ИНСТРУМЕНТАЛИЗАЦИЈА ЛАЖИ

Медијска кампања против Кине

Током последње четири године кинеска економија расла је скоро четири пута брже од канадске, готово седам пута брже од италијанске, једанаест пута брже од британске, дванаест пута брже од француске, осамнаест пута брже од јапанске и скоро двадесет девет пута брже од немачке привреде

Протекле недеље у Пекингу су окончана тзв. два заседања – традиционално, у ово доба године, Свекинески народни конгрес и Свекинеска народна политичка консултативна конференција своде биланс учињеног у претходној години.
Упркос најавама да ће се њена економија напросто урушити, а које слушамо непрекидно већ дужи низ година, Кина има разлога за задовољство стањем своје економије која је задржала стопу раста од преко пет одсто, али и разлога за забринутост имајући у виду америчко звецкање оружјем на рубовима Евроазије.
Како би у јавности релативизовали одржање импресивне стопе економског и технолошког раста у Кини, неки водећи амерички медији посегли су за кривотворењем стварне стопе америчког економског раста.
Биро за економске анализе, иначе званична статистичка агенција задужена за праћење економског раста у САД, известила је да је амерички БДП у 2023. порастао за 2,5 одсто. Поређења ради, кинески БДП лане је увећан за 5,2 одсто. Међутим, „Волстрит џорнал“ објавио је недавно да је америчка економија током прошле године порасла за 3,1 одсто.
Медијску манипулацију приметио је и на њу упозорио британски економиста Џон Рос. У ауторском тексту објављеном у листу „Чајна дејли“, Рос наводи да је немогуће избећи закључак да се ради о намерном пласирању лажне вести у пропагандне сврхе и да такво срамотно и траљаво новинарство не би требало да се појављује у наводно квалитетним медијима. „Једноставно је апсурдна неистина и истински лажна вест да САД ‚надмашују све своје главне трговинске партнере‘, или да Кина има ‚стагнирајућу економију‘. Свако ко се потруди да консултује чињенице, што је елементарни услов за (рад) новинара, лако може открити да су такве тврдње потпуно лажне“, написао је Рос.

ФРИЗИРАНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ Према Росу, „Волстрит џорнал“ употребио је податке из последњег квартала прошле године, када је стопа раста америчке економије, у поређењу са последњим кварталом 2022, заиста износила 3,1 одсто, али се поменута стопа раста не односи на целу 2023. годину како је представљено.
Стопа раста економије у САД током 2023. била је знатно мања него у четвртом кварталу. Међугодишња стопа раста у првом кварталу износила је свега 1,7 одсто, а у другом 2,4 одсто. Узимајући у обзир слаб раст америчке економије у првом тромесечју године и нешто снажнији раст у другом, раст америчке економије лане је у целини износио 2,5, а не 3,1 одсто. „Како је савршено лако потражити стварну годишњу стопу раста, коју су прецизно објавиле америчке статистичке власти, тешко је избећи закључак да се радило о намерној дисторзији у америчким медијима, како би се лажно представила увећана стопа раста економије САД у 2023. години“, навео је Рос.
Рос је закључио да стварни статистички подаци о економском расту у свету јасно показују да је кинеска економија лане расла више него двоструко брже од америчке, што већ на први поглед указује на то да САД не надмашују своје главне трговинске партнере, нити да Кина доживљава стагнацију“ своје економије. „Биле су то потпуно лажне вести“, навео је Рос.
Стопа раста кинеске економије неупоредива је и са остатком Г7. „Потпуно погрешне тврдње у вези са таквим међународним поређењима, које се користе за пропаганду, за разлику од озбиљне анализе понекад се износе зато што су подаци узети из изузетно кратких временских периода извучених из контекста – то су примери нерепрезентативног статистичког бирања трешања“, навео је Рос. Штавише, Рос указује да шира глобална поређења указују на изузетно негативну ситуацију у већини економија глобалног севера и велики бољи учинак Кине у односу на те земље.
За четири последње године кинеска економија је порасла за 20,1 одсто, а еврозона за свега три одсто. Кинеска економија је расла два и по пута брже од америчке у том периоду, док би се ситуација у еврозони могла тачно описати као изузетно негативна са годишњим просечним растом БДП-а у последње четири године од свега 0,7 процената. „Такви подаци поново показују да су тврдње западних медија да се Кина суочава са економском кризом, а да су западне економије добро, потпуно апсурдне – чиста фантазијска пропаганда одвојена од стварности“, напомиње Рос.
Он подсећа да је током последње четири године БДП Канаде порастао за 5,4, Италије за 3,1, Велике Британије за 1,8, Француске за 1,7, Јапана за 1,1 а Немачке за 0,7 одсто. У истом периоду, подсећа Рос, кинеска економија је расла скоро четири пута брже од канадске, готово седам пута брже од италијанске, једанаест пута брже од британске, 12 пута брже од француске, 18 пута брже од јапанске и скоро 29 пута брже од немачке.
Уколико се још мало шире погледа, лако је уочити да је, према пројекцијама ММФ-а с почетка ове године, кинеска економија од 2019. до 2023. године порасла за 20,1 одсто, економија Индије за 17,5, Бразила за 7,7, Русије за 3,7 и Јужне Африке за 0,9 одсто. „Напредак Кине одмах показује зашто је крајње погрешно када се изнесу предлози да Кина треба да се креће ка макроекономској структури западних економија. Ако Кина усвоји структуру западне економије, онда ће, наравно, Кина успорити на исту стопу раста као и западне економије“, напомиње Рос.
Он сматра да је из унутрашњих разлога Кине кључно постићи уравнотежену процену кинеске социјалистичке економске ситуације, а самим тим и задатака са којима се она суочава, те да су САД покренуле „прилично изванредну“ пропагандну кампању, укључујући бројне директне фалсификате чињеница, у покушају да прикрију стварне међународне економске чињенице.
„Чињенично стање је да је кинеска економија, када је закорачила у 2024. годину, далеко прерасла све друге велике упоредиве економије. Ова реалност је у потпуној супротности са тврдњама западних медија. Ово, заузврат, показује изузетна изобличења и фалсификате у америчким и другим западним медијима о овој ситуацији. То потврђује да, уз неколико часних изузетака, западним економским новинарством пре свега доминирају прилично изванредне лажне вести, а не било каква објективна анализа“, пише Рос.

КИНЕСКИ ЦИЉЕВИ Рос у свом ауторском чланку наводи да је, полазећи од кинеских стратегијских домаћих критеријума, Кина поставила јасне циљеве за свој економски развој у наредној фази која ће окончати њену транзицију од економије у развоју ка економији са високим приходима по стандардима Светске банке. „Изражено у прецизним бројевима, потпуно је могуће да Кина до 2035. године удвостручи свој укупан приход или приход по глави становника. Такав резултат би значио да Кина одлучно превазилази наводну замку средњег дохотка“, навео је Рос.
Насупрот томе, недавна серија западних извештаја, која се широко користи у антикинеској пропаганди, тврди да ће кинеска економија доживети нагло успоравање и да неће успети да постигне своје циљеве.
Рос наводи низ доказа за ту врсту медијских подвала. На пример, недавни чланак председника Рокфелер интернешенела, објављен у „Фајненшел тајмсу“, износи тврдњу да кинеска економија губи удео у односу на своје партнере. „Волстрит џорнал“ је навео да кинеска економија шепа у овој години, док за разлику од тога економију САД карактерише „отпорна домаћа економија“.
Лондонски „Дејли телеграф“ кинеску економију описао је као „стагнирајућу“, а „Вашингтон пост“ тврди да пад инфлације и повећање раста дају САД најбољи опоравак у свету („У САД изненађујуће снажна економија надмашује све своје главне трговинске партнере…“).
„Већ је примећено да је 2023. године кинески БДП порастао за 5,2, а амерички за 2,5 одсто, при чему је кинеска економија расла више него двоструко брже од америчке. Али такође треба приметити да је 2023. била година раста изнад тренда за САД – амерички просечни годишњи раст у периоду од 12 година је свега 2,3 одсто, а током периода од две деценије само 2,1 одсто.
Стога, иако је прошле године кинеска економија расла више него двоструко брже од америчке, тај податак је заправо донекле ласкав за САД. Од почетка пандемије кинеска економија је порасла за 20,1 одсто, а америчка за 8,1 одсто, што значи да је укупан раст кинеског БДП-а од почетка пандемије био два и по пута већи од америчког, истакао је Рос, из чега се да закључити да за медијске манипулације стопама економског раста у САД и западном свету и те како постоје (неоправдани) разлози.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *