Драган Вујичић – Не окрећи се за Украјином

Како се светска елита спрема да морални наратив о угроженој Украјини замени једном сасвим новом темом – бауком климатских промена?

Првог викенда септембра у пустињи Неваде, где киша није забележена, одржавао се фестивал Брнинг мен (Човек у пламену) да би се на преко 70.000 присутних сручила невиђена киша праћена провалом облака. Катаклизма је била приписана климатским променама, али је прескочено да се каже да је фестивал био посвећен наоружавању Украјине и да је суорганизатор кијевско министарство одбране. Журка је почела паљењем огромне дрвене конструкције из које се помолио украјински трозубац, а док је водитељ позивао окупљене на финансијску солидарност у набавци оружја за Украјину, кренуо је „Библијски потоп и дављење“, каже у разговору за „Печат“ Драган Вујичић, новинар и публициста чија је најновија књига „Ресет 5“ заинтригирала српску јавност.

Намећете закључак да би рат у Украјини ускоро могао бити замењен другом, ургентнијом темом којом би светске елите могле да мобилишу пажњу грађана?
Тренутно се највише бојимо „климатских промена“. Падају кише какве многи не памте, а нико не саопштава да се најмање 56 земаља на свету бави овом врстом геоинжењеринга. Телевизијски екрани приказују температурне мапе шафиране бојом крви, као да је свет у пламену. Снажна олуја се сада назива „циклон бомба“. Нерон, Луцифер, Ханибал… су имена топлотних шокова. Као што смо гледали преносе ковид умирања у болницима или кланице у Украјини, сада су на ТВ извештаји о пустоши настале због климатских промене (за коју смо опет ми криви) и због којих морамо да молимо „елите“ да напишу и усвоје законе и прописе који би им дали нова овлашћења – да нас спасавају. Страшно и смешно.
Ипак, у књизи износите закључак да је идеја Великог ресета пропала. На чему темељите те тврдње?
Имам у виду последњи БРИКС. Географски БРИКС практично обухвата 84 земље јер њих 11 имају потписане билатералне споразуме о слободној трговини са још 73 земље. Земље БРИКС-а сада обухватају 36 одсто глобо тржишта (више од Г7), односно 47 одсто светске популације. БРИКС је победио на енергетском фронту придобијањем Техерана, Ријада и Абу Дабија и постао нафтна и гасна електрана планете која контролише 39 одсто глобалног извоза нафте, 45,9 одсто доказаних резерви и 47,6 одсто све произведене нафте у свету. Већина земаља ОПЕК-а заинтересована је да уђе у БРИКС и већ 2024. у фебруару у Казању, када ће Самитом председавати Путин, вероватно ће се у тој организацији наћи 20 држава. Земље БРИКС-а, ШОС-а, Евроазијског партнерства, ОПЕК-а, делом АСЕАН-а и преко свега нови кинески Пут свиле заједно чине 151 државу планете. „Глобо-глоб“ како је то крстио белоруски председник.
Како се Запад односи према текућем престројавању света? Препознајете ли у њиховим потезима спремност да прихвате поменуте датости или пак одговор тек следи?
Политички су ошамућени, али неће одустати. Мислим да то за њих није опција. Њима управо стижу рачуни за рат у Украјини. Они морају да понуде грађанима објашњење шта се променило од 25. фебруара 2022. када су се „лидери света“ испред дворца Версај клели да рат нема алтернативу јер се ради о „моралној, етичкој и европској вредности“ до последњих изјава из словеначког Бледа да је „мир у Украјини приоритет ЕУ!“ Рачун ће бити сразмеран показаном крволоштву. Незамислив.
Незамисливо висока цена коју помињете подразумева пораз Запада у рату против Русије. Наслућујете брзо окончање сукоба на територији Украјине?
Украјина је изгубила рат, чак и математички. Она је депопулизована и темељно опљачкана, или прецизније – купљена. Према Медведеву, нешто више од 18 милиона Украјинаца остало је да живи на територији под контролом Кијева, Каргила, Монсанта, Блек рока, Морган Чејса. Пуковник Даглас Макгрегор тврди да на новим гробљима у Украјини има око 400.000 свежих хумки, док је Макс Блументал, одлично обавештени уредник Греј зона, прошле недеље изнео податак од приближно 500.000, урачунавши и тромесечну наводну контраофанзиву.
Овде би требало имати у виду да је 1,7 милиона војника претрпело рањавање, те да је само један немачки добављач протеза „Отобок“ испоручио Кијеву више од 55.000 вештачких удова за богаље.
То објашњава чињеницу да запослени у Украјини имају обавезу да раде 60 сати недељно, и суботом по 12 сати. Људи нема.
Да ли западно наоружање може да преокрене ток рата, и шта говоре подаци – у којој мери оно може да парира руском оружју?
Недавни извештај лондонског института РУСИ информише о томе да је Русија испалила 12 милиона артиљеријских граната 2022. и да се процењује да ће их испалити седам милиона 2023. Ово наводи на закључак да се залихе из совјетске ере смањују. У извештају се наводи да Русија сад производи 2,5 милиона граната годишње. Центар за стратешке и међународне студије из Вашингтона је проценио да САД могу да произведу само 93.000 граната калибра 155 мм годишње. Уз максималне напоре 240.000 граната годишње, што представља мање од 10 одсто тренутне руске производње. Украјинска артиљерија испаљује 8.000 метака дневно, трошећи месечну производњу муниције у САД. Фабрика тенкова „абрамс“ у Охају и даље прави 12 тенкова месечно. Лидери ЕУ који су у мају 2023. обезбедили милијарду долара за украјинске гранате очекивано су се „осрамотили“ јер се испоставило да земље које су се обавезале да ће их испоручити никад нису имале потенцијал да их производу (а они то нису знали!?). Постоји и страшна математика руских стратега која отприлике гласи: Када Украјинци почну да губе око 3.000 војника дневно, проћи ћемо кроз њихове линије као врео нож кроз путер! Страшно и ближи се.
Да ли ће у краху Колективног запада ипак бити поштеђених?
Америка. Према недавном рангирању 100 највећих одбрамбених компанија у 2022. часописа „Дифенс њуз“, пет највећих америчких компанија за производњу оружја има комбиновани приход од 196 милијарди долара што је никад бољи резултат. У првој половини године приходи 25 највећих западних одбрамбених компанија порасли су за 11 одсто, на 212 милијарди долара. У 2023. продаја оружја ових компанија достићи ће 448 милијарди долара. До 2026. 554 милијарде долара због поновног наоружавања у Европи. Рат из 2022. и 2023. генерисаће америчку војну индустрију још најмање 10 година. Америчка ваздухопловна индустрија је евросавезницима продала стотине авиона Ф-35, једине војне летелице којој отпада реп када се дуже време креће надзвучном брзином и која не може да приђе кишним облацима ближе од 25 миља због опасности од удара грома…

Како је Украјина услед рата постала дигитални Дизниленд?

У књизи „Ресет у крви“ писали сте о давоској Украјини. Где је она данас?
Овај рат јесте давоски и њега су испровоцирале исте елите које воде Ресет. Земља која углавном нема струје према речима њених лидера усред свеопште погибије се претворила у „дигитални Дизниленд“. Њихова дигитална гривна и дигитална картица ДИИА (нада) најпрестижније су, кажу, у Европи, а платформу је финансирала иницијатива Европске уније „еу4дигитал“ и наравно све америчке биг-тех фирме. Украјинци сада имају владу с којом комуницирају преко паметног телефона, а још у марту 2022. ДИИА је ступила у војну службу и преко ње сте могли да пријавите комшију да је саботер или да не заслужује помоћ у дигиталној валути јер је избегао у Русију. Тако се донедавно писало у западној штампи.
Сада други по величини државни приход стиже из индустрије вештачких материца јер је ратна Украјина дефинитивно лидер у сурогат материнству. За паре, жене у склоништима рађају децу западним старатељема.

Читајући западне извештаје, стиче се другачији утисак.
Умишљени лидери Запада верују у то да измишљени наратив може, сам по себи, донети победу. Саул Алински је то назвао „пробијање наратива“. То је фантазија која је захватила Запад одавно. На пример, колективно се верује да су Американци и Енглези добили рат са Хитлером!? Њихови медији следе стратегију како наративи побеђују у ратовима. За ту глупу претпоставку је важно да се нит јединствене нарације артикулише, и вертикално и хоризонтално – од војника специјалних снага на терену до врхунца политичког врха. Наратив је начин на који западне елите замишљају свет, а слабост овог новог „либералног“ ауторитаризма је у томе што се његови кључни наративни митови могу разбити у парампарчад што се види по догађајима широм света. Зато Велики ресет нема шансу.
Шта ће се догодити када буде извесно да је Украјина претрпела коначни пораз?
Та позорница је спремна. Смењени су „сви корумпирани“ украјински руководиоци од министра одбране до Игора Коломојског. Смењени су начелници Управа за мобилизацију, раније 35 генерала који су куповали нафту од Руса. На Јутјубу постоји документарни филм Скота Ритера „Све куће Зеленског“, где су приказани новостечени домови „лидера света“ у 2022 – Володимира Кијевског. То су дворци од Флориде до Лондона, Италије, Ел Гуне у Египту, Јерусалима… Американци с миром могу да кажу и већ говоре: Дали смо им све, а они су се показали као лопови!

Луциферијанство као основна филозофија

Колико је глобализам у својој суштини антихришћански, или прецизније сатанистички пројекат?
У глобализму постоји изразит окултни елемент, а луциферијанство се доследно појављује као основна филозофија. Она је скројена за нарцисоидне и социопатске људе. Корен култа је у „посебним“ људским бићима која нису ометена границама савести, морала или етике. Недостатак емпатије се види као предност за напредак, а крајњи циљ луциферијанизма је божанство – особа која постаје као бог, било да је обожавају други, или да своје обожавање канонише преко моћи, утицаја или технометоде продужења живота.
Глобалисти заиста гледају на вештачку интелигенцију с таквим поштовањем јер мисле да је то нови облик живота, или крајњи облик живота – живот који они стварају (као што богови стварају).

У коме тренутку би Запад могао да окрене леђа Украјини?
Чим се активира нова већа несрећа и трагедија и чим се обликује нови наратив! Тада ће Украјина, као што је био случај с ковидом, пасти у заборав. Ресет као техноинжењерски подухват је створен по лику својих креатора: нема емпатије, нема кајања, нема кривице, нема љубави. Бездушан је, као што су глобалистичке психопате без душе. Страх је темељ њихове диктатуре и мотор сваког неразумног понашања појединца.
Поменули сте климатске промене. Да ли је актуелно кажњавање неистомишљеника о питању постојања климатских промена увод у стварање новог наратива?
Били су најпре означени као негатори ковида, затим негатори „међународно признатих граница“ а ово последње је „итерација“. Реч је изабрана због изазивања асоцијације на уобичајено коришћени израз „негатор холокауста“, који се користи да опише свакога ко је довољно одвратан да негира нацистички геноцид над европским Јеврејима током Другог светског рата. То зову „сублиминалне поруке“.
Да ли да очекујемо климатски шок?
Лош утицај угљен-диоксида, метана, азота на живот човека спада у ниску договорених лажи којима би требало условити човека да учини оно што иначе не би – да препусти своју слободу у руке „спасилаца“. На заседању Римског клуба 1972. договорен је „мени“ страхова, а 1986. Маргарет Тачер је у британском парламенту прва означила да ћемо се сви живи скувати због ЦО2 (иначе храна за биљке) који емитујемо својим животима. У Рију 1992. на самиту о планети земљи ЦО2 је глобално таргетиран као непријатељ. Исте године у УН формиран је Панел за климатске промене УН који воде „одабрани научници“. Овај панел је пред климатски самит у Шкотској 2021. објавио да 97 одсто светских климатолога сматра да је ЦО2 главни кривац за климатске промене а на истом догађају тада принц Чарлс се прихватио да „предводи“ свет у борби с храном за биљке. Пре неких месеци Универзитет Корнел је, како кажу, прегледавши преко 86.000 научних студија климатолога и метеоролога, закључио да се 99,9 одсто струке слаже да је вишак ЦО2 узрок промена.
А шта заиста каже наука?
Последњи добитник Нобелове награде за физику за 2022. осудио је наратив о „климатском ванредном стању“ као „опасну корупцију науке која угрожава светску економију и добробит милијарди људи“. Професор Ивар Гијаевер, такође Нобелов лауреат, иницирао је Светску климатску декларације у којој се наводи да нема климатских ванредних ситуација. Лауреат из 1998. професор Роберт Лафлин изразио је став да је клима „изван наше моћи да контролишемо“. Вилијам Хапер, професор емеритус физике на Универзитету Принстон, и Ричард Линдзен, професор емеритус атмосферских наука на Масачусетском технолошком институту (МИТ), тврде да оваква „климатска наука“ служи да оправда нове прописе и није заснована на научним чињеницама већ политичким мишљењима и спекулативним моделима. Прошле недеље преко 1.600 научника у САД потписало је петицију против ове спонзорисане глупости. Фриман Дајсон, наследник Ајнштајна на Принстону, први је још 2008. окупио хиљаде научника и написао Орегонску петицију против лажне науке. Ништа од овога се не спомиње у мејнстрим медијима.
Какав је став Русије према овом питању?
Последње недеље новембра у Емиратима се одржава Климатски самит ЦОП 28. Руска академија наука најавила је рад о климатским променама и планира да изнесе доказе према којима на глобално загревање и временске непогоде на појединим тачкама света пресудно утичу озонске рупе. У закључцима руског истраживања стоји да је главни узрок локалних климатских катастрофа све већа емисија природног водоника услед наизменичних гравитационих сила Месеца и Сунца, које изазивају рупе у озонском омотачу. Према њима, настали пораст температуре и мешање озона и водоника су узрочници шумских и степских пожара.
Због најављеног рада, под баражном ватром нашао се владар Уједињених Арапских Емирата Мухамед бин Зајед, који је „одобрио“ да у раду панела учествује и „руска наука“. Амерички и ЕУ парламентарци су писали генералном секретару УН Гутерешу, тражећи да се успротиви том потезу Абу Дабија јер ће то додатно усмерити Ресет у контрасмеру.
У којој мери Србија следи агенде УН?
Не постоји ниједна земља на свету која не кокетира с глобализмом из својих интереса. То не значи да није смешно када Србија у УН подноси Резолуцију о Међународној деценији наука за одрживи развој, од 2024. до 2033. године. Одрживост је еуфемизам за еугенику (осам милијарди људи је наводно неодрживо). Наша земља нити је учествовала у раду Римског клуба 1972, нити може да утиче на одрживи развој. Такође, не бих се хвалио чињеницом да Србија мора да гаси по енергетски блок годишње до 2034. због карбонског отиска који је смислио Барак Обама пишући Статут чикашке берзе штетних гасова. Не знам ни шта ће нам биолабораторија четвртог степена, сем ако нећемо да правимо биооружје. Не знам ниједну српску фабрику лекова којој су потребне такве услуге, а око секвенцирања „српског генома“ заиста су сва питања отворена. Можда је стварно због лечења и науке, а можда и није.

Фотографије В. Данилов

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *