Хрватски председник кандидује се за премијера и поручује: Треба нам влада националног спаса

Из СДП-а, на чијој ће листи Милановић бити на предстојећим парламентарним изборима, поручују да су ово најважнији избори у Хрватској од 2000, док из Матице хрватске саопштавају да председник “грубо крши уставни поредак”

Председник Хрватске и кандидат Социјалдемократске партије (СДП) за премијера Зоран Милановић и лидер СДП-а Пеђа Грбин поручили су на седници Главног одбора странке да ће зауставити, како су навели, “хрватску трагедију” и да ће након избора 17. априла у тој земљи “наступити слобода”.

Милановић је, на седници Главног одбора истакао да је случај, како је навео, “инсталирања једног пробисвета” на чело “главног државног хапситеља” у њему пробудио “пркос и бес” и да се због тога бори да се таква пракса више не понавља и да због тога на предстојећим изборима сви правдољубиви и слободољубиви грађани треба да кажу да је доста досадашње политике, објавио је ХРТ.

Милановић је истакао да је Хрватској потребна влада националног спаса и да СДП не сме да изгуби изборе, као и да након њих мора да преузме одговорност за државу и то, како је рекао, на дуго време.

Председник СДП-а Пеђа Грбин истакао је на седници Главног одбора странке да су предстојећи избори најважнији од 2000. године и поручио владајућој Хрватској демократској заједници (ХДЗ) да је немогуће поткупити грађане Хрватске.

Обрт на изборима у Хрватској: Милановић подноси оставку на место председника државе
 
 

Матица хрватска оценила је данас да председник Хрватске Зоран Милановић најавом кандидатуре на парламентарним изборима грубо крши уставни поредак, и позвала га да повуче ту “непромишљену одлуку”.

“По Уставу РХ председник државе не сме бити члан ниједне политичке странке, положио је заклетву да ће бити председник свих грађана Хрватске и не сме да заступа страначке интересе, а камоли да уђе у политичко надметање за Хрватски сабор на листи једне политичке странке”, саопштила је Матица хрватска, преноси Хина.

Поручују да “неподношењем оставке, а истовремено деловањем на изборима, председник грубо крши уставни поредак Републике Хрватске” и позвали га да повуче своју, како кажу, непромишљену одлуку.

У супротном, кажу, “мора бити санкционисан по важећим хрватским законима”.

У Матици су незадовољни и датумом одржавања парламентарних избора радним даном усред недеље, напомињући да Милановић том одлуком наноси штету привреди.

Хрватски Уставни суд саопштио је да ће се у понедељак изјаснити о најави кандидатуре председника Зорана Милановића на предстојећим парламентарним изборима на листи Социјалдемократске партије (СДП).

Милановић је заказао парламентарне изборе за среду 17. април, након распуштања хрватског парламента 14. марта. Он је, такође, најавио да се кандидује као независни и нестраначки кандидат на листи СДП-а.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *