Eskobar: Globalni jug se približava multipolarnoj Moskvi

Ovo su bili mahniti multipolarni dani u prestonici multipolarnog sveta. Imao sam čast da lično kažem ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da je praktično ceo globalni jug bio predstavljen u sali Lomonosovljevog inovacionog klastera u ponedeljak popodne – neka vrsta neformalnog UN-a i u nekoliko aspekata mnogo efikasnija kada je u pitanju na poštovanje povelje UN. Oči su mu blistale. Lavrov, više od većine, razume pravu moć globalne većine.

Moskva je bila domaćin uzastopne multipolarne konferencije plus drugog sastanka Međunarodnog pokreta rusofila (MIR, u francuskom akronimu, što na ruskom znači „svet“). Uzeti zajedno, diskusije i umrežavanje ponudili su povoljne nagoveštaje o izgradnji istinski reprezentativnog međunarodnog poretka – daleko od propasti i tame nametnute dnevnom redu jedinstvene unipolarne kulture i večnih ratova.

Otvaranje plenarne sednice prvog dana potpalo je pod zvezdanu moć portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove – čija je glavna poruka bila kristalno jasna: „Ne može biti slobode bez slobodne volje“, što bi lako moglo da postane novi kolektivni moto Globalnog juga. „Civilizacijske države“ dale su ton sveukupnoj diskusiji – pošto pomno osmišljavaju nacrte ekonomskog, tehnološkog i kulturnog razvoja u post-zapadnom hegemonističkom svetu.

Profesor međunarodnih odnosa Džang Vejvej na Kineskom institutu Univerziteta Fudan u Šangaju sažeo je četiri ključne tačke kada je reč o tome da Peking pokreće svoju ulogu „novog nezavisnog pola“. To glasi kao sažeti marker gde smo sada:

1. Prema unipolarnom poretku, sve od dolara do kompjuterskih čipova može biti oružje. Ratovi i obojene revolucije su norma.

2.Kina je postala najveća ekonomija na svetu po JPP; najveća trgovinska i industrijska privreda; i trenutno je na čelu Četvrte industrijske revolucije.

3.Kina predlaže model „Ujedini se i napreduj“ umesto zapadnog modela „Zavadi pa vladaj“.

4.Zapad je pokušao da izoluje Rusiju, ali Globalna većina saoseća sa Rusijom. Dakle, Kolektivni Zapad je izolovan od strane ostatka sveta.

Borba kao „teo-politički rat“

Globalna većina je naziv igre. Isto važi i za „zlatnu milijardu“; onih koji profitiraju od unipolarnog trenutka, uglavnom širom kolektivnog Zapada kao i kompradorske elite u satrapijama, u najboljem slučaju ima oko 200 miliona.

U ponedeljak popodne u Moskvi održane su tri paralelne sesije: o Kini i multipolarnom svetu, gde je zvezda bio profesor Vejvej; na posthegemonističkom Zapadu, pod naslovom „Da li je moguće spasiti evropsku civilizaciju?“ – prisustvovalo je nekoliko Evropljana disidenta, akademika, istraživača, aktivista; i glavna poslastica – sa glavnim akterima multipolarnosti.

Imao sam čast da vodim sjajnu sesiju Global Sout, koja je trajala više od tri sata – zapravo je mogla biti ceo dan – i sadržala je nekoliko zadivljujućih prezentacija od strane zvezdane ekipe Afrikanaca, Latinoamerikanaca i Azijaca, od Palestine do Venecuele , uključujući unuka Nelsona Mandele, Mandlu.

To je bio multipolarni globalni jug u punom poletu – jer je moj imperativ bio da otvorim govor za što više ljudi. Kada bi organizatori objavili najveće hitove prezentacija, to bi lako moglo da postane globalni hit.

Mandla Mandela je naglasio da je krajnje vreme da se odmaknemo od unipolarnog sistema kojim dominira Hegemon, „koji nastavlja da podržava Izrael”.

To je upotpunilo beninskog harizmatičnog aktivistu Kemija Sebu – koji briljantno personifikuje afričko vođstvo budućnosti. Na plenarnoj sednici, Seba je predstavio ključni koncept – koji traži da se razvija širom sveta: živimo u „teo-političkom ratu“.

To uredno rezimira zapadni istovremeni hibridni rat protiv islama, šiizma, hrišćanskog pravoslavlja, zapravo svake religije, osim kulta Voke.

Sledećeg dana, drugi kongres Međunarodnog pokreta rusofila ponudio je tri debatne sesije: najrelevantnija je bila – šta drugo – „Informacioni i hibridni rat“.

Imao sam čast da delim binu sa Marijom Zaharovom – i nakon mog izlaganja u stilu slobodnog džeza, fokusiranog na više od 40 godina bavljenja novinarstvom širom planete i iz prve ruke posmatrajući potpunu degradaciju industrije, vodili smo, nadamo se, koristan dijalog o medijima i mekoj moći.

Moj predlog ne samo ruskom Ministarstvu spoljnih poslova već i svima širom globalnog juga bio je direktan: zaboravite na nasleđe/mejnstrim medije koje kontroliše oligarhija, oni su već mrtvi. Nemaju šta relevantno da kažu. Sadašnjost i budućnost oslanjaju se na društvene medije; „alternativna” – koja više nije alternativa, naprotiv; i građanski mediji, na sve to, naravno, treba primeniti najviše standarde novinarstva.

Uveče, pre nego što su svi krenuli na žurku, nekolicina nas je bila pozvana na otvorenu, iskrenu i prosvetljujuću radnu večeru sa ministrom spoljnih poslova Lavrovom u jednoj od veličanstvenih soba sa freskama hotela Metropol, jednog od velikih hotela Evrope od 1905. godine.

Legenda sa opakim smislom za humor

Lavrov je bio opušten, među prijateljima; nakon početnog, zapanjujuće možnog diplomatskog prikaza koji je obuhvatio dosta najvažnijih događaja poslednjih decenija, pa sve do sadašnjeg mraka i propasti, otvorio je sto za naša pitanja, vodeći beleške i detaljno odgovarajući na svako od njih.

Ono što je tako upadljivo kada se već duže vreme, u opuštenom okruženju, suočite licem u lice sa najlegendarnijim diplomatom na svetu, jeste njegova istinska tuga kada se suoči sa besom, netolerancijom i potpunim odsustvom kritičke misli koju pokazuju posebno Evropljani. To je bilo mnogo relevantnije tokom našeg razgovora od činjenice da su odnosi SAD i Rusije na istorijskom minimumu.

Lavrov je ipak i dalje veoma motivisan zbog globalnog juga/globalne većine – i ruskog predsedavanja BRIKS-om ove godine. On je pohvalio indijskog šefa diplomatije Jaishankara i sveobuhvatne odnose sa Kinom. Predložio je da Pokret rusofila treba da preuzme globalnu ulogu, razigrano sugerišući da svi treba da budemo deo pokreta „Normal-o-fili“.

Pa, Lavrov Legenda je takođe poznat po svom opakom smislu za humor. A humor je najefikasniji kada je smrtno ozbiljan. Dakle, evo ključnog zaključka ovih ludih dana u Moskvi: Normalni svetski ljudi, ujedinite se.

Izvor: https://www.zerohedge.com/geopolitical/escobar-global-south-converges-multipolar-moscow

Jedan komentar

  1. Sergej Lavrov je vanserijski diplomata i gospodin – od glave do pete, neuporediv sa bilo kojim zapadnim.

    Da, humor je NAJOZBILJNIJI koncizan način izražavanja misli – ko ga razume.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *