FICO KIJEVU OBEĆAO VETO ZA NATO

Slovačko-ukrajinski odnosi

Premijer Slovačke, tokom prve posete Ukrajini, saopštio je da neće kočiti nastojanje te susedne zemlje da uđe u Evropsku uniju, ali i naglasio da će biti protiv njenog ulaska u zapadnu vojnu alijanse, „jer bi to značilo početak trećeg svetskog rata“

Premijer Slovačke Robert Fico, čija je zemlja članica Evropske unije i NATO-a, ne prestaje da ljuti Brisel i Kijev stavovima suprotnim onima koje imaju Kolektivni zapad i Ukrajina, gde ga zvaničnici i mediji smatraju proruskim političarem, prvenstveno zbog njegovih „jeretičkih“ gledišta u vezi sa rusko-ukrajinskim ratom koji, bezmalo, traje dve godine. Novi povod za ljutnju svojim kritičarima Fico je dao pre i tokom prošlonedeljne prve posete Ukrajini, kada je izrekao dosta toga što nije po volji režimu Vladimira Zelenskog i bloku zapadnih zemalja, koje taj poljuljani režim snažno pomažu u ratu protiv Rusije, obećavajući mu i skori ulazak Ukrajine u evroatlantske integracije. Posle razgovarao sa kolegom Denisom Šmigaljom, koji je, uprkos razlikama u gledištima, protekao, po oceni obojice, „u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi“, najsnažniji odjek dobila je Ficova izjava da Slovačka podržava težnje Ukrajine da se, uz ispunjavanje svih utvrđenih uslova, priključi EU, ali ne i njenu želju da postane članica NATO-a. Time je slovački premijer još jednom potvrdio da se čvrsto drži obećanja datih biračima koji su ga, minulog oktobra, izglasali za predsednika vlade. Valja podsetiti da je Fico, odmah po preuzimanju dužnosti, blokirao odluku prethodne vlade o slanju naoružanja Ukrajini, vrednog više od 40 miliona dolara, i poručio Kijevu da ubuduće može da računa samo na humanitarnu i civilnu pomoć slovačke države.

SASTANAK U UŽGORODU Zanimljivo je da su se Fico i Šmigalj sastali u Užgorodu, gradu na ukrajinskom zapadu, a ne u Kijevu, što su mnogi protumačili kao želju slovačkog premijera da izbegne susret sa Zelenskim koji je, više puta, oštro kritikovao njegov kabinet zbog uskraćivanja vojne pomoći Ukrajini i, istovremeno, iskazivanja razumevanja za rusku „agresiju“, odnosno nerazumevanja za sankcije zapadnih zemalja Moskvi. Neobično je, na izvestan način, bilo i to što je Fico, uoči odlaska u Ukrajinu, medije detaljno obavestio o svemu što je namerio da kaže svom domaćinu.
„Reći ću mu da sam protiv članstva Ukrajine u NATO-u i da ću staviti veto, jer bi to dovelo do trećeg svetskog rata“, rekao je tada Fico i dodao da „Ukrajina nije nezavisna i suverena zemlja već pod totalnim uticajem i kontrolom Sjedinjenih Američkih Država“. Uz to je naglasio da Ukrajina od Slovačke „neće dobiti nikakvo oružje“, pošto njegova vlada ne veruje da se aktuelni konflikt može rešiti vojnim sredstvima. Fico je, pred put, kroz izjavu slovačkom javnom servisu TV RTVS, poručio Ukrajincima da je „nerealno očekivati da će Rusi napustiti Krim, Donbas i Lugansk“, i zaključio da je „ustupanje dela ukrajinske teritorije Rusiji jedini način da se okonča rat sa Rusijom“.
Na ovaj poslednji Ficov stav urgentno je reagovalo Ministarstvo spoljnih poslova u Kijevu, koje ga je nazvalo „skandaloznim“ i ukazalo na to da „ne može biti kompromisa u pogledu teritorijalnog integriteta Ukrajine“. Slovačkom premijeru je, istovremeno, stavljeno do znanja da „bez bezbednosti Ukrajine, neće biti ni bezbednosti Slovačke i čitave Evrope“. Poslednji razlog za ljutnju Ukrajincima i njihovim zapadnim saveznicima Fico je dao tvrdnjom da je život u Kijevu „apsolutno normalan“, odnosno da u njemu nema rata. Ona je došla samo nekoliko sati nakon što su mediji preneli da su ruske snage granatirale ukrajinsku prestonicu.

REZULTATI RAZGOVORA Nakon sastanka dvojice premijera, za koji je vladalo veliko interesovanje, pojedini zapadni mediji su konstatovali da je Fico u dijalogu bio „mekši“ nego što se očekivalo, odnosno da je, donekle, „spustio loptu“ i nije sasvim iskočio iz okvira briselske politike. Kao ključne dokaze za to istakli su njegovo obećanje da će Slovačka nastaviti da podržava teritorijalni integritet Ukrajine i njen put ka EU, da će slovačke firme moći da nastave izvoz naoružanja u Ukrajinu („neće biti vojne pomoći države“), da njegova vlada neće blokirati novi plan EU o 50 milijardi pomoći Ukrajini i da će podržati mirovni plan Zelenskog za okončanje rusko-ukrajinskog rata.
Fico je svoje viđenje susreta sa Šmigaljom, a u cilju preciznog obaveštavanja domaće i inostrane javnosti, izneo u videu, objavljenom na društvenim mrežama. Počeo je napomenom da su on i ukrajinski premijer iskazali potpuno suprotna mišljenja o više pitanja, od kojih je na prvo mesto stavio rat u Ukrajini. „Ponovio sam premijeru da ne verujem u vojno rešenje tog sukoba, a kao Slovena posebno me uznemirava što se odvija uzajamno ubijanje Slovena u ime nekih geopolitičkih interesa. Upravo zbog toga sam rekao i da će moja vlada podržati bilo koji mirovni plan“, naveo je Fico. Ne negirajući da to znači i podršku planu Zelenskog, Fico je ponovio da je uveren da njegov plan, koji zahteva i vraćanje Ukrajini oblasti koje su sada pod kontrolom Rusije, nije realan i izvodljiv. Podsetio je da će i taj plan biti razmatran na velikom mirovnom samitu u Švajcarskoj, na kome se naći predstavnici svih velikih država.
Kao tačku oštrog spora u razgovoru sa svojim domaćinom, Fico je označio Šmigaljevo negiranje da SAD imaju veliki uticaj na ukupna zbivanja u Ukrajini, a posebno na politički život. Reč je, inače, o njegovoj često isticanoj tvrdnji koja, u suštini, predstavlja i većinsko uverenje Slovaka da su za rusko-ukrajinski rat glavni krivci Kijev i Zapad sa Amerikom na čelu.
Posebno izraženo neslaganje, prema Ficovom navodu, ispoljeno je o pitanju eventualnog ulaska Ukrajine u NATO, što ta zemlja sve snažnije zahteva i za šta ima podršku članica zapadne vojne alijanse. Slovaci i njihova vlada to vide kao veliku opasnost, što su iskazali tokom kampanje za parlamentarne izbore na kojima je pobedila Ficova stranka SMER. „Rekao sam da Ukrajina treba da bude nezavisna, da se razvija i da bude slobodna“, napisao je Fico. Dodavši da se odluke Ukrajine moraju poštovati, on je ukazao i da članice NATO-a, među kojima je i Slovačka, imaju pravo da to prihvate ili odbace. „Više puta sam rekao da bih blokirao to (ukrajinsko) članstvo kada bih bio premijer u trenutku ratifikacije“, zaključio je Fico.
Iz dijaloga slovačkog i ukrajinskog premijera proistekla je i jedna vest značajna za Evropu, a to je da će ruski gas nastaviti da teče preko Ukrajine i 2025. godine. Fico je, navodeći da će detalji sporazuma o tome biti dogovoreni „u bliskoj budućnosti“, rekao da će to omogućiti da Slovačka i dalje distribuira gas „što će koristiti Austriji i Italiji“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *