ПРВИХ ПЕДЕСЕТ ГОДИНА

Назив форума, Повезивање, преплитање и прожимање музичке педагогије, извођаштва и стваралаштва на примеру музичке личности Вере Миланковић, објаснио је вишеструку улогу коју је композиторка имала у нашем музичком животу и онима који нису пратили њен пут

Крајем октобра у просторијама Ректората Универзитета уметности у Београду на Косанчићевом венцу одржан је 26. међународни Педагошки форум сценских уметности, овог пута посвећен свестраној уметничкој личности наше композиторке Вере Миланковић, поводом 70. рођендана и 50 година уметничког рада. Назив форума, Повезивање, преплитање и прожимање музичке педагогије, извођаштва и стваралаштва на примеру музичке личности Вере Миланковић, објаснио је вишеструку улогу коју је композиторка имала у нашем музичком животу и онима који нису пратили њен пут. Као професор на Факултету музичке уметности, те композитор и увек активни пијаниста, оставила је у свакој области свој индивидуални и непоновљиви печат.
Радови презентовани на овом научном скупу, аутора из земље и иностранства, бавили су се различитим аспектима њеног рада – од дечје музике и/или музике за децу, музичко-сценских дела (мјузикл и оперета), преко стилских координата њене вокалне лирике, клавирске импровизације (којом се нико до тада није бавио на ФМУ), до научне делатности – истраживања у области психологије музике. Посебан печат форуму дали су ауторски концерти, који су више од свих научних радова илустровали богату и свестрану музичку каријеру Вере Миланковић. Вече камерне музике (МШ Станковић), музика за децу (УК Пароброд), клавирска музика (Музеј позоришне уметности), вокална музика (Конак кнегиње Љубице) и народне и грађанске песме у аранжманима Вере Миланковић (Уметнички павиљон Цвијета Зузорић), где је ауторка и сама наступила пратећи Тању Обреновић и Ненада Ненића.
Занимљива весела ауторска песма Све што ваља долази из Даља посвећена је коренима породице Миланковић којима припада Вера, али и Милутин Миланковић. Песме Градином цвеће цветало, Чарна горо и Извор вода извирала извео је трио Покрет усклађеним преплитањем два мелодијска инструмента са клавиром (Маја Михић, клавир, Милош Николић, кавал, Мадлен Стокић Васиљевић, виолина), Момачко коло и Верин сплет – шармантни духовити дуо Shake&Speare: Миливоје Вељић, клавир и Иван Симеуновић, виолина; композиције из циклуса Милошева Србија (Што тај сокак аман, Три девојке збор збориле, Ситан камен до камена, Девојка јунаку прстен повраћала, Јарко нам је сунце) извели су Тамара Митровић, сопран, Милош Микетић, флаута и Маша Бабић, клавир.
Било је то опуштено, надахнуто и инспиративно вече, баш као и музика која се изводила, чиме је на најлепши начин заокружена тема форума. Музичка остварења наше слављенице живе и живеће свој музички живот, њени студенти користиће и ширити знање које им је оставила. У нашем музичком простору било би лепо да има више овако свестраних и пасионираних музичара као што је Вера Миланковић. На многаја љета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *