Decenija saradnje NIS-a i Srpskog hemijskog društva

PODRŠKA MLADIM TALENTIMA

Srpsko hemijsko društvo nedavno je dodelilo zahvalnicu kompaniji NIS za partnerstvo koje neguju već deset godina kroz NIS-ov program „Energija znanja“. Da je ono zaista uspešno, potvrđuju rezultati koje naši mladi hemičari ostvaruju na domaćim i međunarodnim takmičenjima iz ove nauke. Ovo partnerstvo ne samo da omogućava mladima da se takmiče i uče u zemlji i inostranstvu već ih i ohrabruje i podstiče da se opredele za hemijske nauke u svom daljem obrazovanju.
Od 2012. godine, otkako Srbija učestvuje na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi, najznačajnijem takmičenju srednjoškolaca iz hemije, osvojeno je ukupno 40 medalja (jedna zlatna, 13 srebrnih i 26 bronzanih), kao i četiri pohvalnice. Prošle godine su članovi srpske ekipe ostvarili veoma zapažen uspeh na 55. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi, koja je održana u Cirihu u Švajcarskoj, a kući su se vratili sa dva bronzana i jednim srebrnim odličjem.


„Kao predsednik Srpskog hemijskog društva i mentor ekipe, želim da naglasim da postignut uspeh ne bi bio moguć bez značajne i kontinuirane podrške Naftne industrije Srbije u okviru programa ‚Energija znanja‘. Podrška NIS-a omogućava izbor najboljih takmičara u ekipu, pripreme ekipe i odlazak na Olimpijadu. Učešće učenika na ovom, najprestižnijem takmičenju srednjoškolaca iz hemije, može imati odlučujući značaj za razvoj njihove buduće karijere. Očekujem da će mnogi od njih biti istaknuti članovi naše naučne zajednice i Srpskog hemijskog društva. Jasno je da je za korišćenje njihovog potencijala potrebno značajno ulaganje, kako države, tako i privatnog sektora, u istraživanja u hemiji, što bi bilo od koristi za opšti društveni razvoj“, rekao je prof. dr Dušan Sladić, predsednik Srpskog hemijskog društva.
Kroz podršku prirodnim naukama, NIS mladima pruža mogućnost da već u srednjoj školi odaberu zanimanje kojim bi se bavili, što je pravi „vetar u leđa“ u ostvarivanju njihovih snova. Takođe, kompanija zapošljava veliki broj kadrova ovog profila, ali i stipendira najbolje studente i pruža im mogućnost da se nakon završenih studija zaposle u kompaniji. U NIS-u kažu da je podrška mladim talentima od velikog značaja za celokupnu industriju i da kompanija želi da doprinese da oni svoje znanje iskažu na međunarodnom nivou, ali i da se pripreme za obavljanje svojih budućih poslovnih zadataka. Ulaganjem u prirodne nauke, mladi sada mogu da se bave naučnim radom i u svojoj zemlji i da jednog dana budu istaknuti članovi naše naučne zajednice.


Kroz program „Energija znanja“, koji je pokrenut 2012. godine, NIS ostvaruje saradnju sa obrazovnim i naučnim institucijama u zemlji i inostranstvu, poboljšava uslove za realizaciju nastave i naučnih aktivnosti u školama i na fakultetima u Srbiji, podržava razvoj prirodnih nauka i stipendira najbolje studente u skladu sa kadrovskim potrebama kompanije i tržišta u celini.
Iz NIS-a navode da će i u godinama koje dolaze nastaviti da pružaju podršku mladim talentima, u cilju kreiranja njihove bolje budućnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *