РЕСТРИКЦИЈЕ ЗА НАРУШЕН СУВЕРЕНИТЕТ: У Кини на снагу ступио нови закон који дефинише принципе у спољној политици

НАРОДНА република Кина се придржава мирољубиве спољне политике, која је независна и самоуправна, и подржава пет принципа међусобног поштовања суверенитета и територијалног интегритета. Држава подстиче активан развој пријатељске размене и сарадње са иностранством, а противи се тркама у наоружању и ширењу оружја за масовно уништење. Кина има право да примени одговарајуће рестриктивне мере против оних који крше принципе међународног права и штете суверенитету, безбедности и развојним интересима Кине.

 

Ово су главне црте новог кинеског закона о спољним односима. У првим одељцима наводи се да поштује циљеве и принципе УН и залаже се за мирно решавање међународних спорова. Док с једне стране потенцира да држава треба да подстиче сарадњу са иностранством, с друге упозорава странце да, уколико се неки појединац или организација оглуши о ове одребе и наштети националним интересима током дипломатске размене, следе правне последице.

Кина истиче да остаје привржена развоју спољне трговине и промовисању и законској заштити страних инвестиција. Подстичу се и инвестиције у иностранству, развој пројекта “Појас и пут”, очување мултилатералног трговинског система, као и “супротстављање унилатеризму и протекционизму, уз промовисање успостављења отворене светске економије”.

Уз наставак идеје о мултиполарном, Кина странце, такође, упозорава да се на њеној територији морају придржавати кинеских закона и не смеју угрозити националну безбедност Кине.

Сукоб у Украјини довео је односе држава света на испит, па је и кинески председник Си Ђинпинг на самиту Шангајске организације за сарадњу јуче поручио да “мора да се стане на пут покушајима да се подстакне нови Хладни рат”.

– Морамо да спречимо трећи светски рат и блоковску политику у нашем региону. Морамо да се одупремо обојеним револуцијама и мешању спољних сила у послове земаља региона – поручио је Си.

Нема мешања у унутрашњу политику

КИНА у документу истиче и да током помоћи страним земљама не сме да се меша у њену унутрашњу политику нити да поставља било какве политичке захтеве. Такође, наводи и да држава треба да унапреди домаћу и страну владавину права и ојача законодавство које се односи на иностранство.

(А.Војиновић, “Вечерње новости”)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *