Ескобар: Глобални југ се приближава мултиполарној Москви

Ово су били махнити мултиполарни дани у престоници мултиполарног света. Имао сам част да лично кажем руском министру спољних послова Сергеју Лаврову да је практично цео глобални југ био представљен у сали Ломоносовљевог иновационог кластера у понедељак поподне – нека врста неформалног УН-а и у неколико аспеката много ефикаснија када је у питању на поштовање повеље УН. Очи су му блистале. Лавров, више од већине, разуме праву моћ глобалне већине.

Москва је била домаћин узастопне мултиполарне конференције плус другог састанка Међународног покрета русофила (МИР, у француском акрониму, што на руском значи „свет“). Узети заједно, дискусије и умрежавање понудили су повољне наговештаје о изградњи истински репрезентативног међународног поретка – далеко од пропасти и таме наметнуте дневном реду јединствене униполарне културе и вечних ратова.

Отварање пленарне седнице првог дана потпало је под звездану моћ портпаролке Министарства спољних послова Марије Захарове – чија је главна порука била кристално јасна: „Не може бити слободе без слободне воље“, што би лако могло да постане нови колективни мото Глобалног југа. „Цивилизацијске државе“ дале су тон свеукупној дискусији – пошто помно осмишљавају нацрте економског, технолошког и културног развоја у пост-западном хегемонистичком свету.

Професор међународних односа Џанг Вејвеј на Кинеском институту Универзитета Фудан у Шангају сажео је четири кључне тачке када је реч о томе да Пекинг покреће своју улогу „новог независног пола“. То гласи као сажети маркер где смо сада:

1. Према униполарном поретку, све од долара до компјутерских чипова може бити оружје. Ратови и обојене револуције су норма.

2.Кина је постала највећа економија на свету по ЈПП; највећа трговинска и индустријска привреда; и тренутно је на челу Четврте индустријске револуције.

3.Кина предлаже модел „Уједини се и напредуј“ уместо западног модела „Завади па владај“.

4.Запад је покушао да изолује Русију, али Глобална већина саосећа са Русијом. Дакле, Колективни Запад је изолован од стране остатка света.

Борба као „тео-политички рат“

Глобална већина је назив игре. Исто важи и за „златну милијарду“; оних који профитирају од униполарног тренутка, углавном широм колективног Запада као и компрадорске елите у сатрапијама, у најбољем случају има око 200 милиона.

У понедељак поподне у Москви одржане су три паралелне сесије: о Кини и мултиполарном свету, где је звезда био професор Вејвеј; на постхегемонистичком Западу, под насловом „Да ли је могуће спасити европску цивилизацију?“ – присуствовало је неколико Европљана дисидента, академика, истраживача, активиста; и главна посластица – са главним актерима мултиполарности.

Имао сам част да водим сјајну сесију Глобал Соут, која је трајала више од три сата – заправо је могла бити цео дан – и садржала је неколико задивљујућих презентација од стране звездане екипе Африканаца, Латиноамериканаца и Азијаца, од Палестине до Венецуеле , укључујући унука Нелсона Манделе, Мандлу.

То је био мултиполарни глобални југ у пуном полету – јер је мој императив био да отворим говор за што више људи. Када би организатори објавили највеће хитове презентација, то би лако могло да постане глобални хит.

Мандла Мандела је нагласио да је крајње време да се одмакнемо од униполарног система којим доминира Хегемон, „који наставља да подржава Израел”.

То је употпунило бенинског харизматичног активисту Кемија Себу – који бриљантно персонификује афричко вођство будућности. На пленарној седници, Себа је представио кључни концепт – који тражи да се развија широм света: живимо у „тео-политичком рату“.

То уредно резимира западни истовремени хибридни рат против ислама, шиизма, хришћанског православља, заправо сваке религије, осим култа Воке.

Следећег дана, други конгрес Међународног покрета русофила понудио је три дебатне сесије: најрелевантнија је била – шта друго – „Информациони и хибридни рат“.

Имао сам част да делим бину са Маријом Захаровом – и након мог излагања у стилу слободног џеза, фокусираног на више од 40 година бављења новинарством широм планете и из прве руке посматрајући потпуну деградацију индустрије, водили смо, надамо се, користан дијалог о медијима и мекој моћи.

Мој предлог не само руском Министарству спољних послова већ и свима широм глобалног југа био је директан: заборавите на наслеђе/мејнстрим медије које контролише олигархија, они су већ мртви. Немају шта релевантно да кажу. Садашњост и будућност ослањају се на друштвене медије; „алтернативна” – која више није алтернатива, напротив; и грађански медији, на све то, наравно, треба применити највише стандарде новинарства.

Увече, пре него што су сви кренули на журку, неколицина нас је била позвана на отворену, искрену и просветљујућу радну вечеру са министром спољних послова Лавровом у једној од величанствених соба са фрескама хотела Метропол, једног од великих хотела Европе од 1905. године.

Легенда са опаким смислом за хумор

Лавров је био опуштен, међу пријатељима; након почетног, запањујуће можног дипломатског приказа који је обухватио доста најважнијих догађаја последњих деценија, па све до садашњег мрака и пропасти, отворио је сто за наша питања, водећи белешке и детаљно одговарајући на свако од њих.

Оно што је тако упадљиво када се већ дуже време, у опуштеном окружењу, суочите лицем у лице са најлегендарнијим дипломатом на свету, јесте његова истинска туга када се суочи са бесом, нетолеранцијом и потпуним одсуством критичке мисли коју показују посебно Европљани. То је било много релевантније током нашег разговора од чињенице да су односи САД и Русије на историјском минимуму.

Лавров је ипак и даље веома мотивисан због глобалног југа/глобалне већине – и руског председавања БРИКС-ом ове године. Он је похвалио индијског шефа дипломатије Јаисханкара и свеобухватне односе са Кином. Предложио је да Покрет русофила треба да преузме глобалну улогу, разиграно сугеришући да сви треба да будемо део покрета „Нормал-о-фили“.

Па, Лавров Легенда је такође познат по свом опаком смислу за хумор. А хумор је најефикаснији када је смртно озбиљан. Дакле, ево кључног закључка ових лудих дана у Москви: Нормални светски људи, уједините се.

Извор: https://www.zerohedge.com/geopolitical/escobar-global-south-converges-multipolar-moscow

Један коментар

  1. Јелена

    Сергеј Лавров је вансеријски дипломата и господин – од главе до пете, неупоредив са било којим западним.

    Да, хумор је НАЈОЗБИЉНИЈИ концизан начин изражавања мисли – ко га разуме.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *