PRVIH PEDESET GODINA

Naziv foruma, Povezivanje, preplitanje i prožimanje muzičke pedagogije, izvođaštva i stvaralaštva na primeru muzičke ličnosti Vere Milanković, objasnio je višestruku ulogu koju je kompozitorka imala u našem muzičkom životu i onima koji nisu pratili njen put

Krajem oktobra u prostorijama Rektorata Univerziteta umetnosti u Beogradu na Kosančićevom vencu održan je 26. međunarodni Pedagoški forum scenskih umetnosti, ovog puta posvećen svestranoj umetničkoj ličnosti naše kompozitorke Vere Milanković, povodom 70. rođendana i 50 godina umetničkog rada. Naziv foruma, Povezivanje, preplitanje i prožimanje muzičke pedagogije, izvođaštva i stvaralaštva na primeru muzičke ličnosti Vere Milanković, objasnio je višestruku ulogu koju je kompozitorka imala u našem muzičkom životu i onima koji nisu pratili njen put. Kao profesor na Fakultetu muzičke umetnosti, te kompozitor i uvek aktivni pijanista, ostavila je u svakoj oblasti svoj individualni i neponovljivi pečat.
Radovi prezentovani na ovom naučnom skupu, autora iz zemlje i inostranstva, bavili su se različitim aspektima njenog rada – od dečje muzike i/ili muzike za decu, muzičko-scenskih dela (mjuzikl i opereta), preko stilskih koordinata njene vokalne lirike, klavirske improvizacije (kojom se niko do tada nije bavio na FMU), do naučne delatnosti – istraživanja u oblasti psihologije muzike. Poseban pečat forumu dali su autorski koncerti, koji su više od svih naučnih radova ilustrovali bogatu i svestranu muzičku karijeru Vere Milanković. Veče kamerne muzike (MŠ Stanković), muzika za decu (UK Parobrod), klavirska muzika (Muzej pozorišne umetnosti), vokalna muzika (Konak kneginje Ljubice) i narodne i građanske pesme u aranžmanima Vere Milanković (Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić), gde je autorka i sama nastupila prateći Tanju Obrenović i Nenada Nenića.
Zanimljiva vesela autorska pesma Sve što valja dolazi iz Dalja posvećena je korenima porodice Milanković kojima pripada Vera, ali i Milutin Milanković. Pesme Gradinom cveće cvetalo, Čarna goro i Izvor voda izvirala izveo je trio Pokret usklađenim preplitanjem dva melodijska instrumenta sa klavirom (Maja Mihić, klavir, Miloš Nikolić, kaval, Madlen Stokić Vasiljević, violina), Momačko kolo i Verin splet – šarmantni duhoviti duo Shake&Speare: Milivoje Veljić, klavir i Ivan Simeunović, violina; kompozicije iz ciklusa Miloševa Srbija (Što taj sokak aman, Tri devojke zbor zborile, Sitan kamen do kamena, Devojka junaku prsten povraćala, Jarko nam je sunce) izveli su Tamara Mitrović, sopran, Miloš Miketić, flauta i Maša Babić, klavir.
Bilo je to opušteno, nadahnuto i inspirativno veče, baš kao i muzika koja se izvodila, čime je na najlepši način zaokružena tema foruma. Muzička ostvarenja naše slavljenice žive i živeće svoj muzički život, njeni studenti koristiće i širiti znanje koje im je ostavila. U našem muzičkom prostoru bilo bi lepo da ima više ovako svestranih i pasioniranih muzičara kao što je Vera Milanković. Na mnogaja ljeta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *