prošle godine kineska ekonomija rasla više nego dvostruko brže od američke, taj podatak je zapravo donekle laskav za SAD. Od početka pandemije kineska ekonomija je porasla za 20,1 odsto, a američka za 8,1 odsto, što znači da je ukupan rast kineskog BDP-a od početka pandemije bio dva i po puta veći od američkog, istakao je Ros, iz čega se da zaključiti da za medijske manipulacije stopama ekonomskog rasta u SAD i zapadnom svetu i te kako postoje (neopravdani) razlozi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *