“Ал Џазира”: Израел пристао на споразум о прекиду ватре, Хамас начелно сагласан

Катарски преговарачи чекају коначан одговор званичника Хамаса, који су поздравили план

Израел је пристао на предлог о прекиду ватре којим би се зауставио рат против Хамаса, известила је “Ал Џазира”, позивајући се на катарско министарство спољних послова. Хамас је наводно дао “позитиван” одговор на тај план.

План о прекиду ватре састављен је у Паризу протеклог викенда, а катарске и египатске дипломате посредовале су између Израела и палестинске милитантне групе. 

“Израел се сложио са предлогом о прекиду ватре и имамо почетну позитивну потврду Хамаса”, рекао је портпарол катарског Министарства спољних послова. “Чекамо њихов одговор”, додао је портпарол.

Предложени прекид ватре биће спроведен у три фазе, наводи се у саопштењу Хамаса које је раније ове недеље пренео Ројтерс. У првој фази би се борбе зауставиле на 40 дана док би Хамас предао жене, децу и старије људе које још увек држи у заробљеништву. За то време, велике испоруке хране и лекова у Газу би се наставиле.

Преговори о ослобађању талаца у Гази све извеснији: Два месеца паузе
 

У наредним фазама Хамас би предао заробљене израелске војнике и тела страдалих, у замену за даљу испоруку помоћи и ослобађање палестинских затвореника из израелских затвора.

“Војне операције на обе стране ће престати током три фазе”, навели су милитанти, додајући да ће се још преговарати о броју палестинских затвореника који ће бити ослобођени.

Предлог је компромисно решење које ниједној страни не пружа све – Хамас је захтевао потпуно повлачење Израела из Газе, док је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху недељама поручивао да неће стати док не постигне “потпуну победу” над Хамасом.

Израел се суочио са међународном осудом због своје операције у Гази, а његови највећи савезници – САД и Велика Британија – наговестили су ове седмице да би ускоро могли да признају независну Палестину. Такав исход био би политичка катастрофа за Нетанјахуа, који је прошлог месеца разбеснео Вашингтон и Лондон када је потпуно одбацио решење две државе за вишедеценијски сукоб са Палестинцима.

Хамас је 7. октобра напао Израел убивши око 1.200 људи и узевши отприлике 240 као таоце. Израел је одговорио офанзивом на Појас Газе током које је погинуло више од 27.000 Палестинаца је погинуло, од чега две трећине жена и деце, а читава енклава скоро па сравњена са земљом.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *