Деценија сарадње НИС-а и Српског хемијског друштва

ПОДРШКА МЛАДИМ ТАЛЕНТИМА

Српско хемијско друштво недавно је доделило захвалницу компанији НИС за партнерство које негују већ десет година кроз НИС-ов програм „Енергија знања“. Да је оно заиста успешно, потврђују резултати које наши млади хемичари остварују на домаћим и међународним такмичењима из ове науке. Ово партнерство не само да омогућава младима да се такмиче и уче у земљи и иностранству већ их и охрабрује и подстиче да се определе за хемијске науке у свом даљем образовању.
Од 2012. године, откако Србија учествује на Међународној хемијској олимпијади, најзначајнијем такмичењу средњошколаца из хемије, освојено је укупно 40 медаља (једна златна, 13 сребрних и 26 бронзаних), као и четири похвалнице. Прошле године су чланови српске екипе остварили веома запажен успех на 55. Међународној хемијској олимпијади, која је одржана у Цириху у Швајцарској, а кући су се вратили са два бронзана и једним сребрним одличјем.


„Као председник Српског хемијског друштва и ментор екипе, желим да нагласим да постигнут успех не би био могућ без значајне и континуиране подршке Нафтне индустрије Србије у оквиру програма ‚Енергија знања‘. Подршка НИС-а омогућава избор најбољих такмичара у екипу, припреме екипе и одлазак на Олимпијаду. Учешће ученика на овом, најпрестижнијем такмичењу средњошколаца из хемије, може имати одлучујући значај за развој њихове будуће каријере. Очекујем да ће многи од њих бити истакнути чланови наше научне заједнице и Српског хемијског друштва. Јасно је да је за коришћење њиховог потенцијала потребно значајно улагање, како државе, тако и приватног сектора, у истраживања у хемији, што би било од користи за општи друштвени развој“, рекао је проф. др Душан Сладић, председник Српског хемијског друштва.
Кроз подршку природним наукама, НИС младима пружа могућност да већ у средњој школи одаберу занимање којим би се бавили, што је прави „ветар у леђа“ у остваривању њихових снова. Такође, компанија запошљава велики број кадрова овог профила, али и стипендира најбоље студенте и пружа им могућност да се након завршених студија запосле у компанији. У НИС-у кажу да је подршка младим талентима од великог значаја за целокупну индустрију и да компанија жели да допринесе да они своје знање искажу на међународном нивоу, али и да се припреме за обављање својих будућих пословних задатака. Улагањем у природне науке, млади сада могу да се баве научним радом и у својој земљи и да једног дана буду истакнути чланови наше научне заједнице.


Кроз програм „Енергија знања“, који је покренут 2012. године, НИС остварује сарадњу са образовним и научним институцијама у земљи и иностранству, побољшава услове за реализацију наставе и научних активности у школама и на факултетима у Србији, подржава развој природних наука и стипендира најбоље студенте у складу са кадровским потребама компаније и тржишта у целини.
Из НИС-а наводе да ће и у годинама које долазе наставити да пружају подршку младим талентима, у циљу креирања њихове боље будућности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *