ФИЦО КИЈЕВУ ОБЕЋАО ВЕТО ЗА НАТО

Словачко-украјински односи

Премијер Словачке, током прве посете Украјини, саопштио је да неће кочити настојање те суседне земље да уђе у Европску унију, али и нагласио да ће бити против њеног уласка у западну војну алијансе, „јер би то значило почетак трећег светског рата“

Премијер Словачке Роберт Фицо, чија је земља чланица Европске уније и НАТО-а, не престаје да љути Брисел и Кијев ставовима супротним онима које имају Колективни запад и Украјина, где га званичници и медији сматрају проруским политичарем, првенствено због његових „јеретичких“ гледишта у вези са руско-украјинским ратом који, безмало, траје две године. Нови повод за љутњу својим критичарима Фицо је дао пре и током прошлонедељне прве посете Украјини, када је изрекао доста тога што није по вољи режиму Владимира Зеленског и блоку западних земаља, које тај пољуљани режим снажно помажу у рату против Русије, обећавајући му и скори улазак Украјине у евроатлантске интеграције. После разговарао са колегом Денисом Шмигаљом, који је, упркос разликама у гледиштима, протекао, по оцени обојице, „у пријатељској и конструктивној атмосфери“, најснажнији одјек добила је Фицова изјава да Словачка подржава тежње Украјине да се, уз испуњавање свих утврђених услова, прикључи ЕУ, али не и њену жељу да постане чланица НАТО-а. Тиме је словачки премијер још једном потврдио да се чврсто држи обећања датих бирачима који су га, минулог октобра, изгласали за председника владе. Ваља подсетити да је Фицо, одмах по преузимању дужности, блокирао одлуку претходне владе о слању наоружања Украјини, вредног више од 40 милиона долара, и поручио Кијеву да убудуће може да рачуна само на хуманитарну и цивилну помоћ словачке државе.

САСТАНАК У УЖГОРОДУ Занимљиво је да су се Фицо и Шмигаљ састали у Ужгороду, граду на украјинском западу, а не у Кијеву, што су многи протумачили као жељу словачког премијера да избегне сусрет са Зеленским који је, више пута, оштро критиковао његов кабинет због ускраћивања војне помоћи Украјини и, истовремено, исказивања разумевања за руску „агресију“, односно неразумевања за санкције западних земаља Москви. Необично је, на известан начин, било и то што је Фицо, уочи одласка у Украјину, медије детаљно обавестио о свему што је намерио да каже свом домаћину.
„Рећи ћу му да сам против чланства Украјине у НАТО-у и да ћу ставити вето, јер би то довело до трећег светског рата“, рекао је тада Фицо и додао да „Украјина није независна и суверена земља већ под тоталним утицајем и контролом Сједињених Америчких Држава“. Уз то је нагласио да Украјина од Словачке „неће добити никакво оружје“, пошто његова влада не верује да се актуелни конфликт може решити војним средствима. Фицо је, пред пут, кроз изјаву словачком јавном сервису ТВ РТВС, поручио Украјинцима да је „нереално очекивати да ће Руси напустити Крим, Донбас и Луганск“, и закључио да је „уступање дела украјинске територије Русији једини начин да се оконча рат са Русијом“.
На овај последњи Фицов став ургентно је реаговало Министарство спољних послова у Кијеву, које га је назвало „скандалозним“ и указало на то да „не може бити компромиса у погледу територијалног интегритета Украјине“. Словачком премијеру је, истовремено, стављено до знања да „без безбедности Украјине, неће бити ни безбедности Словачке и читаве Европе“. Последњи разлог за љутњу Украјинцима и њиховим западним савезницима Фицо је дао тврдњом да је живот у Кијеву „апсолутно нормалан“, односно да у њему нема рата. Она је дошла само неколико сати након што су медији пренели да су руске снаге гранатирале украјинску престоницу.

РЕЗУЛТАТИ РАЗГОВОРА Након састанка двојице премијера, за који је владало велико интересовање, поједини западни медији су констатовали да је Фицо у дијалогу био „мекши“ него што се очекивало, односно да је, донекле, „спустио лопту“ и није сасвим искочио из оквира бриселске политике. Као кључне доказе за то истакли су његово обећање да ће Словачка наставити да подржава територијални интегритет Украјине и њен пут ка ЕУ, да ће словачке фирме моћи да наставе извоз наоружања у Украјину („неће бити војне помоћи државе“), да његова влада неће блокирати нови план ЕУ о 50 милијарди помоћи Украјини и да ће подржати мировни план Зеленског за окончање руско-украјинског рата.
Фицо је своје виђење сусрета са Шмигаљом, а у циљу прецизног обавештавања домаће и иностране јавности, изнео у видеу, објављеном на друштвеним мрежама. Почео је напоменом да су он и украјински премијер исказали потпуно супротна мишљења о више питања, од којих је на прво место ставио рат у Украјини. „Поновио сам премијеру да не верујем у војно решење тог сукоба, а као Словена посебно ме узнемирава што се одвија узајамно убијање Словена у име неких геополитичких интереса. Управо због тога сам рекао и да ће моја влада подржати било који мировни план“, навео је Фицо. Не негирајући да то значи и подршку плану Зеленског, Фицо је поновио да је уверен да његов план, који захтева и враћање Украјини области које су сада под контролом Русије, није реалан и изводљив. Подсетио је да ће и тај план бити разматран на великом мировном самиту у Швајцарској, на коме се наћи представници свих великих држава.
Као тачку оштрог спора у разговору са својим домаћином, Фицо је означио Шмигаљево негирање да САД имају велики утицај на укупна збивања у Украјини, а посебно на политички живот. Реч је, иначе, о његовој често истицаној тврдњи која, у суштини, представља и већинско уверење Словака да су за руско-украјински рат главни кривци Кијев и Запад са Америком на челу.
Посебно изражено неслагање, према Фицовом наводу, испољено је о питању евентуалног уласка Украјине у НАТО, што та земља све снажније захтева и за шта има подршку чланица западне војне алијансе. Словаци и њихова влада то виде као велику опасност, што су исказали током кампање за парламентарне изборе на којима је победила Фицова странка СМЕР. „Рекао сам да Украјина треба да буде независна, да се развија и да буде слободна“, написао је Фицо. Додавши да се одлуке Украјине морају поштовати, он је указао и да чланице НАТО-а, међу којима је и Словачка, имају право да то прихвате или одбаце. „Више пута сам рекао да бих блокирао то (украјинско) чланство када бих био премијер у тренутку ратификације“, закључио је Фицо.
Из дијалога словачког и украјинског премијера проистекла је и једна вест значајна за Европу, а то је да ће руски гас наставити да тече преко Украјине и 2025. године. Фицо је, наводећи да ће детаљи споразума о томе бити договорени „у блиској будућности“, рекао да ће то омогућити да Словачка и даље дистрибуира гас „што ће користити Аустрији и Италији“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *