“Al Džazira”: Izrael pristao na sporazum o prekidu vatre, Hamas načelno saglasan

Katarski pregovarači čekaju konačan odgovor zvaničnika Hamasa, koji su pozdravili plan

Izrael je pristao na predlog o prekidu vatre kojim bi se zaustavio rat protiv Hamasa, izvestila je “Al Džazira”, pozivajući se na katarsko ministarstvo spoljnih poslova. Hamas je navodno dao “pozitivan” odgovor na taj plan.

Plan o prekidu vatre sastavljen je u Parizu proteklog vikenda, a katarske i egipatske diplomate posredovale su između Izraela i palestinske militantne grupe. 

“Izrael se složio sa predlogom o prekidu vatre i imamo početnu pozitivnu potvrdu Hamasa”, rekao je portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova. “Čekamo njihov odgovor”, dodao je portparol.

Predloženi prekid vatre biće sproveden u tri faze, navodi se u saopštenju Hamasa koje je ranije ove nedelje preneo Rojters. U prvoj fazi bi se borbe zaustavile na 40 dana dok bi Hamas predao žene, decu i starije ljude koje još uvek drži u zarobljeništvu. Za to vreme, velike isporuke hrane i lekova u Gazu bi se nastavile.

Pregovori o oslobađanju talaca u Gazi sve izvesniji: Dva meseca pauze
 

U narednim fazama Hamas bi predao zarobljene izraelske vojnike i tela stradalih, u zamenu za dalju isporuku pomoći i oslobađanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

“Vojne operacije na obe strane će prestati tokom tri faze”, naveli su militanti, dodajući da će se još pregovarati o broju palestinskih zatvorenika koji će biti oslobođeni.

Predlog je kompromisno rešenje koje nijednoj strani ne pruža sve – Hamas je zahtevao potpuno povlačenje Izraela iz Gaze, dok je izraelski premijer Benjamin Netanjahu nedeljama poručivao da neće stati dok ne postigne “potpunu pobedu” nad Hamasom.

Izrael se suočio sa međunarodnom osudom zbog svoje operacije u Gazi, a njegovi najveći saveznici – SAD i Velika Britanija – nagovestili su ove sedmice da bi uskoro mogli da priznaju nezavisnu Palestinu. Takav ishod bio bi politička katastrofa za Netanjahua, koji je prošlog meseca razbesneo Vašington i London kada je potpuno odbacio rešenje dve države za višedecenijski sukob sa Palestincima.

Hamas je 7. oktobra napao Izrael ubivši oko 1.200 ljudi i uzevši otprilike 240 kao taoce. Izrael je odgovorio ofanzivom na Pojas Gaze tokom koje je poginulo više od 27.000 Palestinaca je poginulo, od čega dve trećine žena i dece, a čitava enklava skoro pa sravnjena sa zemljom.

(RT)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *