Putin na BRIKS-u: Nepovratni proces dedolarizacije se ubrzava

BRIKS doprinosi jačanju socijalno-ekonomskog razvoja naših država, poručio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin u svom prvom obraćanju na ovogodišnjem Samitu BRIKS-a.

Ruski predsednik pozdravljen je ovacijama prisutnih, a okupljenima se obratio putem video veze.

Putin je istakao da je proces dedolarizacije nepovratan i da se ubrzava, i da “petorka” BRIKS-a aktivno radi na sve većem korišćenju drugih valuta, kako bi se zaobišla američka, odnosno, kako bi se smanjila zavisnost od dolara. 

Prema njegovim rečima, udeo dolara u plaćanju koje se tiče izvoza i uvoza opada, tako da je prošle godine on iznosio samo 28,7 odsto.

Govoreći o ekonomiji, ruski predsednik je napomenuo da Nova razvojna banka BRIKS-a ima sve veću ulogu, a da čitava organizacija doprinosi rastu ekonomija ne samo država članica, već i ostalih država, te da tako pomaže ozdravljenju svetske ekonomije. 

On je istakao da inflacija, sankcije i nezakonito prisvajanje tuđe imovine imaju negativan efekat na ekonomiju sveta, što je dovelo do rasta nezaposlenosti, poskupljenja, i to posebno u siromašnim zemljama. Svo ovo kršenje osnovnih normi i pravila slobodne trgovine ne tako davno nisu se mogli ni zamisliti, objasnio je Putin. 

U takvim uslovima, kako je rekao, BRIKS igra pozitivnu ulogu, jer savez donosi odluke koje se suprotstavljaju ovim tendencijama. 

Kako je dalje objasnio, inflacija, koja je danas jedan od gorućih problema u svetu, delimično je bila izazvana i neodgovornim štampanjem novca na koje se niz zemalja odlučio kako bi sanirao posledice, odnosno, troškove koji su nastali zbog pandemije korona virusa.

To sve provocira gomilanje privatnog i javnog duga, podvukao je ruski predsednik.

Ipak, on je poručio i da je glavno da zemlje BRIKS-a sarađuju po principu ravnopravnosti, dodajući da je u tome suština buduće saradnje.

Kako je dalje naveo, brojke najbolje pokazuju da je ulaganje zemalja BRIKS-a povećano šest puta tokom poslednjih deset godina, dok su njihove investicije u globalnu ekonomiju u celini uvećane za dva puta. Ukupan izvoz “petorke” dostigao je 20 odsto od ukupnog svetskog izvoza, a udeo zemalja članica u svetskom BDP-u iznosi skoro 26 odsto. 

Trgovinska saradnja Rusije sa savezom takođe je registrovala porast i to od 40 odsto i tako dostigla rekord od 230 milijardi dolara, rekao je Putin.

U svom obraćanju, predsednik Rusije se dotakao i transportnih koridora i tom prilikom istakao dva najbitnija, za Rusiju, a to su Severni morski koridor, koji se razvija u Severnom ledenom okeanu, i koridor Sever-Jug. Kako je objasnio ruski lider, zemlja aktivno preokreće svoje transportne rute, odnosno, preorijentiše se ka drugim, pouzdanim partnerima.

Govoreći o Severnom morskom putu, Putin je rekao da je to jedan od bitnijih projekata za Rusiju, za koju je država predvidela desetogodišnji plan. On uključuje jačanje flote i razvoj infrastrukture u tom delu sveta.

Za koridor Sever-Jug, Putin je rekao da je njegov značaj u tome što će on spojiti sever RF i jug, odnosno, severne luke sa lukama Persijskog zaliva i Indijskog okeana i da će tako povećati i prevoz robe među afričkim i evroazijskim zemljama. 

Podsetimo, rusku delegaciju uživo u Južnoj Africi predstavlja ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov. 

Ovogodišnji samit počeo je danas, 22. avgusta, a trajaće tri dana, do 24. avgusta.

Kako je navedeno pre Samita, neke od glavnih tema o kojima će biti reči u okviru samita su proširenje organizacije, formiranje jedinstvene valute BRIKS-a, Nova razvojna banka, kao i jačanje saradnje sa afričkim kontinentom. 

  • 18:13

    Putin pozvao učesnike na ekonomski forum u Rusiji

    Predsednik Rusije takođe je pozvao učesnike da u septembru prisustvuju ekonomskom forumu u Vladivostoku.

  • 18:11

    Putin: Višestrano partnerstvo u okviru BRIKS-a pomaže ozdravljenju svetske ekonomije

    Višestrano partnerstvo u okviru BRIKS-a pomaže ne samo našim ekonomijama, već i ozdravljenju svetske ekonomije u celini, primetio je predsednik Rusije. 

    Zbog toga, Putin je istakao da smatra da će forumi “petorke” zbog toga nastaviti da imaju bitnu ulogu, jer su stvaralačkog karaktera. 

  • 18:10

    Putin: Programi BRIKS-a podstiču razvoj biznisa u zemljama članicama

    Zahvaljujući programima državne podrške biznis sektoru zemalja članica BRIKS-a, i uprkos izazovnim uslovima na tržištu, biznisi u okviru BRIKS-a uspevaju da pronađu nove partnere, rekao je ruski lider. 

  • 18:08

    Putin: Ni jedan uslov u okviru Sporazuma o žitu nije ispunjen

    Predsednik RF je podvukao da ni jedan uslov koji je obećan Rusiji nije bio ispunjen, kada je reč o Sporazumu o žitu. 

    Ipak, izjavio je i da će Rusija biti spremna da se vrati u sporazum, kada uslovi koji su joj obećani budu ispunjeni. 

    On je izjavio i da će Moskva biti spremna da potpuno besplatno isporuči 25.000 tona žitarica šest država Afrike. 

  • 18:06

    Putin: Rusija je odgovoran izvoznik namirnica

    Rusija je odgovoran izvoznik prehrambenih namirnica, rekao je Putin, napominjući da je zemlja uspela da postigne takve rezultate uprkos sankcijama. 

    Zapad nas licemerno optužuje za situaciju na svetskom tržištu, a dobar primer za to je Sporazum o žitu, koji je trebalo da smanji glad u svetu i pomogne najsiromašnijim zemljama. 

    Više puta smo napominjali da je više od 70 odsto svih namirnica koje su bile izvezene iz Ukrajine poslate pre svega u bogate zemlje, a najviše u zemlje EU, a da je najmanje otišlo onim državama koje imaju najveću potrebu za tim namirnicama.

  • 18:03

    Putin: Rusija razvija višegodišnji plan za Severni morski put

    Predsednik Rusije takođe je istakao da je Severni morski put jedan od bitnijih projekata Ruske Federacije, te da zemlja radi na ovom projektu, za koji je predvidela višegodišnji plan.

    Radi se na jačanju flote i razvoju čitave infrastrukture. 

    Koridor Sever-Jug takođe je izuzetno važan, dodao je ruski lider, nakon čega je objasnio da će on spojiti sever Rusije i jug, odnosno, severne luke sa lukama Persijskog zaliva i Indijskog okeana i tako povećati prevoz robe i među afričkim i evroazijskim zemljama. 

    Rusija aktivno preokreće svoje transportne rute, odnosno, preorijentiše se ka drugim, pouzdanim partnerima, zaključio je Putin.  

  • 18:02

    Putin: U toku je proces dedolarizacije

    U toku je nepovratan proces dedolarizacije, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin. 

    On je dodao da će tokom Samita biti reči o svim aspektima ekonomske saradnje, a veliku ulogu u svemu tome igra Nova razvojna banka, kao i sve veće korišćenje drugih valuta, a ne samo dolara.

    Ovo sve će doprineti smanjenju zavisnosti zemalja članica od američke valute, objasnio je. 

  • 17:46

    Putin: Ozbiljan negativan uticaj na svetsku ekonomiju danas imaju sankcije

    Ozbiljan negativan uticaj na svetsku ekonomiju danas imaju sankcije i inflacija, koje dovode do porasta nezaposlenosti i poskupljenja, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin na samitu BRIKS-a.

    On je dodao da u takvim uslovima uloga BRIKS-a doprinosi boljitku u svetu, jer savez donosi odluke koje se suprotstavljaju ovim tendencijama. 

    Glavno je da sarađujemo po principu ravnopravnosti i u tome je suština buduće saradnje, objasnio je on. 

    Pokazatelji najbolje pokazuju, da je tokom poslednjih deset godina ulaganje zemalja BRIKS-a povećano šest puta.

    Ukupan eksport BRIKS-a dostigao je 20 odsto od ukupnog svetskog izvoza, primetio je on.

    Udeo zemalja BRIKS-a u svetskom BDP-u iznosi skoro trideset odsto, rekao je ruski lider, nakon čega je poručio i da je trgovinska saradnja RF sa zemljama članicama saveza porasla za 40 odsto.

    (RT) 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *