(UŽIVO) Bodljikava žica i Kfor oko opština: Vašington ponovio da stoji iza sankcija Prištini

Na severu Kosova i Metohije pripadnici takozvane specijalne kosovske policije su u zgradama opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Pripadnici Kfora formirali su oko njih barikade, pa je nejasno da li štite građane od kosovske policije ili kosovsku policiju od Srba.

Kfor je postavio bodljikavu žicu oko zgrada opština, kao da su u pitanju vojni štabovi a ne administrativne zgrade.

Srbi su i za danas najavili mirne proteste ispred zgrada svojih opština u koje im nije dozvoljen ulaz, iako su tu zaposleni.

  • 07:14

    Kirbi: Nismo preterali u sankcijama Prištini

    Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi izjavio je da Amerika ostaje pri svom stavu da Kurti i vlada tzv. Kosova moraju da obezbede da izabrani gradonačelnici u opštinama na severu obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija, kao i da uklone policijske snage iz blizine zgrada opština, preneo je RTV21.

    Na pitanje u vezi sa Kurtijevom ocenom da je odluka SAD o sankcijama “preterana”, Kirbi je rekao da nije čuo izjavu kosovskog premijera, ali da i dalje stoje reakcije američkih zvaničnika.

    “Nisam video njegove komentare, ali ću ponoviti našu reakciju da sve strane moraju hitno da preduzmu mere za deeskalaciju”, rekao je Kirbi.

    Ponovio je da SAD najoštrije osuđuju napade na trupe Kfora. On je naveo i da SAD žele da vide deeskalaciju situacije i prestanak nasilja.

    “Ovo je naša reakcija. Teško je misliti da je ovo na bilo koji način preterano”, rekao je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

    • 07:23

      Gradonačelnik Leposavića tri noći spava u opštini

      Noć u tri opštine na severu Kosova i Metohije protekla je mirno. Manja grupa Srba ostala je da dežura ispred opština.

      I dalje su ispred opština pripadnici Kfor-a, a specijalci unutar lokalnih samouprava.

      Gradonačelnik Leposavića već tri noći spava u opštini. Očekuje se tokom dana da Kfor pojača prisustvo u Zvečanu.

      • 07:24

        Svi prilazi centru Zvečana blokirani

        Situacija u Zvečanu je jutros mirna, Kfor je napravio barikade u ulici ispred opštine. Vojnici Kfora dežuraju na ulici.

        Svi prilazi centru Zvečana jutros su pokriveni jakim patrolama Kfora, a na raskrsnicama su i vojnici Kfora i njihova borbena oklopna vozila, javlja izveštač RT Balkan.

        U samom centru Zvečana situacija je jutros nepromenjena, zgrada opštine je opkoljna bodljikavom žicom i metalnim ogradama, a na ulici ipred ej kordon Kfora.

        Iza kordona, ispred same zgrade povremeno se vide kosovski specijalci.

        07:34

        Srbi počeli da se okupljaju

        Srbi iz Zvečana i Severne Mitrovice okupljaju se na oko 150 metara od zgrade opštine Zvečan gde počinje novi protest zbog akcije kosovskih specijalaca i zauzimanja zgrada opština u prošli petak, javlja izveštač RT Balkan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *