Путин на БРИКС-у: Неповратни процес дедоларизације се убрзава

БРИКС доприноси јачању социјално-економског развоја наших држава, поручио је данас председник Русије Владимир Путин у свом првом обраћању на овогодишњем Самиту БРИКС-а.

Руски председник поздрављен је овацијама присутних, а окупљенима се обратио путем видео везе.

Путин је истакао да је процес дедоларизације неповратан и да се убрзава, и да “петорка” БРИКС-а активно ради на све већем коришћењу других валута, како би се заобишла америчка, односно, како би се смањила зависност од долара. 

Према његовим речима, удео долара у плаћању које се тиче извоза и увоза опада, тако да је прошле године он износио само 28,7 одсто.

Говорећи о економији, руски председник је напоменуо да Нова развојна банка БРИКС-а има све већу улогу, а да читава организација доприноси расту економија не само држава чланица, већ и осталих држава, те да тако помаже оздрављењу светске економије. 

Он је истакао да инфлација, санкције и незаконито присвајање туђе имовине имају негативан ефекат на економију света, што је довело до раста незапослености, поскупљења, и то посебно у сиромашним земљама. Сво ово кршење основних норми и правила слободне трговине не тако давно нису се могли ни замислити, објаснио је Путин. 

У таквим условима, како је рекао, БРИКС игра позитивну улогу, јер савез доноси одлуке које се супротстављају овим тенденцијама. 

Како је даље објаснио, инфлација, која је данас један од горућих проблема у свету, делимично је била изазвана и неодговорним штампањем новца на које се низ земаља одлучио како би санирао последице, односно, трошкове који су настали због пандемије корона вируса.

То све провоцира гомилање приватног и јавног дуга, подвукао је руски председник.

Ипак, он је поручио и да је главно да земље БРИКС-а сарађују по принципу равноправности, додајући да је у томе суштина будуће сарадње.

Како је даље навео, бројке најбоље показују да је улагање земаља БРИКС-а повећано шест пута током последњих десет година, док су њихове инвестиције у глобалну економију у целини увећане за два пута. Укупан извоз “петорке” достигао је 20 одсто од укупног светског извоза, а удео земаља чланица у светском БДП-у износи скоро 26 одсто. 

Трговинска сарадња Русије са савезом такође је регистровала пораст и то од 40 одсто и тако достигла рекорд од 230 милијарди долара, рекао је Путин.

У свом обраћању, председник Русије се дотакао и транспортних коридора и том приликом истакао два најбитнија, за Русију, а то су Северни морски коридор, који се развија у Северном леденом океану, и коридор Север-Југ. Како је објаснио руски лидер, земља активно преокреће своје транспортне руте, односно, преоријентише се ка другим, поузданим партнерима.

Говорећи о Северном морском путу, Путин је рекао да је то један од битнијих пројеката за Русију, за коју је држава предвидела десетогодишњи план. Он укључује јачање флоте и развој инфраструктуре у том делу света.

За коридор Север-Југ, Путин је рекао да је његов значај у томе што ће он спојити север РФ и југ, односно, северне луке са лукама Персијског залива и Индијског океана и да ће тако повећати и превоз робе међу афричким и евроазијским земљама. 

Подсетимо, руску делегацију уживо у Јужној Африци представља министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров. 

Овогодишњи самит почео је данас, 22. августа, а трајаће три дана, до 24. августа.

Како је наведено пре Самита, неке од главних тема о којима ће бити речи у оквиру самита су проширење организације, формирање јединствене валуте БРИКС-а, Нова развојна банка, као и јачање сарадње са афричким континентом. 

  • 18:13

    Путин позвао учеснике на економски форум у Русији

    Председник Русије такође је позвао учеснике да у септембру присуствују економском форуму у Владивостоку.

  • 18:11

    Путин: Вишестрано партнерство у оквиру БРИКС-а помаже оздрављењу светске економије

    Вишестрано партнерство у оквиру БРИКС-а помаже не само нашим економијама, већ и оздрављењу светске економије у целини, приметио је председник Русије. 

    Због тога, Путин је истакао да сматра да ће форуми “петорке” због тога наставити да имају битну улогу, јер су стваралачког карактера. 

  • 18:10

    Путин: Програми БРИКС-а подстичу развој бизниса у земљама чланицама

    Захваљујући програмима државне подршке бизнис сектору земаља чланица БРИКС-а, и упркос изазовним условима на тржишту, бизниси у оквиру БРИКС-а успевају да пронађу нове партнере, рекао је руски лидер. 

  • 18:08

    Путин: Ни један услов у оквиру Споразума о житу није испуњен

    Председник РФ је подвукао да ни један услов који је обећан Русији није био испуњен, када је реч о Споразуму о житу. 

    Ипак, изјавио је и да ће Русија бити спремна да се врати у споразум, када услови који су јој обећани буду испуњени. 

    Он је изјавио и да ће Москва бити спремна да потпуно бесплатно испоручи 25.000 тона житарица шест држава Африке. 

  • 18:06

    Путин: Русија је одговоран извозник намирница

    Русија је одговоран извозник прехрамбених намирница, рекао је Путин, напомињући да је земља успела да постигне такве резултате упркос санкцијама. 

    Запад нас лицемерно оптужује за ситуацију на светском тржишту, а добар пример за то је Споразум о житу, који је требало да смањи глад у свету и помогне најсиромашнијим земљама. 

    Више пута смо напомињали да је више од 70 одсто свих намирница које су биле извезене из Украјине послате пре свега у богате земље, а највише у земље ЕУ, а да је најмање отишло оним државама које имају највећу потребу за тим намирницама.

  • 18:03

    Путин: Русија развија вишегодишњи план за Северни морски пут

    Председник Русије такође је истакао да је Северни морски пут један од битнијих пројеката Руске Федерације, те да земља ради на овом пројекту, за који је предвидела вишегодишњи план.

    Ради се на јачању флоте и развоју читаве инфраструктуре. 

    Коридор Север-Југ такође је изузетно важан, додао је руски лидер, након чега је објаснио да ће он спојити север Русије и југ, односно, северне луке са лукама Персијског залива и Индијског океана и тако повећати превоз робе и међу афричким и евроазијским земљама. 

    Русија активно преокреће своје транспортне руте, односно, преоријентише се ка другим, поузданим партнерима, закључио је Путин.  

  • 18:02

    Путин: У току је процес дедоларизације

    У току је неповратан процес дедоларизације, рекао је председник Русије Владимир Путин. 

    Он је додао да ће током Самита бити речи о свим аспектима економске сарадње, а велику улогу у свему томе игра Нова развојна банка, као и све веће коришћење других валута, а не само долара.

    Ово све ће допринети смањењу зависности земаља чланица од америчке валуте, објаснио је. 

  • 17:46

    Путин: Озбиљан негативан утицај на светску економију данас имају санкције

    Озбиљан негативан утицај на светску економију данас имају санкције и инфлација, које доводе до пораста незапослености и поскупљења, рекао је данас руски председник Владимир Путин на самиту БРИКС-а.

    Он је додао да у таквим условима улога БРИКС-а доприноси бољитку у свету, јер савез доноси одлуке које се супротстављају овим тенденцијама. 

    Главно је да сарађујемо по принципу равноправности и у томе је суштина будуће сарадње, објаснио је он. 

    Показатељи најбоље показују, да је током последњих десет година улагање земаља БРИКС-а повећано шест пута.

    Укупан експорт БРИКС-а достигао је 20 одсто од укупног светског извоза, приметио је он.

    Удео земаља БРИКС-а у светском БДП-у износи скоро тридесет одсто, рекао је руски лидер, након чега је поручио и да је трговинска сарадња РФ са земљама чланицама савеза порасла за 40 одсто.

    (РТ) 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *