RESTRIKCIJE ZA NARUŠEN SUVERENITET: U Kini na snagu stupio novi zakon koji definiše principe u spoljnoj politici

NARODNA republika Kina se pridržava miroljubive spoljne politike, koja je nezavisna i samoupravna, i podržava pet principa međusobnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Država podstiče aktivan razvoj prijateljske razmene i saradnje sa inostranstvom, a protivi se trkama u naoružanju i širenju oružja za masovno uništenje. Kina ima pravo da primeni odgovarajuće restriktivne mere protiv onih koji krše principe međunarodnog prava i štete suverenitetu, bezbednosti i razvojnim interesima Kine.

 

Ovo su glavne crte novog kineskog zakona o spoljnim odnosima. U prvim odeljcima navodi se da poštuje ciljeve i principe UN i zalaže se za mirno rešavanje međunarodnih sporova. Dok s jedne strane potencira da država treba da podstiče saradnju sa inostranstvom, s druge upozorava strance da, ukoliko se neki pojedinac ili organizacija ogluši o ove odrebe i našteti nacionalnim interesima tokom diplomatske razmene, slede pravne posledice.

Kina ističe da ostaje privržena razvoju spoljne trgovine i promovisanju i zakonskoj zaštiti stranih investicija. Podstiču se i investicije u inostranstvu, razvoj projekta “Pojas i put”, očuvanje multilateralnog trgovinskog sistema, kao i “suprotstavljanje unilaterizmu i protekcionizmu, uz promovisanje uspostavljenja otvorene svetske ekonomije”.

Uz nastavak ideje o multipolarnom, Kina strance, takođe, upozorava da se na njenoj teritoriji moraju pridržavati kineskih zakona i ne smeju ugroziti nacionalnu bezbednost Kine.

Sukob u Ukrajini doveo je odnose država sveta na ispit, pa je i kineski predsednik Si Đinping na samitu Šangajske organizacije za saradnju juče poručio da “mora da se stane na put pokušajima da se podstakne novi Hladni rat”.

– Moramo da sprečimo treći svetski rat i blokovsku politiku u našem regionu. Moramo da se odupremo obojenim revolucijama i mešanju spoljnih sila u poslove zemalja regiona – poručio je Si.

Nema mešanja u unutrašnju politiku

KINA u dokumentu ističe i da tokom pomoći stranim zemljama ne sme da se meša u njenu unutrašnju politiku niti da postavlja bilo kakve političke zahteve. Takođe, navodi i da država treba da unapredi domaću i stranu vladavinu prava i ojača zakonodavstvo koje se odnosi na inostranstvo.

(A.Vojinović, “Večernje novosti”)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *