НОВА ЕРА МЕЂУНАРОДНОГ ЕКОНОМСКОГ ПОРЕТКА

Самит Г77 и Кине у Хавани

Заједно са земљама Групе 77, Кина ће радити на стварању заједнице Глобалног југа која ће означити нову еру заједничког развоја, рекао је Ли Си, члан Сталног комитета Политичког бироа ЦК КП Кине и специјални изасланик председника Си Ђинпинга

У Хавани је 15. и 16. септембра одржан Самит шефова држава и председника влада Групе 77 и Кине, посвећен изазовима одрживог развоја и улози науке, технологије и иновација у овом процесу. Овај самит је био прилика да се изрази јасна потреба за редефинисањем актуелног међународног економског поретка, како би земље у развоју лакше пребродиле кризу нарастајућег сиромаштва и глади.
„Овакве промене у свету нису виђене дуже од једног века“, рекао је Ли Си, специјални изасланик кинеског председника Си Ђинпинга, наглашавајући све израженију снагу земаља у развоју и све већи значај који има кооперација Југ–Југ за покретање замаха колективног просперитета земаља у развоју и одржавање континуираног глобалног економског раста.
„Сведоци смо значајне промене у међународном односу снага. Кооперација Југ–Југ је све значајнија и већа, како у квалитету, тако и у квантитету. Тржишта земаља у развоју допринела су са чак 80 одсто светског економског раста у последњих 20 година, а сада чине више од 40 одсто глобалног БДП-а, у односу на 24 одсто пре само 40 година“, рекао је Ли.

Ли Си, специјални изасланик кинеског председника Си Ђинпинга: У свету се догађају значајне промене у односу снага, будућност припада земљама у развоју – Кина ће унапредити кооперацију Југ–Југ

ЛИ СИ: ГЛОБАЛНИ ЈУГ КОЛЕКТИВНИ ПРОСТОР ЗА РАЗВОЈ Кинески представник није пропустио прилику да у Хавани спомене изазиваче нереда у међународној политици, не именујући центар из кога проистичу највеће кризе и егзистенцијални изазови за читаво човечанство, иако су сви врло добро разумели о коме се ради.
„Истовремено“, рекао је Ли, „унилатерализам и хегемонизам постају све већи. Неке земље прибегавају таквим праксама као што су једностране санкције, разједињавање и прекид индустријских и ланаца снабдевања, озбиљно подривајући легитимна развојна права и интересе земаља у развоју и наш заједнички простор за развој“, рекао је Ли, наглашавајући да земље у развоју у великој мери очекују већу солидарност и сарадњу. Указао је на спремност Кине да, заједно са свим другим земљама у развоју, уложи максималне напоре како би глобално управљање било праведније, а глобални развој уравнотежен, равномеран и одржив.
„Кина је највећа земља у развоју на свету. Без обзира на то до које фазе развоја ће доћи, Кина ће увек бити део света у развоју и чланица Глобалног југа“, рекао је он, истичући да је сарадња Југ–Југ увек високи приоритет у сарадњи Кине с другим земљама.
Ли је рекао да ће Кина наставити да одржава блиску комуникацију и координацију са чланицама Групе 77 у циљу оптимизације расподеле ресурса, продубљивања сарадње Југ–Југ, обезбеђивања ефикасног коришћења јавних добара, сарадње на плану „Иницијативе Појас и пут“, „Глобалне развојне иницијативе“ и других иницијатива.

ГУТЕРЕШ: СВЕТ ЈЕ ИЗНЕВЕРИО ЗЕМЉЕ У РАЗВОЈУ На Самиту у Хавани међу бројним званичницима био је и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш. Обраћајући се присутнима, честитао је Куби на успешном председавању Групи 77, организацији која од 1964. године окупља земље у развоју, чији је оснивач својевремено била и Југославија. Иначе, међу чланицама Групе 77, којих је данас 134 државе чланице УН, са обухватом од око 80 процената светске популације, јесу и Бразил, Аргентина, Иран, Индија, Саудијска Арабија, Мексико, Венецуела…
Гутереш је подсетио на оснивачки акт организације Г77, у којем се наводи да је један од циљева ове групе „исправљање вековне неправде и занемаривања“ земаља у развоју, које су данас, како је нагласио, „мотор одрживог развоја“ у свету. Подсетио је да су ове земље за само неколико деценија из сиромаштва подигле на стотине милиона људи и да и данас, кроз систем УН, трагају за глобалним решењима и теже солидарности.
Изненађујуће за многе, Гутереш је рекао да се свет незадрживо креће ка мултиполарности, те да многе данашње институције, а пре свега Савет безбедности УН и институције настале Бретонвудским споразумом 1944. године – Међународни монетарни фонд и Међународна банка за обнову и развој – одражавају прошлу еру у којој су многе земље у развоју биле потчињене колонијалној управи, без права да одлучују о сопственој судбини или да учествују у међународним пословима.

НОВИ СВЕТСКИ ПОРЕДАК ПОЧИВАЋЕ НА СЛОБОДИ И НЕЗАВИСНОСТИ Данас се, како видимо, међународни политички и економски односи убрзано мењају, а одлучујући утицај Кине и њених савезника, пре свега Руске Федерације, редефинише политичку инфраструктуру савременог света, у чему тежња за истинском слободом и борба за суштинску независност земаља чланица Групе 77 има пресудну улогу.
Управо овај ниво сарадње – између земаља у развоју и Кине, нове глобалне економске, политичке и војне силе, која бескомпромисно подржава развој и кретање ка просперитету свих недовољно развијених и доскоро потпуно обесправљених друштава –кључно је значајно за обликовање нових механизама сарадње и солидарности у међународним односима, на чему деценијама доследно инсистира и Република Куба у практично свим међународним форумима и форматима.

Амбасадор Кубе у Београду за „Печат“ о Самиту у Хавани

Ернандез: Кина је лидер Глобалног југа, САД губе доминацију у свету

О Самиту Групе 77 и Кине на неколико „Печатових“ питања одговорио је амбасадор Кубе у Београду Лејд Ернесто Родригес Ернандез који је истакао велику важност овог скупа

Његова екселенција Лејде Ернесто Родригез Ернандез, амбасадор Републике Кубе у Београду

Ваша екселенцијо, како оцењујете недавно одржани Самит Групе 77 и Кине у Хавани и улогу Кине у обликовању новог света?

По мом мишљењу, Кина је несумњиви лидер Глобалног југа, док Сједињене Aмеричке Државе полако губе доминантну позицију у свету. Кинески економски развој је био врло тежак и Кина добро разуме проблеме с којима су суочене све земље у развоју зато што је потекла из истог простора, из истог миљеа. Када је почела Револуција у Кини, то је била феудална држава, а њен данашњи степен развоја је невероватан, готово незамислив. Такође, Кина никада није била империјална сила, никада није бомбардовала друге народе и потчињавала их санкцијама и блокадама. Због тога је Кина данас толико поштована у целом свету.
САД данас покушавају да изолују Кину и да јој задају економске ударце који би успорили њен развој, али изолација Русије и Кине је немогућа. Јер Глобални југ – који практично чине 134 државе, дакле око две трећине чланица Организације Уједињених нација, са преко 80 процената глобалног становништва – безрезервно стоји уз РФ и Кину.
О томе управо сведочи и Самит Групе 77 и Кине у Хавани. То је био веома значајан међународни догађај коме је присуствовало више од 1.300 званичника из 116 земаља света, уз 12 међународних организација и агенција УН. На самиту је било преко 30 председника, односно премијера држава које имају заједнички интерес – уравнотежени и одрживи развој који се базира на узајамној подршци и кооперацији, за разлику од чисте хегемоније и насиља једне државе над остатком света, што припада прошлој ери. Група 77 до сада није имала много активности, тако да се може рећи да је овај самит био мали допринос Кубе наступајућим глобалним променама – ревитализација Групе 77 је, сигуран сам, изузетно важан корак ка бољем и праведнијем међународном поретку.
Данас се у свету бар 40 земаља налази под директном блокадом и санкцијама САД и њених европских сателита, а оне готово искључиво припадају Глобалном југу. Дакле, под санкцијама САД је готово трећина Глобалног југа и то је ситуација коју ове земље више не желе да трпе. А санкције нису институт УН, оне су илегалне.
Међутим, ми видимо шта се тренутно дешава у Европи, у Украјини. То су напори САД и НАТО-а да поразе Русију и тако прекину њен развој и одвоје је од Кине, јер су Русија и Кина као стратешки партнери превелики залогај за САД. Зато данас покушавају да сломе једно крило тог партнерства – Руску Федерацију, да би тиме и Кина била ослабљена. Док год водите одбрамбени рат, рат који не смете да изгубите, ваш економски развој ће бити успорен или онемогућен. Слично је и са блокадом Кубе. Док год она траје, немогуће је да се земља развија. Притисак САД на нашу земљу је порастао када је администрација Доналда Трампа ставила нашу државу на листу земаља које подржавају тероaризам. Због тога је за нас данас немогућа међународна трговина и ми немамо приступ међународном финансијском тржишту, што увећава финансијске и социјалне проблеме.
Али мислим да је Самит Г77 и Кине у Хавани прекретница у међународним односима и да ће, уз лидерство Кине, Глобални југ иницирати промене које ће означити нову еру кооперације и сарадње која до данас није виђена.
Да ли мислите да је дедоларизација, коју су започеле земље БРИКС-а, о чему је недавно говорио и председник Бразила Лула да Силва, процес који може да допринесе променама о којима говорите?
Процес дедоларизације је несумњиво веома важан за појаву мултиполарности у свету. Могућност трговине у различитим валутама, „корпом“ локалних валута, изузетно је значајно, како за Кубу, тако и за друге земље у развоју. Због тога је Куба трансформисала економију, како би била омогућена трговина, односно размена добара у другим валутама, а не више искључиво у америчким доларима. Јер када сте у стању да користите различите валуте у међународној трговини, онда можете да се прилагођавате различитим ситуацијама и да издржите разне притиске. Зато је наш председник Мигел Дијаз Канел недавно боравио у Јужноафричкој Републици на састанку БРИКС-а. Јер то је будућност и наша идеја јесте управо нови светски поредак и нова међународна политичка и финансијска инфраструктура, без хегемоније једне државе каква је постојала до сада.
У тој новој реалности, чак и кад би блокада Кубе и даље остала на снази – нема проблема, имамо остатак света с којим желимо да сарађујемо. Тако је било за време Совјетског Савеза. Упркос блокади, имали смо други део света с којим смо развијали добре укупне односе. И блокада није представљала изузетно велики проблем. Али данас је другачије. Од тренутка пада Совјетског Савеза, блокада наше земље је била потпуна и она је претходних деценија изазвала неописиве проблеме нашем народу.
Међутим, уверен сам да долази ново време и да ће се свет убрзано мењати ка блиској кооперацији међу пријатељским државама, да ће се међународна трговина обављати у локалним валутама и да ће ускоро тежина кризе изазвана блокадом бити све слабија и све мања.
Кина и Глобални југ ће заједно променити овај неправедни поредак, јер ми смо већина у свету!

Предавање амбасадора Кубе у Београду 26. септембра

Спољна политика Републике Кубе биће тема предавања које ће 26. септембра у Институту за међународну политику и привреду у Београду одржати Његова екселенција Лејде Ернесто Родригез Ернандез, амбасадор Републике Кубе у Београду. Кубански амбасадор је доктор историјских наука, политиколог и специјалиста за теорију међународних односа, академик, дипломата и аутор бројних књига.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *