(УЖИВО) Бодљикава жица и Кфор око општина: Вашингтон поновио да стоји иза санкција Приштини

На северу Косова и Метохије припадници такозване специјалне косовске полиције су у зградама општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић. Припадници Кфора формирали су око њих барикаде, па је нејасно да ли штите грађане од косовске полиције или косовску полицију од Срба.

Кфор је поставио бодљикаву жицу око зграда општина, као да су у питању војни штабови а не административне зграде.

Срби су и за данас најавили мирне протесте испред зграда својих општина у које им није дозвољен улаз, иако су ту запослени.

  • 07:14

    Кирби: Нисмо претерали у санкцијама Приштини

    Портпарол Савета за националну безбедност САД Џон Кирби изјавио је да Америка остаје при свом ставу да Курти и влада тзв. Косова морају да обезбеде да изабрани градоначелници у општинама на северу обављају своје дужности са алтернативних локација, као и да уклоне полицијске снаге из близине зграда општина, пренео је РТВ21.

    На питање у вези са Куртијевом оценом да је одлука САД о санкцијама “претерана”, Кирби је рекао да није чуо изјаву косовског премијера, али да и даље стоје реакције америчких званичника.

    “Нисам видео његове коментаре, али ћу поновити нашу реакцију да све стране морају хитно да предузму мере за деескалацију”, рекао је Кирби.

    Поновио је да САД најоштрије осуђују нападе на трупе Кфора. Он је навео и да САД желе да виде деескалацију ситуације и престанак насиља.

    “Ово је наша реакција. Тешко је мислити да је ово на било који начин претерано”, рекао је портпарол америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби.

    • 07:23

      Градоначелник Лепосавића три ноћи спава у општини

      Ноћ у три општине на северу Косова и Метохије протекла је мирно. Мања група Срба остала је да дежура испред општина.

      И даље су испред општина припадници Кфор-а, а специјалци унутар локалних самоуправа.

      Градоначелник Лепосавића већ три ноћи спава у општини. Очекује се током дана да Кфор појача присуство у Звечану.

      • 07:24

        Сви прилази центру Звечана блокирани

        Ситуација у Звечану је јутрос мирна, Кфор је направио барикаде у улици испред општине. Војници Кфора дежурају на улици.

        Сви прилази центру Звечана јутрос су покривени јаким патролама Кфора, а на раскрсницама су и војници Кфора и њихова борбена оклопна возила, јавља извештач РТ Балкан.

        У самом центру Звечана ситуација је јутрос непромењена, зграда општине је опкољна бодљикавом жицом и металним оградама, а на улици ипред еј кордон Кфора.

        Иза кордона, испред саме зграде повремено се виде косовски специјалци.

        07:34

        Срби почели да се окупљају

        Срби из Звечана и Северне Митровице окупљају се на око 150 метара од зграде општине Звечан где почиње нови протест због акције косовских специјалаца и заузимања зграда општина у прошли петак, јавља извештач РТ Балкан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *