Hrvatski predsednik kandiduje se za premijera i poručuje: Treba nam vlada nacionalnog spasa

Iz SDP-a, na čijoj će listi Milanović biti na predstojećim parlamentarnim izborima, poručuju da su ovo najvažniji izbori u Hrvatskoj od 2000, dok iz Matice hrvatske saopštavaju da predsednik “grubo krši ustavni poredak”

Predsednik Hrvatske i kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) za premijera Zoran Milanović i lider SDP-a Peđa Grbin poručili su na sednici Glavnog odbora stranke da će zaustaviti, kako su naveli, “hrvatsku tragediju” i da će nakon izbora 17. aprila u toj zemlji “nastupiti sloboda”.

Milanović je, na sednici Glavnog odbora istakao da je slučaj, kako je naveo, “instaliranja jednog probisveta” na čelo “glavnog državnog hapsitelja” u njemu probudio “prkos i bes” i da se zbog toga bori da se takva praksa više ne ponavlja i da zbog toga na predstojećim izborima svi pravdoljubivi i slobodoljubivi građani treba da kažu da je dosta dosadašnje politike, objavio je HRT.

Milanović je istakao da je Hrvatskoj potrebna vlada nacionalnog spasa i da SDP ne sme da izgubi izbore, kao i da nakon njih mora da preuzme odgovornost za državu i to, kako je rekao, na dugo vreme.

Predsednik SDP-a Peđa Grbin istakao je na sednici Glavnog odbora stranke da su predstojeći izbori najvažniji od 2000. godine i poručio vladajućoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) da je nemoguće potkupiti građane Hrvatske.

Obrt na izborima u Hrvatskoj: Milanović podnosi ostavku na mesto predsednika države
 
 

Matica hrvatska ocenila je danas da predsednik Hrvatske Zoran Milanović najavom kandidature na parlamentarnim izborima grubo krši ustavni poredak, i pozvala ga da povuče tu “nepromišljenu odluku”.

“Po Ustavu RH predsednik države ne sme biti član nijedne političke stranke, položio je zakletvu da će biti predsednik svih građana Hrvatske i ne sme da zastupa stranačke interese, a kamoli da uđe u političko nadmetanje za Hrvatski sabor na listi jedne političke stranke”, saopštila je Matica hrvatska, prenosi Hina.

Poručuju da “nepodnošenjem ostavke, a istovremeno delovanjem na izborima, predsednik grubo krši ustavni poredak Republike Hrvatske” i pozvali ga da povuče svoju, kako kažu, nepromišljenu odluku.

U suprotnom, kažu, “mora biti sankcionisan po važećim hrvatskim zakonima”.

U Matici su nezadovoljni i datumom održavanja parlamentarnih izbora radnim danom usred nedelje, napominjući da Milanović tom odlukom nanosi štetu privredi.

Hrvatski Ustavni sud saopštio je da će se u ponedeljak izjasniti o najavi kandidature predsednika Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima na listi Socijaldemokratske partije (SDP).

Milanović je zakazao parlamentarne izbore za sredu 17. april, nakon raspuštanja hrvatskog parlamenta 14. marta. On je, takođe, najavio da se kandiduje kao nezavisni i nestranački kandidat na listi SDP-a.

(RT)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *